Οι αιμοδότες στη Σουηδία λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό κάθε φορά που η δωρεά τους σώζει μια ζωή

Από το womantoc.gr
Όταν επιστρατεύεται η τεχνολογία για να παρακινήσει τον κόσμο να προσφέρει αίμα.

Τα ποσοστά δωρεάς αίματος ακολουθούν καθοδική πορεία σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με την Independent, όμως η Σουηδία ίσως βρήκε έναν τρόπο να αντιστρέψει την τάση, προσφέροντας στους υποψήφιους αιμοδότες ένα πολύτιμο κίνητρο.

Για κάθε ζωή που σώζουν με τη δωρεά τους, τους στέλνει ένα μήνυμα στο κινητό.

«Προσπαθούμε διαρκώς να αναπτύξουμε τρόπους για να εκφράσουμε τησημασία της δωρεάς» είπε στη βρετανική εφημερίδα η Karolina Blom Wiberg, επικεφαλής του πρότζεκτ. «Θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα feedback πάνω στην προσπάθειά τους».

Η νέα αυτή πολιτική έχει τεράστια απήχηση στα social media. «Χάρη σε αυτά τα μηνύματα, έχουμε μεγάλη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταπαραδοσιακά μέσα. Αλλά πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι θα ενθαρρύνουμε τους αιμοδότες να επιστρέψουν και να δώσουν αίμα ξανά» προσθέτει η Blom Wiberg.

Το πρόγραμμα αποστολής SMS ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στηΣτοκχόλμη αλλά χάρη στην επιτυχία του, σταδιακά εξαπλώνεται στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, οι κάτοικοι της σουηδικής πρωτεύουσας μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του τοπικού κέντρου αιμοδοσίας και να δουν ένα γράφημα που ανανεώνεται διαρκώς, απεικονίζοντας το υπόλοιπο αποθέματοςσε αίμα. Το σκεπτικό είναι το εξής: Όταν μειώνονται τα αποθέματα, να ευαισθητοποιείται ο κόσμος και να κινητοποιείται για να τα αναπληρώσει.

Πρόσφατα, μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα στους αιμοδότες όταν υπάρχουν ελλείψεις σε αίμα στο τοπικό κέντρο αιμοδοσίας, να κοινοποιούν το γεγονός στα social media. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας για να προσεγγίσουμε τους αιμοδότες μας. Η Σουηδία χρειάζεται περισσότερους νέους αιμοδότες για να έχει σταθερά αποθέματα αίματος στο μέλλον» καταλήγει η υπεύθυνη επικοινωνίας του κέντρου αιμοδοσίας στη Στοκχόλμη Lottie Furugård.

Σχόλια