Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!

Από το efsyn.gr /Αλίκη Πανοπούλου / 28-29.12.2019
Τι να γράψω, τι να γράψω; σκεφτόμουν, για τις γιορτές. Να δώσω συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι, του τύπου τι επιτρέπεται να φας και τι δεν επιτρέπεται; Οδηγίες αν θα διαλέξεις μελομακάρονο –που περιέχει λάδι– και όχι κουραμπιέ –που έχει βούτυρο– κι έτσι θα «παχύνεις λιγότερο»; Να μετρούσα, να μετρούσες τις μπουκιές σου, τις κουταλιές σου, τις πιρουνιές σου; Θα μπορούσα να γράψω τρόπους να κοντρολάρεις την πείνα σου, να αντισταθείς στα γλυκά, στα λιπαρά, κόλπα για να γεμίσεις το στομάχι σου πριν από το φαγητό, ασκήσεις για να προπονηθείς στην «αντίσταση» απέναντι στις ποσότητες…

Θα με άκουγες; Ή απλώς θα σου τόνιζα για άλλη μια φορά πόσο ανεπαρκής είσαι (κατά τη γνώμη σου), μιας και θα σου ήταν αδύνατον (θα το ανακάλυπτες για άλλη μια φορά) να παραμείνεις στον δρόμο της εγκράτειας; Θα έλυνες το πρόβλημα του βάρους σου ή θα σου το επέτεινα, αφού θα το έβρισκες γραμμένο κιόλας, ενώ το γνωρίζεις και το κουβαλάς μέσα σου;

Τίποτα δεν θα κάνω από αυτά. Η μόνη παρέμβαση που θα κάνω είναι να σου γράψω επιτακτικά, στην προστακτική, με κεφαλαία γράμματα: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥ! Βρες χαρές από παντού, βρες τρόπους να αντλήσεις χαρά∙ πήγαινε να μαζέψεις γιορτινή ατμόσφαιρα στη βόλτα των μαγαζιών έξω από τις βιτρίνες, εκεί που ακούγεται μουσική από τους πλανόδιους μουσικούς, να γεμίσεις από ήχους και τη βοή των ανθρώπων που μιλούν, γελούν, φωνάζουν, περπατούν χαρούμενα πλάι σου, μπροστά σου, πίσω σου.

Κανόνισε περίπατο με φίλους και γνωστούς, κι αφού περπατήσετε, καταλήξτε με μια ζεστή σοκολάτα ή με κάποιο ρόφημα σ’ ένα μαγαζί που παίζει χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ενώσου στις περατζάδες της πόλης ή του χωριού, για να ανταλλάξεις χαιρετισμούς με όλους εκείνους που συναντάς∙ συνομίλησε με χαρούμενους ανθρώπους στις επισκέψεις που θα κάνεις, παίξε ένα ομαδικό παιχνίδι με τους συγγενείς που θα βρεθείτε ανήμερα των γιορτών, γέλα, πάρε και δώσε απόλαυση, τραγούδα, χόρεψε, εντάξου στην ομάδα. Δώσε φιλιά, αγκάλιασε και δέξου την αγκαλιά τους, αντί να τους χαιρετήσεις μόνο μ’ ένα γεια.

Αντικατάστησε όσα περισσότερα μελομακάρονα μπορείς με φιλάκια, όσα πιο πολλά σοκολατάκια μ’ αγκαλιές. Ζήτα με χιούμορ να σου πουν ωραία λόγια για σένα, σαν να τους ζητάς τη χάρη να σου προσφέρουν μια γλυκιά κουβέντα∙ συγχρωτίσου, μοιράσου συναισθήματα, αφαίρεσε τροφή και πρόσθεσε αγάπη, πάρε και δώσε με άλλους.

Αυτόματα θα μειώσεις την αξία της ευχαρίστησης από την τροφή. Η τροφή θα πάρει τη θέση της, γιατί η πολυφαγία είναι μια μοναχική συναλλαγή, μια χαρά που προσφέρεις εσύ σ’ εσένα – ενώ η ανάγκη σου είναι να πάρεις χαρά και από τον άλλον. Αναμφίβολα, χάρη στην τροφή που μοιραζόμαστε στις γιορτές χαιρόμαστε, γλεντάμε, ικανοποιούμαστε∙ είναι μέρος της γιορτής το νόστιμο γεύμα, το αρωματικό κρασί, το γλυκό. Η τροφή, όμως, δεν είναι η μοναδική πηγή χαράς και απόλαυσης, μέρος της απόλαυσης είναι, όχι το όλον.

Στη μάνα σου, δεν είναι ανάγκη να φας όλα τα γλυκά και τα φαγητά που θα φτιάξει, μην καταναλώσεις τόση τροφή∙ ζήτα κάτι άλλο από εκείνη: βόλτα και συντροφιά, παρέα και κουβέντα, μοιράσου μαζί της αναμνήσεις, επιτυχίες και αποτυχίες σου.

Πρώτη φορά στις γιορτές άλλαξε τροφή, θρέψου αλλιώς. Στρέψου στη δική σου τροφή, την πραγματική, αυτή που θα σου αναζωογονήσει το σώμα, θα σου δυναμώσει την κράση, που θα την παρασκευάσεις ή θα βρεις τον τρόπο να την επιλέξεις. Πιες τα μισά ρόδια –από αυτά που έχεις προγραμματίσει να σπάσεις για γούρι– σε χυμό. Ανάμεσα στα γιορτινά γεύματα και τα τραπεζώματα, φρόντισε να φας φακές ή φασόλια, να μην παραλείψεις το ψάρι σου, να προμηθευτείς τις σαλάτες σου. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο και συνδύασε όπως σου αρέσουν τα υλικά, δημιούργησε δικές σου συνταγές, νόστιμες, πρόσθεσε ξηρούς καρπούς, κάνε αλλαγές στις συνηθισμένες σου γεύσεις, χόρτασε από την τροφή σου, να γεμίσει το στομάχι σου κι όχι η καρδιά σου.

Η καινούργια χρονιά ίσως σηματοδοτήσει αυτό που έχεις ανάγκη: όταν πεινάς, να τρως και όταν νιώθεις, να εκφράζεις. Να ζητάς και να παίρνεις, να σου ζητούν και να δίνεις.

Καλές γιορτές!

Σχόλια