17.01.1929 εμφανίστηκε πρώτη φορά το κόμικ Ποπάι

Από το mixanitouxronou.gr
 Το αληθινό πρόσωπο που ενέπνευσε τον δημιουργό του Ποπάι. Ήταν καβγατζής, χειροδύναμος και πότης. Σίγουρα δεν ήταν ναύτης

Ο πραγματικός «Ποπάι» δεν ήταν ναύτης. Ήταν ένας χαμογελαστός τυπάκος, με μεγάλα μπράτσα, πάντα έτοιμος για καυγά, που τις περισσότερες ώρες της μέρας άραζε σε μια πολυθρόνα έξω από το σπίτι του καπνίζοντας μια πίπα φτιαγμένη από το κοτσάνι καλαμποκιού. Είχε το ένα μάτι μισόκλειστο, και πεταχτό πηγούνι. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον χαρακτήρα που έφτιαξε o Έλτζι Κράισλερ Σίγκαρ. 


Ο δημιουργός του θρυλικού Ποπάι 

Το σπίτι του ήταν κοντά στο σχολείο και οι πιτσιρικάδες πάντα του έκαναν μια σχετική καζούρα όταν τον έβλεπαν αραχτό να καπνίζει την πίπα του. Τον έλεγαν Φρανκ–Ρόκι Φίγκελ. Ο Φράνκ δεν έτρωγε σπανάκι και προτιμούσε τα ποτάκια του στο τοπικό μπαρ. Ήταν ωστόσο πάντα ατρόμητος και με λυμένο το ζωνάρι για καβγά. Σπάνια δούλευε και είχε τη φήμη του «Barfly», αυτού δηλαδή που συχνάζει μόνος του στα μπαρ και πίνει. Μόλις εννιά χρόνια πριν πεθάνει ο Φρανκ, τον Οκτώβριο του 1938 έμαθε ότι η αφεντιά του έγινε, αθελά του φυσικά, η μούσα του Σίγκαρ για να φτιάξει τον αγαπημένο ήρωα. Τότε πέθανε σε ηλικία 43 ετών, χτυπημένος από λευχαιμία ο σπουδαίος καρτουνίστας, Έλτζι Κράισλερ Σίγκαρ. 

Το κόμικ εμφανίστηκε πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου του 1929 και σιγά σιγά κέρδισε τις καρδιές των αναγνωστών. Μετά τον θάνατο του Σίγκαρ, ο Μάξ Φίσερ, ανέλαβε τον ήρωα και του έδωσε την μορφή που ξέρουμε όλοι και φυσικά το πλήρες «όνομά» του: Ποπάι ο ναύτης! Η επιτυχία του συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και μάλιστα το 2002 το αμερικανικό Tv Guide ανακήρυξε τον Ποπάι στην 20η θέση των καλύτερων ηρώων κόμικς όλων των εποχών. 

H σπάνια φωτογραφία του Φράνκ δημοσιεύτηκε το 1979 στην εφημερίδα Southern Illinoisan 

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Φρανκ–Ρόκι Φίγκελ. Γενημμένος το 1868, στο Τσέστερ του Ιλλινόι. Ο Φρανκ είναι κατά πάσα πιθανότητα η φιγούρα που ενέπνευσε τον καρτουνίστα να συλλάβει τον Ποπάι. Πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1947 και μάλιστα όταν τον έθαψαν στην πλάκα του μνήματος του δεν είχαν βάλει ούτε το όνομά του. 

Ο Φραν-Ρόκι Φίγκελ αναπαύεται στο καθολικό κοιμητήριο του Τσέστερ και ο τάφος του προσελκύει τους λάτρεις του Ποπάι. Πηγή: findfgraves.com 

Με τα χρόνια, οι μανιώδεις λάτρεις του Ποπάι, ανακάλυψαν τον τάφο και μόλις το 1996 χάραξαν στην πλάκα το όνομα του και την εικόνα του καρτούν Ποπάι.

Η φωτογραφία είναι από το Βρετανικό Μουσείο Πολέμου 

Ποιος όμως είναι ο ναύτης στη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο; Σίγουρα δεν είναι ο τύπος που ενέπνευσε τον Σίγκαρ γιατί η φωτογραφία από το Βρετανικό Μουσείο Πολέμου είναι τραβηγμένη σε διαφορετική χρονική περίοδο.
 
Επιχρωματισμένη φωτογραφία από το Βρετανικό Μουσείο Πολέμου / Πηγή: Facebook – WW2 Colourised Photos 

Ο ναύτης που υπηρετούσε στο βρετανικό πολεμικό θωρηκτό, «HMS RODNEY» δεν κατονομάζεται αλλά δεν μπορεί να είναι ο Φρανκ-Ρόκι Φίγκελ γιατί την εποχή της φωτογραφίας ήταν περίπου 70 ετών. Είναι προφανές ότι αυτός, ο νεαρός είχε μεγαλώσει με τις ιστορίες του Ποπάι τον οποίο αντέγραψε με μεγάλη πειστικότητα στην φωτογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2009 ο χαρακτήρας Ποπάι είναι ελεύθερος δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο πλην των ΗΠΑ....

Σχόλια