Απόσπασματα συνέντευξης Σάσα Μπάρον Κοέν

Από το efsyn.gr / Έρση Δάνου / 31.10-01.11.20
  • Πιστεύω παρ’ όλα αυτά ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουμε μια ακόμα δυσκολότερη κατάσταση εν μέσω περισσότερων θανάτων από τον κορονοϊό, εξαιτίας πολιτικών που αρνούνται να ακούσουν τους ειδικούς. Θα βγει κανένα καλό από αυτήν τη φριχτή περίοδο που μαστίζει την ανθρωπότητα; Το ελπίζω αλλά θα υπάρξει τόσος πολύς πόνος και θάνατος πρώτα που μας είναι δύσκολο να αισιοδοξούμε. 
  • Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι κάποιοι άνθρωποι, μετρημένοι στα δάχτυλα, έχουν πάρει τον έλεγχο στα χέρια τους κανονίζοντας τις πληροφορίες που δέχονται δισεκατομμύρια πληθυσμού σε όλον τον κόσμο. Αυτό είναι άδικο και αντιδημοκρατικό, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εκλεγεί, δεν μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε ή να τους καταστήσουμε υπόλογους.
  • Πέρασα πέντε μέρες με δύο ακροδεξιούς τύπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες χωρίς να βγω ούτε στιγμή από τον ρόλο μου. Κατάλαβα ότι κατά βάθος ήταν δυο καλοί άνθρωποι που έχουν χάψει τα ψέματα που διαδίδονται στο διαδίκτυο.
  • Μάλιστα τα ψέματα διαδίδονται πολύ γρηγορότερα από την αλήθεια γιατί η αλήθεια είναι βαρετή.
  • Ο πιο γνωστός κανόνας της προπαγάνδας είναι να λες το ίδιο ψέμα ξανά και ξανά μέχρι που ενσωματώνεται στον ψυχισμό των ανθρώπων. 
  • Πρώτον, όταν ένας δημαγωγός εκλέγεται πρόεδρος στη χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, αυτό σημαίνει πολλαπλές συνέπειες. Γίνεται πολύ πιο εφικτό για μικρότερες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής. 
  • Δεύτερον, δεν πιστεύω ότι η άνοδος δημαγωγών στην εξουσία είναι συμπτωματική, αλλά ότι έχει σχέση με το διαδίκτυο και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων. Η δημοκρατία βασίζεται στη διάδοση αληθινών δεδομένων ενώ η απολυταρχία στη διάδοση ψεμάτων. 
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια, θα έλεγα, έχουμε παρατηρήσει λαούς να ψηφίζουν εναντίον των δικών τους συμφερόντων. Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει μια συμβιωτική σχέση μεταξύ απολυταρχικών καθεστώτων και κοινωνικών δικτύων.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας πάνω στο τίτλο που ακολουθεί

Σχόλια