Επιστολή Αθλητικού Ομίλου Μετσόβου με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Πίνδου

Από το facebook / metsovorace.gr
Ζούμε σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο Δήμος Μετσόβου βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου. Πέντε μεγάλα ποτάμια της Ελλάδας ξεκινούν από τα βουνά μας. Η πλούσια γεωμορφολογία και το όμορφο φυσικό περιβάλλον έχουν βαθιά επίδραση στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει τεράστια οικολογική καταστροφή και θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το μέχρι σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο. Η ταυτότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανόθευτο φυσικό περιβάλλον. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται, ευημερεί και κάνει βήματα προς το μέλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Ο ορεινός εναλλακτικός τουρισμός, η παραδοσιακή κτηνοτροφία και η ψυχική μας ηρεμία θα συνεχιστούν μόνο όταν οι δραστηριότητές μας σέβονται κι εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.

Η ζηιιά από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη. Στη Γερμανία και στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών σταματούν τις εγκαταστάσεις νέων χερσαίων αιολικών πάρκων και σίγουρα δεν τις τοποθετούν σε προστατευόμενες περιοχές και σε βουνά όπως τα δικά μας. Όπως οι Άλπεις αποτελούν ορόσημο και προστατεύονται αυστηρά από τα παράλπια κράτη το ίδιο παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς με την Πίνδο.

Ο Δήμος Μετσόβου πρέπει να πει όχι στα σχέδια εγκατάστασης ανεξέλεκτων αιολικών πάρκων στην Πίνδο.

Η κορυφογραμμή του Ζυγού-Κατάρα μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου είναι καλυμμένη με ρόμπολα, προστατευόμενο είδος πεύκου.

Η περιοχή πλησίον του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου είναι τουριστικά αναπτυγμένη και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου θα υποβαθμίσει την αισθητική της με αποτέλεσμα τη μείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκονται τα μεγάλα βοσκοτόπια του Ανηλίου.

Το όρος Λάκμος (Περιστέρι) με τις αλπικές κορυφογραμμές, τη Βερλίγκα, τα υψίπεδα σε μεγάλο υψόμετρο αποτελούν πόλο έλξης για ορεινό πεζοπορικό τουρισμό και ήπιες μορφές ανάπτυξης θα φέρουν εισόδημα στα γύρω χωριά.

Το πιστοποιημένο μονοπάτι Ursa Trail αποτελεί πόλο έλξης αθλητικού και περιπατητικού τουρισμού. Με την υπ’ αριθμ. 151344/165 υπουργική απόφαση τα χαρακτηρισμένα ορειβατικά-πεζοπορικά μονοπάτια προστατεύονται. Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου έχει ανοίξει και συντηρεί ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών. Είναι διοργανωτής των αναγνωρισμένων και φημισμένων αγώνων Ursa Trail που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων αθλητών και επισκεπτών. Σημαντική δράση του Αθλητικού Ομίλου είναι η διοργάνωση πεζοπορικών διαδρομών στα μονοπάτια της περιοχής μας με στόχο την γνωριμία και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Το μονοπάτι Ursa Trail αποτελεί περιουσιακό στοιχείο όλων των πολιτών, εθελοντικές ομάδες κάθε χρόνο εργάζονται για τη συντήρησή του, αποτελεί πρότυπο κι έχει λάβει την πιστοποίηση της "Leading Quality Trails - Best of Europe" από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας, καθιερώνοντας το Μέτσοβο ως έναν από τους σημαντικούς πεζοπορικούς προορισμούς της Ευρώπης. Tυχόν καταστροφή του από παράνομη διάνοιξη δρόμων, υλοτόμηση, τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα σημάνει το τέλος κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση με συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο. 

Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου τάσσεται κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Θα συνεχίσει τις δράσεις που έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια στοχεύοντας ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ζητάμε από τον Δήμο Μετσόβου να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ κάθε σχέδιο καταστροφής του φυσικού μας πλούτου κι επιτέλους να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον αγώνα.

Σχόλια