Γιατί οι Pink Floyd, παράταξαν 700 νοσοκομειακά κρεβάτια σε μια παραλία


Από το mixanitouxronou.gr
Οι κρυφοί συμβολισμοί 
πίσω από το θρυλικό εξώφυλλο του δίσκου 
«A Momentary Lapse of Reason»...

Όταν τα νοσοκομεία δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτα και μία παγκόσμια πανδημία φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι Pink Floyd παρέταξαν 700 νοσοκομειακές κλίνες σε μία αχανή αμμώδη παραλία για τις ανάγκες μίας φωτογράφισης. Έτσι, γεννήθηκε το εξώφυλλο του θρυλικού «A Momentary Lapse of Reason». 

Η αρχική ιδέα ήταν του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Ντέιβιντ Γκίλμορ. Εμπνευσμένος από το στίχο «The vision of an empty bed» του τραγουδιού «Yet another movie», ζωγράφισε ένα άδειο κρεβάτι πλάι σε ένα ανοιχτό παράθυρο και το έδειξε στον διάσημο σχεδιαστή Storm Thorgerson. 

«Ναι, οκέι… Τι θα ‘λεγες να φέρναμε 500 άδεια κρεβάτια;», ήταν η απάντηση του Storm. Οι Pink Floyd τον εμπιστεύονταν τυφλά και τον άφησαν να πάρει την πρωτοβουλία. 

Στις 14 Ιουνίου του 1987, το συνεργείο του φιλόδοξου σχεδιαστή μετέφερε πάνω από 700 νοσοκομειακά κρεβάτια στην παραλία Saunton Sands του Ντέβον. Πρόκειται για μία από τις διασημότερες ακτές της νότιας Αγγλίας. Η αχανής αμμουδιά, οι πανύψηλοι φοίνικες και οι δεκάδες σέρφερ που παλεύουν με τα κύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνθέτουν ένα τοπίο που θυμίζει περισσότερο Καλιφόρνια παρά βρετανική επαρχία. 

Μόνο ο καιρός σε επαναφέρει στη μουντή αγγλική πραγματικότητα. Αυτό έμελλε να προσγειώσει και τον Storm στην πραγματικότητα. 

Με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ξεφόρτωσαν τα κρεβάτια από τα φορτηγά, τα παρέταξαν στην παραλία και ξεκίνησαν να τα στρώνουν. Είχαν σχεδόν τελειώσει, όταν τους αιφνιδίασε μία δυνατή καταιγίδα. 

«Έπρεπε να ακυρώσω το γύρισμα, να ξεστρώσουμε όλα τα κρεβάτια -και τα 700-, να τα κουβαλήσουμε πάλι μέχρι την κορυφή του λόφου και να τα βάλουμε πίσω στα οχήματα», εξήγησε αργότερα ο Storm. Για τις επόμενες εβδομάδες παρέμειναν στοιβαγμένα, μέχρι που στις αρχές Ιουλίου, ο σχεδιαστής προγραμμάτισε και πάλι τη φωτογράφιση....

Αυτή τη φορά ο καιρός δεν του χάλασε τα σχέδια. Οι νοσοκομειακές κλίνες παρατάχθηκαν σε μία γραμμή που ξεκινούσε από το ένα άκρο της παραλίας και κατέληγε στο άλλο. Εκεί βρισκόταν στημένη η κάμερα. 

Πέρα από την ιστορία πίσω από τα κρεβάτια, η τελική λήψη που κοσμεί το εξώφυλλο του άλμπουμ περιέχει αρκετούς συμβολισμούς. 

Το μικρό αερόπτερο που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα παραπέμπει στο κομμάτι «Learning to fly», ενώ τα σκυλιά στην δεξιά μεριά της φωτογραφίας στο «Dogs». Τέλος, το «ποτάμι» που σχηματίζουν τα εκατοντάδες κρεβάτια, στα αγγλικά ακούγεται σαν τη λέξη «riverbed» που σημαίνει όχθη ποταμού. Στις όχθες του Τάμεση βρίσκεται το ιστορικό πλωτό στούντιο του Γκίλμορ όπου ηχογραφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ. 

Το «A Momentary Lapse of Reason» ήταν ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος μετά την αποχώρηση του Ρότζερ Γουότερς και κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1987. Πολύ σύντομα σκαρφάλωσε μέχρι την τρίτη θέση των βρετανικών και αμερικανικών τσαρτ, ενώ ξεπέρασε σε πωλήσεις το προηγούμενο άλμπουμ τους, «The Final Cut». 

Η ιστορική φωτογραφία με το «ποτάμι» από νοσοκομειακά κρεβάτια είναι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα του συγκροτήματος. Ο Ρόμπερτ Ντάουλινγκ, ο φωτογράφος που έκανε την τελική λήψη, βραβεύτηκε από την Ένωση Φωτογράφων τη χρονιά εκείνη. 

«Σήμερα, κάτι τέτοιο θα γινόταν με το photoshop. Την εποχή εκείνη όμως, αν ήθελες κάτι, έπρεπε να το δημιουργήσεις. Έτσι, κουβαλήσαμε όλα αυτά τα κρεβάτια στην παραλία για μία φωτογράφιση», έχει δηλώσει εύστοχα σε συνέντευξή του ένας από τους συνεργάτες του Storm Thorgerson.


Σχόλια