Διακοπές με μηχανή vs διακοπές με το αυτοκίνητο: το απόλυτο crash test

Από το hellasdirect.gr
Πολλά είναι τα δίπολα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ιστορία: Πελέ ή Μαραντόνα, σκύλος ή γάτα, κρέας ή ψάρι, βουνό ή θάλασσα, κιθαρίστας ή ντράμερ; Στη σημερινή μας "εκπομπή", φίλες και φίλοι, θα μας απασχολήσει άλλο ένα. Μιας και είμαστε σε περίοδο διακοπών και μιας και η Hellas Direct (wait for it).... ξεκίνησε να ασφαλίζει και μηχανές (χειροκροτήματα), θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα σχετικά με το δίλημμα: διακοπές με μηχανή ή διακοπές με αυτοκίνητο. Θα μας πεις, "φιλαράκι διακοπές να 'ναι κι ό,τι να 'ναι" και θα 'χεις και ένα δίκιο. Αλλά σε περίπτωση που σου διατίθενται και οι δύο επιλογές μέσων μεταφοράς για τις διακοπές σου, εμείς θα σου παραθέσουμε μία σειρά στοιχείων για να κάνεις τη σωστότερη επιλογή.

Διακοπές με αυτοκίνητο
Άνεση:
Είμαστε στα τέλη Ιουλίου η θερμοκρασία έχει πιάσει κόκκινο (και πού είσαι ακόμα). Ο ιδρώτας κυλάει με την παραμικρή κίνηση. Ε, στο αυτοκίνητο έχεις την άνεση να πατήσεις ένα κουμπάκι και σε λίγα λεπτά να γεμίσει ο χώρος με δροσερό αέρα, κι από εκεί που ένιωθες σαν σουρικάτα έτοιμη να λιποθυμήσει από τη ζέστη στην έρημο Καλαχάρι, μεταφέρεσαι "μαγικά" σε μία κινητή όαση που σε βοηθάει να αντέξεις την απόσταση ήλιου - Ελλάδας.

Άλλες ανέσεις; Κυρίως για τους συνοδοιπόρους: μπορούν να πάρουν έναν υπνάκο εκεί μετά το πρώτο σνακ της διαδρομής, να παίξουν κανένα online trivial για να περάσει η ώρα, να βγάλουν τα παπούτσια (μόνο αν είναι safe) για να ξεπρηστούν τα ποδαράκια, να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική να γουστάρετε όλοι παρέα κλπ. Όλα τα παραπάνω αποβαίνουν σ ω τ ή ρ ι α, όταν έχεις μαζί σου τους πιο δύσκολους, απαιτητικούς αλλά και ευχάριστους συνοδοιπόρους σε ταξίδι: τα παιδιά.

Οικονομία:
Είναι από τα βασικά κριτήρια για να δείς αν και πώς θα σχεδιάσεις ένα ταξίδι. Το ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομικό, ειδικά όταν μιλάμε για 3-4 άτομα συνταξιδιώτες. Η συνταγή γνωστή, όλα δια του 4: βενζίνες, διόδια, καφέδες, ψιψιψόνια κλπ. Η οικονομία για πολλούς από εμάς είναι βασικό κριτήριο επιλογής, και οι διακοπές με το αυτοκίνητο μπορούν να προσφέρουν μία σωστή διαχείριση του budget μας.

Ασφάλεια / Προστασία:
Το Α και το Ω του να νιώθεις ασφαλής σε οποιοδήποτε όχημα και να οδηγείς, είναι να είσαι σωστός οδηγός, να ακολουθείς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να παίρνεις όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται. Ωστόσο, οι στατιστικές μιλάνε από μόνες τους: στο αυτοκίνητο είναι όντως λιγότερο πιθανό να πάθεις μεγάλη ζημιά/σωματική βλάβη σε (χτύπα ξύλο) ατύχημα ή σύγκρουση. Αρχικά το αυτοκίνητο έχει το αμάξωμά του, που σημαίνει: "κι αν χιονίσει και αν βρέχει" το αυτοκίνητο αντέχει. Ή τουλάχιστον, αντέχει και είναι πιο ασφαλές από τη μηχανή. Και χωρίς μουσκίδι. It's a fact we can't deny.

Αποθηκευτικός χώρος:
Ειδικά για πολυήμερες διακοπές, που ξέρεις ότι θα θέλεις να πάρεις μαζί σου από την τοστιέρα (και μαλλιών) μέχρι το φουσκωτό φλαμίνγκο σου, το αυτοκίνητο διαθέτει το ωραιότατο πορτ - μπαγκάζ, όπου μπορείς (πολλές φορές με αρκετή προσπάθεια) να τα χωρέσεις όλα. Κι αν δεν χωράνε εκεί, θα στριμωχτούν και στα πίσω καθίσματα μερικά πραγματάκια. Εντάξει, και στη μηχανή μπορείς να κουβαλήσεις αποσκευές, αλλά με έναν μεγαλύτερο περιορισμό και λόγω χώρου αλλά και λόγω διαδικασίας δεσίματος.

Διακοπές με μηχανή
Οικονομία:
Η οικονομία στη μηχανή είναι, πώς να το πούμε, δομική. Και δύο άτομα να είστε δηλαδή, πάλι οικονομικά θα σας βγεί, καθότι τα καύσιμα θα κοστίσουν λιγότερο. Τα διόδια επίσης φθηνότερα όπως και τα ναύλα σε περίπτωση που πάρεις πλοίο. Ναι, πολύ πιθανόν να χρειαστεί να κάνεις μερικές στάσεις να φουλάρεις το ντεπόζιτο, but still...

Κίνηση:
Θα το έχεις παρατηρήσει ότι στις μεγαλουπόλεις, όπου η κίνηση ειδικά σε ώρες αιχμής είναι η νούμερο ένα ταλαιπωρία ενός οδηγού. Κι όταν ξεκινάς ταξίδι για διακοπές, δε θες στον δρόμο σου το παραμικρό ίχνος ταλαιπωρίας. Πάμε να περάσουμε καλά. Από την αρχή του ταξιδιού. Με τη μηχανή μπορείς να αποφύγεις πολύ πιο εύκολα (και πιο legit) την κίνηση. Θα έλεγε κανείς "μα γι'αυτό την πήρες ρε φίλε/φίλη" για να δαμάζεις ξέγνοιαστος τους δρόμους χωρίς να στάζεις ιδρώτα περιμένοντας, κάτω από τον καυτό ήλιο, για να κινηθεί μισό μετρό η ουρά στην Ελευσίνα ας πούμε, τυχαίο παράδειγμα ;)

Άνεση:
Ξέρουμε, αμφιλεγόμενο. Μιλήσαμε και στο αυτοκίνητο για άνεση αλλά εδώ έχει άλλη χροιά. Όπως είπαμε παραπάνω έχεις την άνεση να μην κολλάς στην κίνηση. Είσαι όμως επίσης άνετος να απολαύσεις τη διαδρομή σε όλο της το μεγαλείο. Η εμπειρία του να οδηγείς τη μηχανή, σου δίνει αυτή την αίσθηση ελευθερίας που τόσο πολύ γουστάρουν οι μηχανόβιοι. Μπορείς να είσαι άνετος και χαλαρός απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές της κάθε διαδρομής, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα είσαι και απρόσεκτος. Είναι μία σύγχυση που συχνά προκύπτει. Αλλά όπως επισημάναμε, αν είσαι σωστός τιμονιέρης, θα απολαύσεις ακόμα καλύτερα την ταξιδάρα σου.

Ασφάλεια / Προστασία:
Ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι όσον αφορά στο ταξίδι με τη μηχανή. Εξυπακούεται πως όταν μιλάμε για οδήγηση μηχανής, θα πρέπει να είσαι εξοπλισμένος με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό: κράνος, μπουφάν, γάντια κλπ. Ωστόσο, εδώ δεν παίζει η δικλείδα του αμαξώματος, είσαι όντως πιο εκτεθειμένος και γι΄αυτό χρειάζεται να είσαι διπλά προσεκτικός. Αν έχεις οικογένεια προφανώς δεν μπορείς να πάρεις μαζί τα παιδιά (what a pitty) οπότε θα αναγκαστείς να πας μόνο με τον/τη σύντροφό σου...ή το αγαπημένο σου από τα παιδιά σου (αυτό ηταν αστείο μην αρχίσετε το κράξιμο στα σχόλια).

Και τώρα, ώρα για λίγο κλισέ αλλά τι να κάνουμε που ισχύει: Όποιο μέσο και να επιλέξεις, και σε όποιο μέρος και αν πας, το ταξίδι και οι διακοπές δεν απολαμβάνονται στην πληρότητά τους, χωρίς την κατάλληλη παρέα. Βρες την καλύτερη συντροφιά, και μην ανησυχείς, θα περάσεις σίγουρα όμορφα. Εμείς, σου ευχόμαστε να έχεις τις καλυτερότερες διακοπές. Μετά από δύο μήνες καραντίνα και γενικά μετά από αρκετά δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες, σου αξίζουν υπέροχες και ασφαλείς διακοπές με αγαπημένα άτομα.

Σχόλια