Ο χειρουργός των βιβλίων

Από το theartfoundation.metamatic.gr / 09.12.2017
Αν και πολλές φορές βλέπουμε εκπληκτικές δημιουργίες υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μας αφήνουν άφωνους. Ο Brian Dettmer είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή τεχνική χάραξης βιβλίων για τη δημιουργία περίτεχνων γλυπτών. Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως μαχαίρια, λεπίδια, ψαλίδια και λαβίδες, χαράζει κάθε σελίδα ενός βιβλίου κόβοντας και αναδεικνύοντας σχήματα. Όταν οι σελίδες πέφτουν η μία πάνω στην άλλη προκύπτουν σχήματα που έχουν το πλεονέκτημα της προοπτικής.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα σχήματα που προκύπτουν προϋπάρχουν στο βιβλίο. Για παράδειγμα σε ένα βιβλίο με σκίτσα ζώων κόβει σε κάθε σελίδα το περίγραμμα του σκίτσου. Έτσι όταν το βιβλίο είναι κλειστό κι όλες οι σελίδες η μία πάνω στην άλλη αναδεικνύονται τα σκίτσα που έχουν μια άναρχη σειρά. Σε άλλες περιπτώσεις φτιάχνει γεωμετρικά σχήματα κόβοντας την κάθε σελίδα στο κατάλληλο μέγεθος ώστε όλες μαζί να δημιουργήσουν τρισδιάστατες μορφές.

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τη δουλειά του ως «χειρουργός των βιβλίων», ίσως επειδή η τεχνική του απαιτεί χειρουργική λεπτομέρεια. Με τα χρόνια εξελίσσοντας τις τεχνικές του έχει προχωρήσει στη συνένωση πολλών βιβλίων σε ένα ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στις δημιουργίες του ενώ σε άλλες περιπτώσεις διπλώνει τα βιβλία ώστε να σχηματίζουν ημικύκλια και να δίνεται έτσι καλύτερη προοπτική στα έργα.

Δημιουργίες του έχουν προβληθεί σε διάφορες εκθέσεις και περισσότερα για τον καλλιτέχνη μπορείτε να δείτε στο official website Brian Dettmer.





Σχόλια