Βάλια Κάλντα / Ζεστή Kοιλάδα

Βάλια Κάλντα. Ζεστή κοιλάδα σε μετάφραση από τη βλάχικη λατινογενή γλώσσα των κατοίκων ορεινών οικισμών γύρω από τα βουνά που οριοθετούν την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα. Τα νερά που πηγάζουν από τις πλαγιές της Βάλια Κάλντα είναι άφθονα και στο κέντρο της σχηματίζουν το Αρκουδόρεμα βασικό παραπόταμο του Αώου. Χαρακτηρίσθηκε Εθνικός Δρυμός το 1966 έχει έκταση 68,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα με σχεδόν τα μισά να αποτελούν τον πυρήνα με ειδικό καθεστώς προστασίας. 

Στην Βάλια Κάλντα λόγω της απομόνωσης βρίσκουν καταφύγιο πολλά άγρια ζώα όπως η καφέ αρκούδα , ο λύκος, αγριογούρουνα, ζαρκάδια , αγριόγατες ,βίδρες κλπ. Η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται από ρομπολα στα ψηλά πεύκα έλατα και δρυς στα χαμηλά και μεγάλες συστάδες οξιάς να δίνουν ιδιαίτερο χρώμα κυρίως τους φθινοπωρινους μήνες. 
Η πρόσβαση οδικώς είναι δύσκολη και για σιγουριά θέλει 4×4. Τρία περάσματα υπάρχουν Σαλατούρα Περιβολιού, Σαλατούρα Κρανιάς και Σαλατούρα Μηλιάς. Σαλατούρες είναι τα σημεία όπου οι νομάδες κτηνοτρόφοι αλατίζουν τα ζώα τους για να πάρουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία από το αλάτι. Συνήθως κοντά στις Σαλατούρες έχουν και την στάνη τους. 

Στην αγκαλιά της ζεστής κοιλάδας κάναμε μία από τις τελευταίες μας φθινοπωρινές εξορμήσεις. Οι μοναδικοί ήχοι που ακούγαμε προέρχονταν από το κελάρυσμα των νερών, το θρόισμα του ανέμου, κάποια κελαηδίσματα πουλιών και το τριζοβόλισμα της απαρατήρητης φωτιάς καθώς το όνομα Βάλια Κάλντα μάλλον κατ' ευφημισμό δόθηκε αφού τους περισσότερους μήνες είναι δροσερή ή παγωμένη.


Σχόλια