10 ροκ διασκευές των οποίων τα αυθεντικά δεν είναι ροκ

Από το 
popup.gr / του ALi Mathloum / 30.08.2019
Την έννοια της καλής διασκευής την συναντάμε όταν ένας μουσικός διαλέγει ένα τραγούδι έξω από τα δικά του λημέρια και νερά και το φέρνει στα μέτρα του, του διαμορφώνει νέα σύσταση και δομή προσαρμοσμένη στο δικό τους ύφος και στυλ. Πάμε να δούμε δέκα πετυχημένες απόπειρες...

10. HOUSE OF THE RISING SUN- Animals| 1η εκτέλεση ΑΓΝΩΣΤΗ. Ναι, το συγκεκριμένο είναι παραδοσιακό αμερικάνικο τραγούδι που οι ρίζες του πάνε πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα ίσως κ παλαιότερα και προέρχεται από την Νέα Ορλεάνη. To έχουν πει πολλοί, σαν τον Eric Burdon, κανείς.

9. FROZEN - Talisman | 1η εκτέλεση MADONNA. Το κομμάτι της Βασίλισσας για από τα αγαπημένα μου τραγούδια, καταπληκτικά φωνητικά και μελωδία που μεταφέρονται πολύ όμορφα χωρίς βαβούρες από τους Τalisman κρατώντας ανέπαφο το feeling.

8. CARELESS WHISPER - Seether | 1η εκτέλεση WHAM. Πήραν την πρώτη μεγάλη επιτυχία του George Michael, τράβηξαν από μέσα της όλη την τρυφερότητα και την μελαγχολία που απέπνεε και με βαριές κιθάρες κ κλασικό αργό μέταλ ρυθμό έβγαλαν στην επιφάνεια όλη την κατάθλιψη κ την απόγνωση των στίχων, ίσως έπρεπε να έχουν αντίθετη πορεία αυτά τα δύο.

7. SMOOTH CRIMINAL - Alien Ant Farm | 1η εκτέλεση M.J. Υπάρχου αρκετοί που προτιμούν αυτήν την εκτέλεση, η αλήθεια είναι κ γω χωρίς να υποβαθμίζω εννοείται το αυθεντικό, αυτό συμβαίνει διότι πολύ άπλα η όλη αίσθηση ο ρυθμός κ η ενέργεια του αυθεντικού δεν έχουν αλλοιωθεί, απλώς ενισχύθηκαν με χαρντ ροκ κιθάρες, χορεύεται και αυτό εξίσου δυνατά. 

6. SOMEWHERE OVER THE RAINBOW - Joe Satriani | 1η εκτέλεση JUDY GARLAND (Ο Μάγος του Οζ, 1939) | Ένα από τα πιο πολύ διασκευασμένα κομμάτια παγκοσμίως. Εδώ επιλέγω αυτήν την για κάποιο ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΛΟΓΟ καθόλου γνωστή ορχηστρική διασκευή. Από τους κορυφαίους κιθαρίστες του κόσμου Joe Satriani η κιθάρα μπορεί να κάνει θαύματα στα κατάλληλα χέρια. 

5. SWEET DREAMS - Marilyn Manson | 1η εκτέλεση EURHYTHMICS. Εντάξει δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Εγώ πιστεύω ότι και η Άνι Λένοξ αυτό ακούει πια. Το αναμόρφωσε κ το πήγε σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο ξανακάνοντας το επιτυχία. 

4. WORD UP - Korn | 1ηεκτέλεση CAMEO. Ένα φανκ κομμάτι κ πολύ μεγάλη χορευτική επιτυχία από το 1986 που θα την ακούσεις κ σήμερα από djs με γούστο! Ο ρυθμός του αυθεντικού είναι πολύ πιασάρικος και οι Κορν το έβαλαν σε κάθε πάρτι εφήβων περί το 2004 κ μετά με την εκπληκτική numetal διασκευή τους που σε ξεσηκώνει όσο κ το αυθεντικό αν όχι κ πιο πολύ!

3. FEELING GOOD - Muse | 1η εκτέλεση NINA SIMONE. Άλλο ένα χιλιοδιασκευασμένο, σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής. Το αυθεντικό λόγω της παραδισένιας φωνής της Σιμόν δεν νομίζω ότι θα ξεπεραστεί πότε άλλα καλές προσπάθειες αναγέννησης κ αναμόρφωσης έχουν γίνει, κ θέλει πολλά καλά για να προσεγγίσεις τόσο μεγάλα κομμάτια, των Μuse είναι η καλύτερη ροκ διασκευή.

2. TURN THE PAG - Metallica | 1η εκτέλεση BOB SEGER. Όσο κ αν ο Seger κατατάσσεται υπό το κλασικ ροκ πρίσμα, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ξεκάθαρα jazz/soul με τα σαξόφωνα το πιάνο κ το όλο στυλ. Ξεχωρίζει κατά πολύ των υπολοίπων μιας κ ακούγοντας το αυθεντικό δεν μπορείς να μην σκεφτείς ότι κάτι του λείπει για να απογειωθεί αφού οι στίχοι κ η μελωδία είναι υπέροχοι, οι Μετάλικα το εκτόξευσαν στην στρατόσφαιρα των καλύτερων διασκευών. 

1. I HEARD IT THROUGH THE GRAPEVINE - Creedence Clearwater Revival | 1η εκτέλεση ΜARVIN GAYE. Άλλο ένα σόουλ τραγούδι στην λίστα , από την εποχή της ακμής της σοουλμουσικής (1966) μια από τις κορυφαίες επιτυχίες του καλύτερου τραγουδιστή του είδους στην ιστορία. Το θάρρος που χρειάστηκε από τους CCR ήταν τεράστιο, και όχι απλά τα κατάφεραν εξαιρετικά, έβαλα την στάμπα τους πολύ δυνατά στην ιστορία της μουσικής με την κατ'εμε καλύτερη διασκευή που έχει γίνει έως κ σήμερα. 11 λεπτά είναι το κομμάτι κ το ορχηστρικό μέρος είναι αρχιτεκτονική σε μορφή μελωδίας.

Σχόλια