Δηλώσεις Joaquin Phoenix στην απονομή των Όσκαρ

Από διάφορα sites
Στην 92η τελετή βράβευσης των Όσκαρ, ο Joaquin Phoenix κέρδισε το πρώτο βραβείο αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Joker σε σκηνοθεσία του Todd Phillips.

Δήλωσε στην απονομή του:

''Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μου έχει δοθεί, και σε αρκετούς από εμάς σε αυτή την αίθουσα, είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για όσους δεν έχουν φωνή. Σκέφτηκα αρκετά για ορισμένα από τα ανησυχητικά θέματα που μας απασχολούν ως ανθρωπότητα και πιστεύω ότι ορισμένες φορές νιώθουμε, ή μας κάνουν να νιώθουμε, ότι αγωνιζόμαστε για διαφορετικούς σκοπούς. Αλλά για μένα, εγώ βλέπω μόνο κοινούς στόχους''.

''Πιστεύω ότι είτε μιλάμε για την ισότητα των φύλων ή τον ρατσισμό ή τα δικαιώματα των ιθαγενών ή τα δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για τον αγώνα κατά της αδικίας – μιλάμε για τον αγώνα κατά της άποψης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τον άλλο με χωρίς να τιμωρείται''.

''Έχουμε αποσυνδεθεί από τον φυσικό κόσμο. Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου – την άποψη ότι είμαστε το κέντρο του γαλαξία. Εισβάλουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν γεννά της κλέβουμε το παιδί παρά τις κραυγές αγωνίας της. Και μετά παίρνουμε το γάλα που προορίζεται για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στο γάλα και τα δημητριακά''.

''Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή, ήμουν εγωιστής. Υπήρξα σκληρός μερικές φορές, δύσκολος στη συνεργασία και είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία. Νομίζω πως τότε είμαστε στα καλύτερά μας: όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για παλιά μας λάθη, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί. Όταν μορφώνουμε ο ένας τον άλλον, όταν αλληλοκαθοδηγούμαστε προς την εξιλέωση. Αυτό είναι το καλύτερο στην ανθρωπότητα''. 

''Φοβόμαστε την ιδέα της προσωπικής αλλαγής, επειδή νομίζουμε πως χρειάζεται να θυσιάσουμε κάτι, να παρατήσουμε κάτι. Αλλά οι άνθρωποι, στην καλύτερη εκδοχή μας, είμαστε τόσο δημιουργικοί και εφευρετικοί, και μπορούμε να φτιάξουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα ωφελούν όλα τα όντα και το περιβάλλον''.

Τελείωσε με αναφορά στον αδερφό του που δεν ζει.
''Όταν ήταν μόλις 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτούς τους στίχους:Τρέξε προς την σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει''.

Σχόλια