Katara Vertical / Νέος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος από την URSA TRAIL

Από το f/b Nikolaos Kalofyris / 10.12.20
Κατάρα ένα τοπωνύμιο που για τους ντόπιους είναι συνώνυμο της δυσκολίας. Το πέρασμα της Κατάρας βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας στα 1700 μ υψόμετρο. Στα χρόνια πριν την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων η επικοινωνία προς Θεσσαλία γινόταν από το πέρασμα του Ζυγού κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλιου. Και προς Μακεδονία από το πέρασμα Τζιαν Κουρταρα κοντά στο χωριό Μηλιά. Τους χειμερινούς μήνες η μετακίνηση ήταν σχεδόν απαγορευτική. Τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή της σύγχρονης Εγνατίας οδού η μετακίνηση γίνεται εύκολα και με ασφάλεια χάνοντας όμως την ομορφιά και την περιπέτεια που πρόσφερε το πέρασμα της Κατάρας.

Επιθυμώντας να μην ξεχαστούν τα αρχαία περάσματα του Ζυγού ψάχνοντας και ρωτώντας βρήκαμε την συντομότερη διαδρομή προς την ψηλότερη κορυφή του Ζυγού στα 1822 μ με την ονομασία Βούλγαρης όπου βρίσκεται και στρατιωτικό φυλάκιο ακριβώς πάνω από την περιοχή της Κατάρας. 
Με την ακούραστη ομάδα URSA TRAIL καθαρίσαμε και αποκαταστήσαμε το παλιό μονοπάτι από εκεί οι κερατζήδες κατέβαζαν ρόμπολα ενδημικό είδος πεύκου με χρήσιμη ξυλεία στην κατασκευή βαρελιών και κουφωμάτων ανθεκτικών στους άγριους χειμώνες της Πίνδου. Έτσι γεννήθηκε το KATARA VERTICAL.

Ξεκινά από τον Μετσοβίτικο Ποταμό στο 2 χλμ της διαδρομής URSA TRAIL 40 km. και σε 4,7 χλμ φτάνει στην κορυφή Βούλγαρη στα 1822μ με 870 μ υψομετρική διαφορά .Τις επόμενες μέρες θα έχουμε λεπτομέρειες για την ένταξη της διαδρομής KATARA VERTICAL στο αγωνιστικό διήμερο του Μαΐου.


Σχόλια