ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΩΩΝ – πόσο κοντά είναι στο να γίνει πραγματικότητα;

Από το panagiotismilas.gr
Όνειρο και αντικείμενο στις προσευχές μας από εκατομμύρια φιλόζωους, είναι ο θεσμός της αστυνομίας ζώων. Όχι αδίκως, μιας και η κακοποίηση στην Ελλάδα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Καθημερινά διαβάζουμε περιστατικά σκληρών κακοποιήσεων και θανάτους ζώων από φόλες. Είναι πια, δυστυχώ, μια κατάσταση τόσο συχνή, που έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί υπάρχει τόσο κακοποίηση ζώων γύρο μας; Δεν θα ασχοληθώ με την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που το κάνουν. Θα ασχοληθώ όμως με το κράτος, που τους επιτρέπει να το κάνουν. Φτάσαμε στο 2020 και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ίδια. Σκληρές κακοποιήσεις, φόλες, σκυλάκια μόνιμα στα μπαλκόνια, μόνιμα δεμένα και γενικά μια πολύ κακή και στενάχωρη εικόνα, που την βιώνουμε καθημερινά.

Αυτό είναι η απόδειξη της αδυναμίας του κράτους, μέχρι τώρα, να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ως ακτιβιστής τόσα χρόνια και μετά από αρκετές εκατοντάδες περιστατικά, έχω εντοπίσει το πρόβλημα, τόσο στον νόμο, όσο και στην αδυναμία της εφαρμογής του. Ο νόμος σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρός και το έγκλημα κατά ζώου να αντιμετωπιστεί και στην Ελλάδα (όπως σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης) σαν κακούργημα και όχι ως πλημμέλημα. Φυσικά οι αλλαγές που χρειάζεται ο νόμος είναι πολλές και δεν σταματούν μόνο εκεί.

Όσες αλλαγές όμως και να γίνουν στον νόμο, όσο σωστός ή αυστηρός γίνει, δεν θα έχει καμία αξία αν δεν υπάρχει ένας θεσμός που να φροντίζει την επιβολή του. Η αστυνομία μας, δυστυχώς, μας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί. Όχι αδίκως, γιατί με ανώνυμες καταγγελίες που δέχεται έχει τα χέρια της δεμένα. Εκτός του ότι δεν λειτουργούν σωστά σε πολλές από τις επώνυμες μηνύσεις. Και όχι, δεν είναι κατηγορίες, είναι δυστυχώς γεγονότα που επιβεβαιώνονται από την κατάσταση που ζούμε.

Τι χρειάζεται λοιπόν να γίνει, αφού η αστυνομία δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Αστυνομιών Ζώων. Μια ομάδα, είτε κρατική είτε δημοτική, της οποίας το έργο θα είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ζώων, να τα προστατεύει από κακοποίηση και κακές συνθήκες ευζωίας, καθώς και να επιβάλλει τις υποχρεώσεις όσων έχουν στην κατοχή τους ζώα.

Αυτό είναι όνειρο πολλών ετών για τους φιλόζωους σε όλη την Ελλάδα. Ήρθε λοιπόν η ώρα. Είμαστε πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Για πρώτη φορά έχουμε πρόθυμα αυτιά στην κυβέρνηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου. Γνωρίζω ότι δεν είναι το αρμόδιο υπουργείο για να υλοποιήσει έναν τέτοιο θεσμό, αλλά είναι το υπουργείο που μας άνοιξε την πόρτα, είναι δεκτικό με το project που τους κατέθεσα και βοηθούν στην προώθηση και στην εφαρμογή.

Πρώτη φορά έχουμε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, να θέλουν και να υποστηρίζουν ένα τέτοιο project. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που θα βγω στην τηλεόραση, συγκεκριμένα στην εκπομπή του ΑΝΤ1, 2Night Show με τον Αρναούτρογλου, μαζί με στέλεχος της κυβέρνησης, για να ανακοινώσουμε δημόσια το project.

Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί δεν είμαστε πια μόνοι σαν εθελοντές, έχουμε και στελέχη της κυβέρνησης μαζί μας στον αγώνα αυτό. Καταλαβαίνετε ότι δεν θα έφτανα να βγω στην τηλεόραση, σε μια τόσο μεγάλη εκπομπή, από μόνος μου. Ήδη λοιπόν έχουμε κάνει το project ένα τεράστιο βήμα μπροστά, που είναι η δημοσιότητα. Αυτό είναι και για να μάθει όλος ο κόσμος το πόσο απλό και πόσο εύκολα υλοποιήσιμο είναι το project της Αστυνομίας Ζώων που έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου, αλλά και για να υπάρχει διαφάνεια απέναντι στον κόσμο, για το τι είναι, πώς θα λειτουργεί και γιατί θα έχει αποτέλεσμα.

Θα τα πούμε όλα δημόσια την Τετάρτη ή Πέμπτη (04 ή 05 Μαρτίου) στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, 2Night Show στον ΑΝΤ1.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ PROJECT ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ
Οι σελίδες της Αστυνομίας Ζώων

ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ:
Έχουμε φτιάξει επίσημες σελίδες της αστυνομίας ζώων στο Facebook και στο Instagram. Μετά την εκπομπή, ξεκινάμε επικοινωνία και προσπάθεια με αρμόδιους που μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Κανείς όμως δεν θα ανταποκριθεί, αν δεν έχουμε κόσμο να στηρίζει την κίνηση αυτή. Αλλιώς θα πάει ο διάλογος άμα πάμε με ένα project που το υποστηρίζουν 100 άνθρωποι, και αλλιώς με κάτι που θα το υποστηρίζουν 100.000 Καταλαβαίνετε όλοι λοιπόν, γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνετε εγγραφή και κοινοποίηση στις σελίδες της Αστυνομίας Ζώων. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί. Ενώστε τις φωνές σας μαζί μας. Μόνο όλοι μαζί θα καταφέρουμε κάτι.

Είμαστε κυριολεκτικά ένα κλικ μακριά, από το να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Ένα κλικ από μεριά σας, θα κάνει την διαφορά όλου του κόσμου για ψυχούλες που βασανίζονται. Τους το οφείλουμε.

Παναγιώτης Μήλας.

Σχόλια