Μετρό του κόσμου

Από το youropia.gr
Μετρό. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, έχουμε μια λέξη φετίχ. Γνωρίζουμε πως μοιάζει ένα μετρό, γνωρίζουμε το ρόλο του και γνωρίζουμε πως δεν θα προλάβουμε ν’ ανέβουμε σε ένα από τα βαγόνια του, στο timeline της ζωής μας. Ωστόσο, εκεί έξω, που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός δημοσίου μέσου μεταφοράς, που αποτελεί τμήμα της καθημερινότητάς τους, τον τιμάνε τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Ένας καλλιτέχνης λοιπόν, που ακούει στο όνομα Peter Dovak, αντιλήφθηκε πως το τραίνο κάτω από τα πόδια του, μπορεί να του προσφέρει τέχνη. Αφαίρεσε κάθε όνομα στάσης και μας παρέδωσε με χρωματιστές γραμμές τα μετρό αυτού του κόσμου. Τουλάχιστον 220 από δαύτα.
Η δουλειά του είναι απλώς υπέροχη. Απλές, λιτές γραμμές, με το εκάστοτε χρώμα τους, περιγράφουν την πορεία του μετρό. Και συχνά σκιαγραφούν το σχήμα της πόλης στην οποία ανήκουν. Ορίστε η χαρακτηριστική Νέα Υόρκη με το υπόγειο καμάρι της.
Μερικά από τα σχέδια των μετρό αυτού του κόσμου είναι σωστά κοσμήματα με την πολυπλοκότητά τους και τον συνδυασμό των γραμμών τους. Μπορείς να χαζέψεις ελεύθερα:



Ναι, το Παρίσι. Ο υπόγειος μιας πόλης 13 και κάτι εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι μωρέ…


Σχόλια