Η Γαλλία χτίζει το πρώτο χωριό όπου θα ζουν με ασφάλεια ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Από το enallaktikos.gr
Η Γαλλία πρωτοπορεί και ετοιμάζει ένα επαναστατικό πρότζεκτ το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα νοτιοδυτικά της χώρας. Οι Γάλλοι κατασκευάζουν το «χωριό του Αλτσχάιμερ» (Village Landais Aszheimer), μία ειδικά σχεδιασμένη περιοχή για τους ασθενείς που πάσχουν με Αλτσχάιμερ.

Οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε αυτό το χωριό χωρίς περιορισμούς, δυσκολίες και φάρμακα, μα κυρίως με απόλυτη ασφάλεια. Η περιοχή θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων – αγορά, κομμωτήριο, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη – αλλά παράλληλα θα υπάρχει διαθέσιμο γι’ αυτούς ένα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Το πρότζεκτ πρόκειται να φιλοξενήσει περίπου 120 ασθενείς μέχρι το τέλος του 2019. Θα είναι μια ανοιχτή δομή και θα προσφέρει εναλλακτικές θεραπείες, κοντά στο κέντρο της πόλης Dex.

Η Γαλλία χτίζει το πρώτο χωριό όπου θα ζουν με ασφάλεια ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι δημιουργοί το εμπνεύστηκαν από ένα παρόμοιο πείραμα που είχε λάβει χώρα σε ένα χωριό κοντά στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Η περιοχή θα διαθέτει αρκετές δραστηριότητες για να διασφαλίσει τη συμμετοχή των κατοίκων στην κοινωνική ζωή, όπως αναφέρει ο καθηγητής Jean-François Dartigues, νευρολόγος και επιδημιολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Bordeaux, CHU Pellegrin.

Το Αλτσχάιμερ και τα άλλα είδη άνοιας επηρεάζουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς μόνο στη Γαλλία, με πάνω από 200.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Καμία από τις τρέχουσες θεραπείες και φάρμακα δεν μπορεί να διακόψει την πρόοδο της νόσου.

Η Γαλλία χτίζει το πρώτο χωριό όπου θα ζουν με ασφάλεια ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Το Γαλλικό χωριό θα μοιάζει με ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό – μια οχυρωμένη πόλη – ώστε να είναι κάτι οικείο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η βασική ιδέα ήταν οι ασθενείς να μπορούν να ζουν με ασφάλεια μακριά από νοσοκομεία και απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η περιοχή θα διαθέτει και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που θα βοηθούν τους κατοίκους να επιστρέφουν στο σπίτι τους στις περιπτώσεις που χάνονται, αλλά και που θα τους κρατούν συντροφιά, ώστε να καταπολεμήσουν την ψυχολογική απομόνωση. Τέλος, θα υπάρξει ένα σύστημα εθελοντισμού, στο οποίο Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν μετά από μια ειδική εκπαίδευση.


Σχόλια