Ναι, είδα την ταινία του Βαρουφάκη

Από το e-tetradio.gr / Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Δηλαδή την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικες στο Δωμάτιο», απλώς όλοι τη λένε η ταινία του Βαρουφάκη και είπα να μην πρωτοτυπήσω...

Το Σάββατο βράδυ θα είναι η επίσημη πρεμιέρα στις «Νύχτες Πρεμιέρας», αλλά σήμερα το πρωί στοΙντεάλ ήταν η δημοσιογραφική προβολή. Το Σάββατο πάντως αναμένεται ένας μικρός χαμός στο Μέγαρο, 1.800 άτομα χωράει αλλά παίζει να ζητούν πρόσκληση τετραπλάσιοι (και λίγα λέω).

Την είδα λοιπόν και μπορώ να μιλήσω για αυτήν. Οπότε θέλω να με συγχωρήσουν όλοι εκείνοι πουμιλούν γι αυτήν, αρνητικά, χωρίς να την έχουν δει. Χαλάω την πιάτσα το ξέρω. Ο Νίκος Μαστοράκης: «η ταινία του Γαβρά εσφαγιάσθη από τους κριτικούς και ίσως κερδίσει το βραβείο της πιο βαρετής και ανόητης ταινίας της χρονιάς». Ο Χρήστος Ράπτης του iefimerida: «Η πιο απλοϊκή και βαρετή ταινία στην ιστορία του σινεμά». Ο Σάκης Μουμτζής στο Liberal για τον Κώστα Γαβρά:«Απλουστευτικός ο τρόπος που προσέγγιζε πάντα τα γεγονότα σε όλες τις ταινίες του». Ο Προκόπης Δούκας: «Δεν χρειάζεται να δεις μια ταινία, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Βαρουφάκη, για να αποφανθείς ότι είναι μια μονομερής κολακεία του ναρκισσισμού του».

Είναι ένα καλογυρισμένο πολιτικό θρίλερ, δίωρης διάρκειας, βασισμένο πιστά στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Παίρνει αποσπάσματα, όχι ολόκληρο το βιβλίο εννοείται, και στήνει το σενάριο. Βλέπεται εύκολα ακόμα και αν τα γεγονότα είναι πρόσφατα, ακόμα και από όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο (που είναι, εννοείται, πολύ καλύτερο). Ο Χρήστος Λούλης παίζει τον Βαρουφάκη, εξαιρετικά, με όλη την ταινία να είναι γύρω από αυτόν.

Υπάρχει μία σκηνή πάντως, πολύ χαρακτηριστική, που δεν τη θυμάμαι στο βιβλίο (μπορεί και να υπάρχει βέβαια), μία σκηνή που σημαίνει πολλά: ο Βαρουφάκης βάζει στον Τσίπρα να ακούσει, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, όσα του είπε ο Σόιμπλε και τα οποία ηχογράφησε. Ουδείς γνωρίζει πόσα έχει ή δεν έχει ηχογραφήσει ο Γιάνης. Γι αυτό και κανένας δεν βγήκε να διαψεύσει το παραμικρό απ΄ όσα είναι γραμμένα στο βιβλίο.

Σχόλια