Τέσσερα παιδικά βιβλία για την ενσυναίσθηση


Από το blog.dioptra.gr
Η ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Είναι ουσιαστικά η ικανότητα να καταλάβεις το πώς σκέφτεται και το τι νιώθει ο άλλος, να μπεις στη θέση του. Σύμφωνα με έρευνες, ξεκινάμε να αναπτύσσουμε την ενσυναίσθηση πριν από τα 6 μας χρόνια, ωστόσο είναι σημαντικό να εξελίσσεται καθ’ όλη την πορεία της ζωής μας.

Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, για να έχει μια καλύτερη αντίληψη και αλληλεπίδραση με τους άλλους. Παράλληλα, το βοηθά να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις και να υιοθετεί κατάλληλες συμπεριφορές.

Ως γονείς οφείλουμε να δίνουμε τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά προκειμένου να τα προετοιμάσουμε για ζητήματα με τα οποία -αργά ή γρήγορα- θα έρθουν αντιμέτωπα: τη σκληρότητα των άλλων παιδιών, τη φιλία και τον αποχωρισμό, τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Η ενσυναίσθηση στα παιδιά πρέπει να καλλιεργηθεί κι αν δεν είσαι σίγουρος για τον τρόπο, παρακάτω σου προτείνουμε 4 βιβλία ενσυναίσθησης για παιδιά με σημαντικά νοήματα, με ουσία και «μαθήματα».


Για ηλικίες 5+

Η Κατρίνα Τσάνταλη απαντά στο ερώτημα τι είναι οικογένεια;

Οικογένεια είναι… μια αγκαλιά όπου το παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια. Οικογένεια είναι… να ζει με ευτυχισμένους ανθρώπους. Οικογένεια είναι… άνθρωποι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον.

Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα… Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.


Για ηλικίες 4+

Ας μάθουμε στα παιδιά ότι κανένας δεν είναι ξένος…

Μια μέρα, όταν φτάνει ένας περίεργος ξένος κρατώντας μόνο μία βαλίτσα, όλοι απορούν…

Γιατί είναι εδώ;
Από πού ήρθε;
Μα τι έχει στη βαλίτσα;

Μια ιστορία γεμάτη ελπίδα και καλοσύνη, αγάπη και τρυφερότητα για όλα τα πλάσματα που έχουν την ανάγκη μας.


Για ηλικίες 3+

Κάθε φορά που λέω αντίο… αυτό φέρνει ένα γεια. Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι κάθε τέλος φέρνει μια νέα αρχή!

Ένα λυπημένο αντίο κρύβει ένα χαρούμενο γεια.

Κι όταν λέμε αντίο στις μεγάλες βόλτες, στις πεταλούδες και στον ήλιο… λέμε γεια στη νύχτα, στις πυγολαμπίδες και στα αστέρια! Γιατί κάθε αντίο… πάντα φέρνει ένα γεια.

Ένα βιβλίο για τις αλλαγές στη ζωή των παιδιών, την προσαρμογή και πόσο όμορφα πράγματα μπορεί να φέρει μια νέα αρχή.


Για ηλικίες 3+

Ένα όμορφο παιδικό βιβλίο που μαθαίνει στους μικρούς μας φίλους για την απλότητα. Με κρυμμένες εικόνες & παραθυράκια.

Τρία χαριτωμένα ποντικάκια.
Τρία διαφορετικά σπιτάκια,
άλλα μεγάλα και άλλα μικρά…
Σε ποιο σπιτάκι όμως χαμογελούν αληθινά;

Μια όμορφη ιστορία που δείχνει στα παιδιά ότι η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες!

Σχόλια