Πέντε απρόσμενες αιτίες που έχετε υψηλή πίεση

Από το onmed.gr / 18/01/2015
Αν σας ρωτήσει κάποιος "τι προκαλεί αύξηση της πίεσης;" οι πρώτες απαντήσεις που έρχονται στο μυαλό σας αφορούν σίγουρα την κατανάλωση αλατιού στο φαγητό, το αυξημένο στρες και την κατάχρηση αλκοόλ.

Αλλά υπάρχουν και μερικές "ύπουλες" αιτίες που μπορεί να έχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι η πίεση του αίματός σας έχει αυξηθεί.

Αναμφισβήτητα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συγκεντρωθείτε στην τακτική άσκηση, την σωστή διατροφή και την απώλεια μερικών κιλών.

Το δεύτερο πράγμα, ωστόσο, είναι να έχετε υπόψη σας τους παρακάτω απρόσμενους λόγους που συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης:

Χημική ουσία ΒΡΑ από τις συσκευασίες πολλών τροφών
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension έδειξε ότι η χημική ουσία ΒΡΑ (δισφαινόλη-Α) που περιέχεται στην εσωτερική επένδυση σε πλαστικά μπουκάλια και συσκευές τροφών και ποτών, μπορεί να "περάσει" και στην τροφή που περιέχει η συσκευασία και από εκεί στον οργανισμό. Η ΒΡΑ επηρεάζει τον οργανισμό και αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ έχει συνδεθεί επιστημονικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ζάχαρη
Δεν είναι μόνο το αλάτι "ύποπτος" για την αυξημένη σας πίεση, αλλά και η ζάχαρη. Μάλιστα, η ζάχαρη μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας περισσότερο από ό,τι το αλάτι, όπως ισχυρίζονται πολλοί ειδικοί. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε σε διάφορα ιατρικά περιοδικά δείχνει ότι οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να εστιάζουν στη μείωση της ποσότητας των προστιθέμενων σακχάρων στις τροφές. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η φρουκτόζη που προστίθεται γενικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην ανάπτυξη της υπέρτασης.

Υπνική άπνοια
Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου υποστηρίζει πως, όταν η αναπνοή σας διακόπτεται, το επίπεδο του οξυγόνου στο σώμα σας πέφτει. Ο εγκέφαλός σας στέλνει στη συνέχεια μηνύματα μέσω του νευρικού σας συστήματος για να αυξηθεί η ροή του οξυγόνου στην καρδιά και τον εγκέφαλο, διαδικασία που προκαλεί την σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι συχνές πτώσεις στα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σας, μαζί με τη μειωμένη ποιότητα του ύπνου, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και τον κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος.

Μοναξιά
Η υπέρταση έχει και ψυχολογικές αιτίες εμφάνισης. Πολύχρονη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και της υψηλής πίεσης του αίματος μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω. Η μοναξιά έχει επιπτώσεις, επίσης, στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και στο επίπεδο του στρες στον οργανισμό του.

Θυρεοειδής
Έρευνα του 2007 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension έδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της υπέρτασης.

Σχόλια