Πώς να χειριστείτε την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού όταν απλά ζητάει την προσοχή σας

Από το infokids.gr
Είστε εκνευρισμένοι. Το παιδί συνεχίζει να σας κουράζει με την ίδια συμπεριφορά. «Σταμάτα!», φωνάζετε για δέκατη φορά, αλλά συμβαίνει ξανά. «Γιατί δεν με ακούει;» σκέφτεστε. Βρίσκεστε σε σύγχυση. Γιατί το παιδί σας εξακολουθεί να φέρεται έτσι, όταν έχετε κάνει σαφές ότι θέλετε να σταματήσει; Πόσες φορές σας έχει συμβεί μέσα στην εβδομάδα; Ίσως χάσατε τον έλεγχο και καταλήξατε σε απειλές και τιμωρίες.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Λόγος & Επικοινωνία» εστιάζουν στο τι πραγματικά συμβαίνει σε εσάς και το παιδί σας και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις στη μεταξύ σας σχέση.

Αναζήτηση προσοχής – Τι συμβαίνει;
Αν προσέξετε λίγο καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού σας όταν αυτό ζητάει την προσοχή σας, θα καταλάβετε πολλά.

Η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη από την απουσία της προσοχής
Αν το παιδί αναζητάει την προσοχή σας, ξέρει και πώς θα την κερδίσει. Αρχικά, το παιδί θα δοκιμάσει να κεντρίσει την προσοχή σας με μια θετική συμπεριφορά. Αν δεν πιάσει, θα δοκιμάσει με την άσχημη συμπεριφορά. Το παιδί σας ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον τα κουμπιά σας. Αν δεν ανταποκρίνεστε σε μια καλή συμπεριφορά, σίγουρα θα προσέξετε μια άσχημη συμπεριφορά, ειδικά αν περιλαμβάνει όλα αυτά που συνήθως σας εκνευρίζουν. Αν το παιδί σας επαναλαμβάνει μια άσχημη συμπεριφορά μπροστά σας (ή και μακριά σας, αλλά γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα το μάθετε), τότε είναι πιθανόν να αναζητάει την προσοχή σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και δεν ξέρετε σίγουρα αν αυτό έχει ανάγκη το παιδί σας. Όπως και να έχει, ο τρόπος του δεν φέρνει συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμπεριφορές που προκύπτουν από λίγη ή υπερβολική προσοχή
Όλα τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή από τους γονείς τους σε υγιείς δόσεις. Δείτε το σαν ένα φάσμα, στη μια άκρη της γραμμής έχουμε την ελάχιστη γονεϊκή προσοχή, ενώ στην άλλη την υπερβολική και φορτική για το παιδί προσοχή.

Αν είστε συνεχώς απασχολημένοι, ίσως το παιδί αναζητάει τη δική σας προσοχή γιατί δεν την έχει και γιατί είστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του. Ή μπορεί να περνάτε τόσο χρόνο μαζί με το παιδί σας που έχει αναπτύξει την ιδέα πως, αν δεν έχει τη συνεχή σας προσοχή, δεν σημαίνει κάτι για εσάς.

Τι θέλει πραγματικά το παιδί σας;
Για να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα, ας ξεχάσουμε τη λέξη προσοχή. Η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν προκύπτει γιατί αναζητάει την προσοχή σας, αλλά γιατί θέλει να έρθει πιο κοντά σε εσάς. Θα δείτε το πρόβλημα διαφορετικά αν καταλάβετε ότι το παιδί θέλει να δυναμώσει τη σχέση σας, να δεθεί μαζί σας.

Η θετική πειθαρχία βασίζεται στο έργο του Alfred Adler. Σύμφωνα με τον Adler, τα παιδιά -όπως όλοι οι άνθρωποι- ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να αισθάνονται σημαντικά και ότι ανήκουν κάπου. Σε μια ομάδα ανθρώπων, σε μια σχέση, σε αυτό το σημείο προκύπτει και η ανάγκη για τη δημιουργία σημαντικών δεσμών. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν κοντά στους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, το παιδί σας αναζητάει αυτό το δέσιμο. Σε δεύτερη φάση, το παιδί σας θέλει με κάποιον τρόπο να νιώσει σημαντικό μέσα σε μια ομάδα ή σχέση.

Στρατηγικές θετικής πειθαρχίας
Ένα υγιές συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί θα το εφοδιάσει με σημαντικές δεξιότητες όσον αφορά τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων στη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, το παιδί σας αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει στα άτομα που είναι στη ζωή του. Οι ακόλουθες στρατηγικές ανταποκρίνονται σε αυτές τις δύο, πολύ σημαντικές ανάγκες:

• Προγραμματίστε την ξεχωριστή ώρα σας.
• Δώστε ευκαιρίες στο παιδί να προσφέρει μέσα στο σπίτι. Μπορεί να βοηθάει σε καθημερινή βάση στη μαγειρική, να ταΐζει τα κατοικίδια, να στρώνει το τραπέζι. Μην παραχαϊδεύετε το παιδί σας επειδή το αγαπάτε. Αντίθετα, αφήστε το να δει από μόνο του για πόσα είναι ικανό.
• Σταματήστε αυτό που κάνετε και περάστε λίγα λεπτά με το παιδί σας. Ελάτε στον κόσμο του!
• Σχεδιάστε μια οικογενειακή βραδιά μέσα στην εβδομάδα και δημιουργήστε αναμνήσεις και δεσμούς μεταξύ σας.
• Είναι καλό για το παιδί να συμπάσχετε μαζί του, να αναγνωρίζετε και να δίνετε αξία σε αυτό που νιώθει. Το παιδί σας ξέρει ότι νοιάζεστε για τη δική του οπτική γωνία.

Σχόλια