Με τον Έσπερο στον Ενιπέα ! ! ! ! !

''Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. 

Η μυθολογία παρουσιάζει τον Ενιπέα ως έναν πάρα πολύ όμορφο νέο, αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές, ο οποίος όμως έδειξε την προτίμησή του στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, προκαλώντας την οργή της Ήρας. 

Για να τον εκδικηθεί, η βασίλισσα των θεών τον μεταμόρφωσε σε ποταμό και τον καταράστηκε όσο όμορφος ήταν, τόσο επώδυνο να είναι το τέλος του. 

Δεν εκβάλλει πουθενά, παρά χάνεται στα χωράφια του νομού Πιερίας. 

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας. Οι Μαινάδες ήταν νύμφες που παρουσιάζονται ως συντρόφισσες και συνοδοί του θεού Διονύσου κυριότερο χαρακτηριστικό των Μαινάδων ήταν η εκστατική μανία, δηλαδή η πέρα από τη λογική υπερκινητική και βίαιη συμπεριφορά. Διέτρεχαν τα βουνά και μπορούσαν να συναναστρέφονται με τα άγρια ζώα, τα οποία έπαιρναν στα χέρια τους και τα θήλαζαν. Λάτρευαν τον Διόνυσο με τραγούδια, με «μανιακούς» χορούς και με κραυγές. Πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορούσαν να ξεριζώσουν δέντρα και να σκοτώσουν δυνατά θηρία. Τόση ήταν η δύναμή τους, που τους τη χάριζε ο Διόνυσος. Κυνηγούσαν εξάλλου ζώα και έτρωγαν το κρέας τους ωμό. 

Στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ. η Λητώ (ή είναι κόρη των Τιτάνων Κοίου και Φοίβης.''

Αυτά ήταν κάποια από αυτά που είπαμε σήμερα στη 4ωρη βόλτα μας με τον Έσπερο στο Φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο. Πριόνια - Σπήλαιο - Μοναστήρι - Πριόνια.

Μεγάλη ομάδα, τεράστια η ομορφιά και όσα ζεις και μένουν μέσα σου όταν βρίσκεσαι στην φύση, ένας λόγος παραπάνω στο ανάγλυφο του Ολύμπου.
Κάποια στιγμή καθώς περπατούσαμε σκέφτηκα, πως θα 'ταν να 'μασταν από μια μεριά σε κάποια από τις μυθολογικές ιστορίες που υπάρχουν. Κι αν είναι αληθινές, σίγουρα το άναρχο τοπίο δεν διαφέρει πολύ, τότε και τώρα. Η φύση είναι ένα, εμείς είμαστε ένα.

Το βουνό κι η φύση αν ''αφεθούμε'', ''βγάζει'' από μέσα μας απορίες παιδικές, ίσως μυθολογικές.

Να 'μαστε καλά να τις ζούμε!!!!!

β.ψ.

Σχόλια