Ο Μάρκους Ράσφορντ θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία

Από το sdna.gr & koutipandoras.gr
Το σπουδαίο κοινωνικό έργο του Μάρκους Ράσφορντ στην Αγγλία συνεχίζεται. 
Η θαυματουργή κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μετά τα δωρεάν γεύματα που διεκδίκησε ζητώντας να επανέλθουν ως παροχή από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για οικογένειες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, ο απόλυτα ευαισθητοποιημένος σταρ της Εθνικής Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεκίνησε εκστρατεία για να ενθαρρύνει τη μόρφωση των παιδιών που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Προερχόμενος από μία πολύ φτωχή οικογένεια στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, ο 23χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξήγησε ότι ήθελε είναι σε θέση να διαβάσει περισσότερα ως παιδί, όμως εκείνη την περίοδο η οικογένειά του έπρεπε, λόγω των περιορισμένων οικονομικών της, να δίνει προτεραιότητα στην αγορά τροφίμων από τα βιβλία.

«Ξεκίνησα να διαβάζω μόνο όταν ήμουν 17, και άλλαξε εντελώς τη νοοτροπία μου και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα» τόνισε ο Ράσφορντ και πρόσθεσε πως «...υπήρξαν στιγμές που η διαφυγή που σου προσφέρει η ανάγνωση, με βοήθησε πάρα πολύ. Θέλω όλα τα παιδιά να επωφεληθούν από αυτήν τη "διαφυγή", όχι μόνο εκείνα που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».

Περισσότερα από 380.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν πάρει ποτέ ένα βιβλίο, τόνισε επίσης ο 23χρονος άσος συμπληρώνοντας πως θέλει «όλο αυτό να αλλάξει».

Η εκστρατεία θα αποτελείται από μια λέσχη βιβλίων, η οποία θα παρέχει στα παιδιά μια λίστα προτεινόμενων τίτλων από το επόμενο έτος, που δημιουργήθηκε από τον εκδότη παιδικών βιβλίων «Macmillan Children Books».

Ο Ράσφορντ συνεργάστηκε επίσης με τον εκδότη για να δημιουργήσει τη δική του συλλογή βιβλίων, για την προώθηση της ανάγνωσης και της μόρφωσης των παιδιών από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά υπόβαθρα.

Το πρώτο βιβλίο της συλλογής, γραμμένο παράλληλα από αθλητικό συντάκτη και ψυχολόγο, θα δημοσιευθεί τον Μάιο του 2021 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11-16 ετών, με τίτλο: «Είσαι ένας πρωταθλητής». Το βιβλίο θα ασχοληθεί με θέματα όπως η αξία της εκπαίδευσης, η θετική νοοτροπία, η κατανόηση της ανάγνωσης και τα γυναικεία πρότυπα.

Επίσης, δύο μυθιστορήματα για μικρούς αναγνώστες, θα δημοσιευθούν αργότερα το 2021 και το 2022. Η νέα πρωτοβουλία του Ράσφορντ, αυτή τη φορά συνοδεύτηκε απ’ την πλήρη υποστήριξη των κυβερνητικών αρχών. «Είναι φανταστικό το γεγονός ότι ο Μάρκους Ράσφορντ ρίχνει φως στη δύναμη των βιβλίων», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη (17/11).
~~~~~
«Θέλουμε να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στον Μάρκους Ράσφορντ και τη γεμάτη δύναμη εκστρατεία του. Η υποστήριξή του για παιδιά και νέους ανθρώπους αποτελεί έμπνευση στις δύσκολες στιγμές. Είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε στο πλευρό του γι' αυτό το θέμα». Με τον παραπάνω τρόπο ολοκληρώνεται η επιστολή των Άγγλων παιδιάτρων προς την κυβέρνηση του Νησιού, από την οποία ζητούν τη συνέχεια των σχολικών γευμάτων για παιδιά που το έχουν ανάγκη. Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στην Αγγλία ζουν σε καθεστώς φτώχειας και περίπου το 1/3 εξ αυτών βασίζουν την καθημερινή τους διαβίωση στα δωρεάν σχολικά γεύματα. Η πανδημία του COVID-19 ήρθε για να κάνει την πραγματικότητα ακόμα πιο ζοφερή. Οικογένειες που τα έβγαζαν πέρα, βρέθηκαν ξαφνικά με τα χέρια δεμένα. 

Το παράσημο του Ράσφορντ
O επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, πρωτοστάτησε στο αίτημα για συνέχιση των σχολικών γευμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να διακόψει τη σίτιση, με πρόσχημα το ότι δε θα γίνονταν μαθήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η διακοπή θα άφηνε περίπου 200.000 παιδιά χωρίς εναλλακτική, καθώς δεν είχαν άλλον τρόπο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για τροφή.

Ο Ράσφορντ, με μια επιστολή που άγγιξε τους πάντες και προκάλεσε μεγάλη πίεση μέσω των Social Media, αναφέρθηκε στη δική του παιδική ηλικία και τον τρόπο που ουσιαστικά η επιβίωσή του βασιζόταν στα σχολικά γεύματα και τις παροχές, τονίζοντας πως: «Δεν έχει να κάνει με την πολιτική, έχει να κάνει με την ανθρωπιά. Με το να κοιτάζουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και να αισθανόμαστε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να προστατέψουμε τους αδύναμους». Η μάχη εκείνη νικήθηκε, όμως ο κίνδυνος επέστρεψε, μιας και η κυβέρνηση αυτή τη φορά δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω και να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα για την εβδομάδα διακοπών στο τέλος του Οκτωβρίου και στις διακοπές που θα ακολουθήσουν, παρότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω της πανδημίας.

Οι νέες πρωτοβουλίες του Ράσφορντ
To όλο ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο Μάρκους Ράσφορντ αποφάσισε να αναλάβει ξανά δράση χωρίς να λογαριάζει ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και διάφορες φήμες που βγήκαν για να πλήξουν το πρόσωπό του. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα τα Social Media, να δείξει στην πράξη τον δρόμο και να αποδείξει πως πραγματικά το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κοινωνικό εργαλείο. Ο Ράσφορντ, ο οποίος στο ξεκίνημα του μήνα τιμήθηκε με παράσημο από τη Βασίλισσα για τη δράση του στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, δημιούργησε λίστα υπογραφών, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αφήσει τα παιδιά στην πείνα. Σχεδόν 900.000 άτομα έχουν υπογράψει, αυξάνοντας την πίεση. Πέραν όμως των διαδικτυακών πρωτοβουλιών και του αγώνα για ευαισθητοποίηση, αποφάσισε να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις.

Ο αγώνας με την Τσέλσι είχε μόλις τελειώσει, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μένει στο 0-0 με τους "Μπλε". Ο Μάρκους Ράσφορντ δεν αναζήτησε κάποιον τρόπο να χαλαρώσει, να περάσει το υπόλοιπο της ημέρας του ανέμελος σκορπίζοντας τον παχυλό μισθό του. Αντίθετα, αφιερώθηκε για ώρες στην καμπάνια του #endchildfoodpoverty, αναζητώντας ο ίδιος χώρους εστίασης που θα μπορούν να συνεισφέρουν προς τα παιδιά που οι κυβερνώντες αφήνουν να πεινάσουν. Το ίδιο έκανε και την Κυριακή. Ο συντονισμός και τα Social Media έχουν γίνει κάτι σαν δεύτερη δουλειά. Κάθε επιχείρηση που αποφασίζει να στηρίξει την καμπάνια βρίσκει μια θέση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο Ράσφορντ μετρά 3.7 εκατομμύρια ακόλουθους στο twitter, επομένως η δυναμική που αποκτά κάθε ανάρτηση είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις. Ποδοσφαιρικές ομάδες ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, καθώς και κάθε είδους οργανισμοί, μεγάλες εταιρείες κ.ο.κ Στήνουν κουζίνες, οργανώνουν γεύματα, συγκεντρώνουν χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης. Όλα για τις ανάγκες των παιδιών. Όλα χάρη σε έναν ποδοσφαιριστή. O διαδικτυακός χάρτης με τοποθεσίες που τα παιδιά μπορούν να βρουν δωρεάν γεύμα, γέμισε κουκίδες.

Ο Μάρκους δεν το κάνει στρέφοντας τον κόσμο προς τους πολιτικούς, αλλά ζητώντας από όλους να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές και να συνεργαστούν για το καλό της κοινωνίας. Ζήτησε από τους ακόλουθούς του να μην στέλνουν «απαράδεκτες προσβολές» προς τους βουλευτές. «Πιστέψτε με, ως παίκτης της Premier League ξέρω καλά πώς αισθάνονται με όλο αυτό και είναι αχρείαστο», είπε, πριν υπογραμμίσει τις λέξεις συνεργασία και ομαδικότητα. Ο ίδιος, μαζί με τη μητέρα του πήγαν και δούλεψαν εθελοντικά σε τράπεζα τροφίμων, κουβαλώντας τελάρα και μεταφέροντας τρόφιμα. Χωρίς ίχνος βεντετισμού. «Οι πραγματικοί σούπερ σταρ αυτής της χώρας μπορούν να βρεθούν στην καρδιά των περισσότερων πόλεων και χωριών. Δουλεύουν ακατάπαυστα για να υποστηρίξουν τις πιο ευάλωτες ομάδες στην Αγγλία», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεπερνά το ποδόσφαιρο
Στο δημοτικό σχολείο Anderton Park του Μπέρμιγχαμ, κάθε χρόνο τα παιδιά ψηφίζουν για την πιο επιδραστική προσωπικότητα της χρονιάς, η οποία δίνει το όνομά της σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Υπάρχει αίθουσα «Μισέλ Ομπάμα», αίθουσα «Μοχάμεντ Άλι» κ.ο.κ. Φέτος. η νέα αίθουσα πήρε το όνομα του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τα παιδιά να αναγνωρίζουν τον αγώνα του. Η διευθύντρια του σχολείου, το έθεσε με τον καλύτερο τρόπο: «Ο Μάρκους σπάει τα στερεότυπα για το πώς πρέπει να είναι ένας νεαρός επιτυχημένος ποδοσφαιριστής, όπως τα ακριβά αυτοκίνητα, οι πισίνες κ.ο.κ.». Δεν είναι μόνο το σχολείο του Μπέρμιγχαμ. Ο Ράσφορντ έχει συγκεντρώσει αγάπη από όλη τη χώρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε σχολείο του Νότιου Λονδίνου, έγινε... μέρος της διδακτέας ύλης, κατά τη διάρκεια του "Black History Month", όπου τα παιδιά μελέτησαν μαύρες προσωπικότητες. Σε μια εποχή που τα ΜΜΕ βγαίνουν με ρεπορτάζ παιδιών που εξιστορούν ιστορίες πείνας, ένας ποδοσφαιριστής είναι η απάντηση των από κάτω, θυμίζοντας τις πραγματικές ρίζες των ακολούθων της ασπρόμαυρης θεάς. 
Γίνεται αντικείμενο μνείας σε ανακοινώσεις γιατρών, δασκάλων, πολιτικών, ακτιβιστών.

Όλο αυτό ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Οποιοδήποτε γκολ, οποιοσδήποτε τίτλος, δεν αρκεί για να να ξεπεράσει αυτό που έχει καταφέρει ο Μάρκους Ράσφορντ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι όταν ευχαρίστησε τους παίκτες της Λιντς που συγκέντρωσαν 25.000 λίρες για την εκστρατεία, αρκετοί οπαδοί των «Whites» τον αποθέωσαν μέσω social media. Δεδομένης της κόντρας της Λιντς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτό μοιάζει πρωτοφανές. Όμως οι πρωτοβουλίες του Μάρκους δεν μένουν περιορισμένες σε ποδοσφαιρικές λογικές. Αγγίζουν όλη την κοινωνία. Και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το τι μπορεί πραγματικά να πετύχει το θαυματουργό αυτό παιχνίδι....



Σχόλια