Σκύλοι έρευνας και διάσωσης

Από το kynagon.gr
Όλοι μας θαυμάζουμε μια διασωστική ομάδα που επιχειρεί στα ερείπια, στα βουνά και στα δάση και ειδικά όταν στελεχώνεται και με σκύλους. 

Μερικοί αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, τον κόπο και τις ατέλειωτες ώρες εκπαίδευσης που αφιερώθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.

Αρκετοί έχουν αποφασίζει να ασχοληθούν μα πολύ λίγοι είναι αυτοί που το ‘χουν καταφέρει τελικά.

Η «ομάδα» έρευνας και διάσωσης με σκύλο αποτελείται από τον Χειριστή και τον Σκύλο του.

Πλαισιώνεται και από άλλα άτομα που φροντίζουν για τις ανάγκες της ομάδας (ασφάλεια, επικοινωνίες, πορεία κ.α.)

Η ομάδα χειριστής και σκύλος έχουν σχέση μοναδική δηλαδή ο σκύλος «ανήκει» στον χειριστή, εκπαιδεύονται και επιχειρούν ΜΑΖΙ. Δεν «δανείζονται» και δεν «δανείζουν». 

Ποια χαρακτηριστικά άραγε πρέπει να έχει μια τέτοια «ομάδα» ανθρώπου και σκύλου για να ξεκινήσει…

Ο υποψήφιος χειριστής
Ως χαρακτήρας πρέπει να είναι ήπιος, μεθοδικός, υπομονετικός, ειλικρινής και με ομαδικό πνεύμα.

Να έχει καλή υγεία, φυσική κατάσταση και εξοικείωση με το περιβάλλον που θα αποτελέσει το πεδίο έρευνας του ( Ερείπια, ανοικτές περιοχές, κ.α.)

Πρέπει οπωσδήποτε να έχει γνώσεις και εμπειρία με τα σκυλιά. Ιδανικά θα πρέπει να είναι εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος ακαδημίας όπου έχει διδαχθεί σύγχρονες θεωρίες μάθησης. Οι σύγχρονες αυτές θεωρίες αποδίδουν εξαιρετικά γενικώς αλλά και ειδικότερα στην έρευνα και διάσωση όπου ο σκύλος μας θα κληθεί να εκτελεί συμπεριφορές για πολύ ώρα, με ένταση και θέλουμε αυτές να τις επαναλαμβάνει ευχάριστα και όχι κάτω από την «απειλή» της τιμωρίας. 

Θα πρέπει να επωμιστεί όλο το κόστος που συνεπάγεται η ενασχόλησή του ( Αγορά κουταβιού, διαμονή, διατροφή, υγεία, εκπαίδευση, εξοπλισμός κ.λ.π

Θα πρέπει να φροντίσει για ικανό για την διαμονή και την εκπαίδευσή του αλλά και για να ασχοληθεί εντατικά μαζί του. Η εκπαίδευση ενός τέτοιου σκύλου απαιτεί, ειδικά στην αρχή (1-2 χρόνια) σχεδόν καθημερινή ενασχόληση, και συντηρητική εκπαίδευση για την υπόλοιπη επιχειρησιακή του ζωή... 

Συστήνεται, να μελετήσει τους κανόνες αξιολόγησης ενός φορέα αξιολόγησης ( π.χ. του Διεθνή Οργανισμού Σκύλων Διάσωσης IRO) γιατί αυτό θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τις απαιτήσεις στην εκπαίδευση.

Ο σκύλος:
Πρέπει να είναι κουτάβι κάποιας "εργασιακής" φυλής στον τομέα/πεδίο. Ιδανικά κουτάβι επιλεγμένο από εργασιακούς γονείς. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερες πιθανότητες για να πετύχουμε. 

Η εκπαίδευση του ξεκινά από τις πρώτες μέρες της γέννησής του. Ένας υπεύθυνος εκτροφέας έχει φροντίσει γι' αυτό. 

Θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές και να έχει εξαιρετικά σταθερό χαρακτήρα και ταπεραμέντο – να είναι δηλ. κοινωνικός, εξωστρεφής, με αυτοπεποίθηση, ήπιος και μη επιθετικός;

Η ενασχόληση με τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με συγκεντρωμένες πολλές εξειδικεύσεις, που έχει σαν σκοπό το υπέρτατο δώρο που μπορεί να σου προσφέρει… την σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής.

Κώστας Καστανιώτης 
kynagon Certified Animal Trainer (KCAT) ICAN Member 
Εκπαιδευτής σκύλων έρευνας και διάσωσης 
Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας

Σχόλια