Billie Eilish: Ποια είναι η 18χρονη που σάρωσε στα βραβεία Grammy

Από το oneman.gr / ΝΑΣΤΑΖΙΑ ΚΑΠΕΛΛΑ 28.012020
H Billie Eilish είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες των 62ων Grammy Awards. 

Εάν δεν ζείτε κάτω από μία πέτρα, εδώ και ένα χρόνο περίπου ακούτε όλο και περισσότερο το όνομα της Billie Eilish. Πριν λίγες μέρες γράψαμε πως η Billie θα είναι η νεαρότερη καλλιτέχνης που θα ερμηνεύσει τραγούδι του James Bond , ενώ το βράδυ της Κυριακής έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού, που κέρδισε και τα τέσσερα μεγάλα βραβεία Grammy. 

Η μοναδική φορά που είχε ξανασυμβεί να κερδίσει κάποιος τα τέσσερα μεγάλα Grammy (άλμπουμ της χρονιάς, ηχογράφηση της χρονιάς, τραγούδι της χρονιάς, καλύτερος νέος καλλιτέχνης) ήταν το 1981 με τον Christopher Cross. Ελπίζουμε, βέβαια, η Billie να μην έχει την τύχη του Cross, του οποίου η καλλιτεχνική πορεία ήταν κατακόρυφα πτωτική. Και δεν θα την έχει, γιατί η Billie δεν έφερε απλά ένα καινούριο άλμπουμ, έφερε σχεδόν ένα καινούριο είδος. Όπως της είχε πει ο Jimmy Fallon, όταν βρέθηκε καλεσμένη στο Late Night Show του “Ακούγαμε ουσιαστικά το ίδιο τραγούδι σε παραλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια, και ήρθες εσύ και έφερες κάτι εντελώς διαφορετικό. Και τώρα θα ακούμε συνέχεια τραγούδια, που αντιγράφουν το ‘Bad Guy’ για τα επόμενα τρία χρόνια”. 

Και πράγματι, και η ίδια είχε δηλώσει στην καθιερωμένη συνένετυξή της στο Vanity Fair “Θέλω να γράφω μουσική, που δεν έχει ξαναγράψει κανείς”. Και όσο αλαζονική μπορεί να ακούγεται αυτή η πρόταση, άλλο τόσο αλαζόνας δεν είναι η Billie Eilish. Στην ίδια πρόταση συνεχίζει λέγοντας ότι αισθάνεται ότι δεν γράφει καινούρια μουσική και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι συνεχώς θλιμμένη. 

“Γράψαμε ένα άλμπουμ για την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις και την κλιματική αλλαγή και το να είσαι κακός τύπος, ό,τι και αν σημαίνει αυτό”, είπε ο αδερφός της Finneas στον ευχαριστήριο λόγο τους στα Grammys. O 22χρονος Finneas είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο καλύτερός της φίλος -όπως επαναλαμβάνει συχνά η ίδια- και ένας μεγάλος λόγος που η Billie Eilish έχει φτάσει εκεί που είναι. Ο αδερφός της ήταν εκείνος που τη μύησε στη μουσική, έχει γράψει πολλά από τα τραγούδια της είτε ο ίδιος είτε και οι δύο μαζί και εμφανίζεται και συχνά μαζί της στη σκηνή. Ο Finneas τραγουδά και ο ίδιος, αλλά συνεργάζεται και με άλλες μεγάλες πόπσταρ όπως η Tove Lo, η Camila Cabello και η Halsey. 

Η σχέση των δύο αδελφιών καταγράφεται υπέροχα στους στίχους του ‘Everything I Wanted‘, που βασίζεται σε αληθινή εμπειρία της Eilish. H Billie ονειρεύεται ότι πεθαίνει και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνη, όταν όμως ξυπνάει την παρηγορεί ότι ξέρει ότι θα έχει για πάντα δίπλα της τον αδερφό της. Στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού εμφανίζονται και οι δύο και το έχει σκηνοθετήσει η ίδια. 

Ναι, μέσα σε όλα η Billie σκηνοθετεί κιόλας και μάλιστα είναι η δέυτερή της απόπειρα, αφού πρώτα είχε σκηνοθετήσει και το κλιπ του κομματιού της ‘Xanny’. Και όχι, μην μπερδεύστε από το thumbnail, ουδεμία σχέση δεν έχει με το ‘Άνεμος Αγάπης‘ της Φουρέιρα. 

Παρόλο που η Billie Eilish μίλησε αρκετές φορές για την κατάθλιψη και μέσα από το έργο της και σε συνεντεύξεις, πλέον δηλώνει για πρώτη φορά ότι αισθάνεται χαρούμενη. Απολαμβάνει πια τη φήμη της και καταλαβαίνει πόσο τυχερή είναι για όλα όσα της έχουν συμβεί. Ας ανακεφαλαιώσουμε όμως όλα όσα ξέρουμε για εκείνη και πώς έφτασε σε αυτή τη στιγμή επιφάνειας, καλλιτεχνικής και ψυχικής. 

Μεγάλωσε στο Los Angeles μέσα σε μια οικογένεια μουσικών και ηθοποιών. Οι γονείς της είναι η Maggie Baird και ο Patrick O’Connell, είναι και οι δύο ηθοποιοί και κάτι σου θυμίζουν αμυδρά, γιατί έχουν παίξει μικρούς ρόλους σε γνωστές παραγωγές. Οι O’Connells δεν πήγαν ποτέ τα παιδιά τους σχολείο. Η Billie Eilish ήταν από πάντα αυτό που λένε οι Αμερικάνοι homeschooled, κάτι αρκετά διαδεδομένο στις καλλιτεχνικές οικογένειες (και στις πολύ θρησκευόμενες, αλλά η οικογένεια της Billie ανήκει στην πρώτη κατηγορία). Αποφοίτησε από το Λύκειο νωρίς, στα 15 της, δίνοντας κανονικά εξετάσεις. 

Στα 11 της ξεκίνησε να τραγουδά και να γράφει τα δικά της τραγούδια. Η πρώτη μεγάλη της επιτυχία ήρθε τρία χρόνια αργότερα, στα 14 της. Η δασκάλα του χορού της, που γνώριζε ότι η Billie ασχολούταν με τη μουσική, της ζήτησε μία σύνθεση, για να τη χορογραφήσει. Ο Finneas είχε ήδη έτοιμο το ‘Ocean Eyes’ και σκόπευε να το ηχογραφήσει με τη δική του μπάντα. Το παραχώρησε όμως στην Billie, το ηχογράφησαν και το ανέβασαν στο Soundcloud, για να το στείλουν στη δασκάλα, το τραγούδι έγινε viral από το πουθενά και σε ένα βράδυ η ζωή της άλλαξε. Από το ‘Ocean Eyes’ και μετά η πορεία της Billie είναι μόνο ανοδική. 

Ένας από τους λόγους που είναι τόσο αγαπητή στο κοινό, εκτός από την εθιστική μουσική της, είναι το πόσο relatable πάντα ήταν. Πάντα ειλικρινής και αυθόρμητη έχει παραδεχθεί ότι πάσχει από Σύνδρομο Τουρέτ. Μετά την αποκάλυψή της είπε ότι νιώθει πολύ καλά και ότι πολλοί φαν της που πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο έχουν επικοινωνήσει μαζί της ευχαριστώντας τη. 

Σε μία συνέντευξη τη ρώτησαν “Τι σκέφτεσαι τώρα”; και εκείνη απάντησε “Πόσο πολύ με γράφει το μοναδικό άτομο που δεν θα ήθελα να με γράφει”. Ίσως να μην υπάρχει πιο ειλικρινής απάντηση σε συνέντευξη στην ιστορία των συνεντεύξεων. 

Έχει επίσης παραδεχτεί το μεγάλο κόλλημα, που είχε ως νεαρή έφηβη, με τον Justin Bieber. Έχει πει ότι νιώθει σαν να είναι πρώην αγόρι της και ότι όταν έμαθε ότι η Hailey Baldwin άλλαξε το όνομά της σε Hailey Bieber, έκλαψε ενστικτωδώς, γιατί στα 12 της αποκαλούσε τον εαυτό της Billie Bieber. Στο φετινό Coachella τον γνώρισε πρώτη φορά από κοντά, ενώ λίγο καιρό μετά διασκεύασαν μαζί το τραγούδι της ‘Bad Guy’. 

Ένα ακόμα από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι το στιλ της και το να ξεχωρίζεις με το στιλ σου δεν είναι καθόλου αμελητέο, όταν είσαι πόπσταρ. Αν αναλογιστούμε τις καλλιτέχνιδες, που έχουν ξεχωρίσει με το στιλ τους την τελευταία δεκαετία είναι μόνο η Lady Gaga και η Ariana Grande. H Billie εκτός από τα ρούχα ξεχωρίζει και με τα μαλλιά αν και όπως λέει δεν της αρέσουν, γιατί τα έχει ταλαιπωρήσει με τις απανωτές αλλαγές χρώματος. 

Και ας πιαστούμε από τη λέξη “αλλαγές“, για να επιστρέψουμε σε αυτό που είπαμε στην αρχή. Η Billie δεν έφερε απλά ένα καινούριο άλμπουμ ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’, έφερε στην επιφάνεια σχεδόν ένα καινούριο είδος, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα διαφεντεύσει τη μουσική βιομηχανία.

Σχόλια