Θέσεις στο σύμπαν

Θυμάμαι τον πατέρα μου όλη την δεκαετία του '80 να μας λέει στο σπίτι:''δεν λέμε έξω απ' το σπίτι τι ψηφίζουμε, δεν κουβεντιάζουμε για πολιτικά, ότι πιστεύουμε, το πιστεύουμε για εμάς και μόνο για εμάς'', συνωμοτικά με κάποιους φίλους και συναδέλφους μιλούσε εκτός σπιτιού. Πολλές φορές όμως καθώς περνούσαν τα χρόνια και άλλες φορές μετά από κάποιο ποτήρι παραπάνω, μιλούσε όλο και περισσότερο λέγοντας πιο πολύ την άποψή του εκτός σπιτιού. Το mood όμως είχε παγιωθεί μέσα μας, μέσα μου για να μιλήσω πιο προσωπικά, ''δεν μιλάμε για πολιτικά εκτός σπιτιού''.

Δεξιός ήταν (ζούσε σε όνειρο βλέποντας τους άλλους να ζουν το όνειρο τους, όπως είναι σήμερα οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Πατούλη ας πούμε), μετά πρέπει να ψήφισε και ΠΑΣΟΚ και μετά πάλι Ν.Δ. Θυμάμαι όταν είχε έρθει για προεκλογική ομιλία στην Βέροια ο Κων/νος Μητσοτάκης, είχε πάει σε καφετέρια στην Μητροπόλεως στην Βέροια για να ακούσει την ομιλία, από μέσα, στα ''κρυφά''. Το mood όμως ήταν mood ''δεν μιλάμε για πολιτικά εκτός σπιτιού''. Ένοιωθα τώρα που το σκέφτομαι σαν την φωνή του Αζίζ Νεσίν στο ''Σώπα μη μιλάς''.



Μικρός νευρίαζα με τον πατέρα μου, έβλεπε ατέλειωτες ώρες (έτσι έμοιαζαν στα παιδικά μου μάτια) ειδήσεις, το ίδιο νευριάζει με 'μένα κι ο μεγάλος μου γιος τώρα πια.


Ιστορίες που επαναλαμβάνονται. Επαναλαμβάνονται;;;;;;

Ίσως τμήματά τους, κομμάτια τους.

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ......  Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ μαζί κι ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.....

Οι Ευρωεκλογές, οι Περιφερειακές, οι Δημοτικές που έφεραν πρόωρα Εθνικές εκλογές.

Ο πατέρας μου είμαι σίγουρος δεν είχε τίποτα, κανένα κοινό με τον Παπανδρέου και τον Μητσοτάκη. Εγώ δεν έχω τίποτα κοινό με τον Μητσοτάκη, αλλά τίποτα. Έχω όμως με τον Τσίπρα. Είμαστε ίδια γενιά, λίγο μεγαλύτερος είμαι εγώ, έχουμε παιδιά με ελάχιστη διαφορά ηλικίας. Κι αν ήμουν πρωθυπουργός ή αν είχα την οικονομική δυνατότητα θα τα έστελνα σε ιδιωτικό σχολείο. Και ναι διαφορετικοί δρόμοι ''ανοίγονται'' στους ανθρώπους, πάντα έτσι θα γίνεται, ο Χριστός να 'ρθει εδώ, έτσι θα 'ναι.

Θεωρώ πως έχω κοινά με τον Τσίπρα, δεν έχω όμως κοινά ούτε με την Παπακώστα, ούτε με την Τζάκρη, ούτε με τον Μπίστη, ούτε με τον Τζουμάκα, ούτε με τον Κουϊκ. Ούτε ο Τσίπρας έχει κοινά μαζί τους.

Ενόχλησε η στάση του Πολάκη και η στήριξη του Τσίπρα. Ο Πολάκης θεωρώ πως απάντησε στο δήθεν μεγαλείο του Κυμπουρόπουλου. Δεν υποτιμώ την πάθηση - νόσο του Κυμπουρόπουλου, αλλά ούτε λυπάμαι ούτε θα σεβαστώ αν λυπηθώ τον κάθε Κυμπουρόπουλο. Με βρίσκει αντίθετο με τον Πολάκη η δημοσιοποίηση των κρατικών εντύπων όσον  αφορά την πρόσληψη του Κυμπουρόπουλου.

Αν σκεφτούμε περισσότερο με βάση ένα είδος συλλογικού υποσυνείδητου των Ελλήνων, έχουν (και έχουμε) μεγαλώσει και συνεχίζουν να μεγαλώνουν  γενιές και γενιές με την ελληνικές ταινίες. Οι Έλληνες, εμείς πως παρουσιαζόμαστε στις καλές ταινίες του παλιού Ελληνικού  κινηματογράφου; Φτωχοί πλην τίμιοι, όπου τα κακά της μοίρας μας ευθύνονται για όλα τα άσχημα. Αυτή την εικόνα έβγαλε σε εμένα η αρχική δήλωση του Κυμπουρόπουλου. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, τελεία και παύλα, ΌΛΟΙ.

Αν σκεφτούμε ο Πολάκης βγάζει την εικόνα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου του ΠΑΣΟΚ, λέει αλήθειες με άκομψο τρόπο πολλές φορές, όμως ''σπάει'' τον τσαμπουκά (αν προτιμάτε έχει το άκομψο στυλ του γαμάω και δέρνω), όχι των εκτελεστικών οργάνων των δανειστών άμεσα, αλλά στο θυμικό κομμάτι μερίδας του λαού που νοιώθει βιασμένο. Και ναι η εικόνα του δεν είναι η ''πρέπουσα'' αν αυτό λειαίνει τις προηγούμενες γραμμές.....

Αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που όταν ήταν στην κυβέρνηση οι αυτοκτονίες παρουσίασαν τεράστια αύξηση. Θυμάμαι τον συνταξιούχο που αυτοπυροβολήθηκε τελειώνοντας την ζωή του στην Πλατεία Συντάγματος το 2012. Αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που σε ένα βράδυ έκλεισε όλα τα κρατικά κανάλια, (όσο καλή εκπομπή αν έχει την δυνατότητα να κάνει η Κατερίνα Ακριβοπούλου το χάνει με την εμπάθεια που έχει, αυτό δημιουργεί βήμα άλλης εμπάθειας, δημιουργώντας φαύλο κύκλο). Αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που ο προηγούμενος αρχηγός του και Πρωθυπουργός δεν ήταν παρόν στην διαδικασία παράδοσης στο Μαξίμου. Αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που μεγάλα στελέχη του έχουν δηλώσει πως οι ίδιοι θέλουν να χρεωθούν τα μέτρα που επέβαλλαν οι δανειστές. Αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που δίχως να έχει στεγνώσει το μελάνι για τις 120 δόσεις βγαίνουν και δηλώνουν πως το μέτρο είναι αντιαναπτυξιακό. Αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του, ότι θα αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος ξανά, από απλή αναλογική σε ενισχυμένη δίνοντας μπόνους στο πρώτο κόμμα, όχι μόνο για να κυβερνήσει μόνο του αλλά ουσιαστικά για να μην κάνει συνεργασίες.

Πολλά μπορώ να πω εδώ σε σχέση με όλα αυτά που αδυνατώ να κατανοήσω, όμως τέλος αδυνατώ να κατανοήσω ποιος θα ψηφίσει το κόμμα που είναι η Ν.Δ. με υποψήφιο τον Ψαριανό (θυμηθείτε αν ακούγατε τις πολύ καλές εκπομπές του στον Flash 96 την δεκαετία του '90). Αν έχει κάτι ''θετικό'' η στάση του Ψαριανού στο βάθος του χρόνου είναι ότι είναι πραγματικά πιστός στις απόψεις του. Προσπαθεί να τηρήσει τους στίχους που 'χε γράψει στο εξαιρετικό τραγούδι ''Εκλογές'' το 1982 με μουσική του Τζίμυ Πανούση..... ''στης βουλής τα έδρανα αχ εγώ να έκλανα''. Ουσιαστικά λέει θέλω να 'μαι εκεί μέσα με κάθε τρόπο.....

~~~~~
Απ' το διάστημα των δημοτικών και ευρωεκλογών μέχρι τώρα έχουμε μάθει και ζήσει κάποιοι ορισμένα περιστατικά.

Θυμίζω:
Ο Συντονιστής Ετεροδημοτών της ΝΔ Κώστας Στεφανίδης δήλωσε μέσω ανάρτησής του για την Κωνσταντίνα Κούνεβα. ''Τώρα που η Κούνεβα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, ξέρει κανείς αν θα γυρίσει στη δουλειά; Ψάχνω γυναίκα για γενική το Σάββατο και δεν έχω βρει ακόμα''. Τον διέγραψαν άμμεσα. Ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης έγραψε: ''Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Συντονιστής Ετεροδημοτών κ. Κώστας Στεφανίδης διεγράφη πριν από λίγο από τη ΝΔ. Ανάλογες εκφράσεις και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Παράταξή μας''. Μακάρι να διαγράφεται η κακία που φέρνει η δίψα για εκδίκηση.

Άλλο, στις 29.05 η ραδιοφωνική παραγωγός του 9,58 fm ΕΡΤ3 Πία Μπακογιώργου ανάρτησε στο facebook μια εμπειρία που είχε, μεταφέρω ακριβώς: ''ερχομενη στη δουλεια, δεχτηκα μια απροβλεπτη επιθεση απο εναν τυπο με τον οποιο στο παρελθον ειχα μονο γεια. ο στεφανος τσιτσοπουλος (δεν θα προβω σε χαρακτηρισμους, δεν εχει νοημα) ηρθε προς το μερος μου και αρχισε με χαιρεκακο υφος να φωναζει : ΣΥΡΙΖΑΡΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.oχι δεν απαντησα. ειμαι σοκαρισμενη. αυτο ειναι το ''ηθος'' του(ς).''

Τέλος, πιο πρόσφατα, η Athens Voice με αφορμή τον θάνατο της παράνομα εργαζόμενης αποκλειστικής νοσοκόμας στο Νοσοκομείο Νίκαιας έγραψε στο facebook: ''Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού''.

Έβγαλε μεγάλη ανακοίνωση η Athens Voice μετά τις αντιδράσεις. Μεταφέρω εδώ το κλείσιμο αυτής: ''Παρά τις προθέσεις μας το σχόλιο παρερμηνεύτηκε. Όχι μόνο από αυτούς που το παρερμήνευσαν επίτηδες ακριβώς γιατί καταλάβαιναν τη στόχευσή του. Αλλά και από κανονικούς ανθρώπους και από φίλους μας. Άρα ήταν άστοχο και για αυτό αποσύρθηκε και ελπίζουμε ότι τουλάχιστον εξηγήσαμε τώρα το πραγματικό του νόημα. Ζητάμε συγγνώμη, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί στα ευαίσθητα θέματα, στον δημόσιο λόγο δεν έχουν όλοι τους ίδιους κώδικες. Πήραμε ένα μάθημα, ας γίνει μάθημα για όλους''.

Και από αυτό κρατάω: .....''Αλλά και από κανονικούς ανθρώπους και από φίλους μας.'' Ποιοι ακριβώς είναι οι κανονικοί άνθρωποι και πως ορίζονται; και .....''Ζητάμε συγγνώμη, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί στα ευαίσθητα θέματα, στον δημόσιο λόγο δεν έχουν όλοι τους ίδιους κώδικες. Πήραμε ένα μάθημα, ας γίνει μάθημα για όλους''.  Καμιά αναφορά για την προσβολή νεκρού, αλλά καμιά, διαφορετικοί κώδικες θα πείτε.....

Τα περιστατικά αυτά που νομίζω πως υπάρχουν και άλλα και δεν έχουν βγει στην δημοσιότητα μου θυμίζουν προσωπικότητες που υπερισχύουν υπάνθρωπα συναισθήματα. Προβληματίζομαι (και αυτό είναι το ελάχιστο), για τους ανθρώπους που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα (ξανά)έρθουν στην Κυβέρνηση. 
~~~~~

Χ.Α. - Ελληνική Λύση
Δεν είναι παράξενο αυτό δυστυχώς, απ' την πρώτη στιγμή που είδα τα πρόσωπα των ανθρώπων που είναι εκλεγμένοι με την Χρυσή Αυγή, αλλά και κάποιων υποστηρικτών τους, μου ήταν και είναι ξεκάθαρο πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι βαθιά κακοποιημένοι. Συναισθηματικά - ψυχολογικά και σωματικά, ακριβώς το ίδιο πιστεύω για το 14,5% των 17-25 που ψήφισαν Χ.Α. στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ας σκεφτούμε πως μεγάλωσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ψήφισαν στις πιο πρόσφατες ευρωεκλογές, πόσο βίαιες ήταν και είναι οι συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξής τους τα τελευταία 8-9 χρόνια. Εδώ είναι η μεγαλύτερη δυσκολία όλων των υπολοίπων, να δώσουμε παραδείγματα ώστε η βαθιά κακοποίηση και ο θυμός που βγαίνει σε υποστήριξη ομάδων τύπου Χ.Α. να γίνει ουσιαστική ενέργεια δημιουργίας και ανθρωπιάς.


Δεν ξέρω πως μπορούμε αλλά επιβάλλεται να το κάνουμε, απ' το παιδί μας, απ' τον γείτονα, απ' τον ''μαλάκα'' συγγενή μας..... επιβάλλεται να το λέμε για να το κάνουμε!!!!!


Με ποιον τρόπο..... αυτό είναι δύσκολο, σίγουρα αξίζει να το κάνεις με τους νεότερους με τα λόγια και παραδείγματα μέσα από την τέχνη. Με τους υπόλοιπους ενήλικες θέλει πράξη..... 


Δεν είναι εύκολο, προτείνω την έλλειψη επαφής, επικοινωνίας. Αν είσαι σημαντικός ως μορφή, ως ύπαρξη για τον άλλον θα τον προβληματίσει, θα του στοιχίσει,  η απουσία. Το έχω κάνει όσο μπορώ γιατί δεν έχουμε βασικά, ουσιαστικά σημεία επαφής, δεν έχουμε βασική κοινωνική ταύτιση απόψεων, απ' την πολιτική που είναι κοινωνική θέση, μέχρι τον ''αθλητισμό''.



Όταν ο άλλος λέει ΠΑΟΚ, ΑΕΚ (κι άλλη παρένθεση, ΑΕΚ μ' έκανε ο πατέρας μου και προσπαθώ στις ειδήσεις να μην στήνω αυτί για κανένα νέο της), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και δεν βλέπει την βάση, είτε λέγεται Σαββίδης, είτε Μελισσανίδης, είτε Μαρινάκης, τι κοινό έχουμε; Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, οι υποστηρικτές με τα τρία παραδείγματα που ανέφερα. Αν υποστηρίζω μια ομάδα πραγματικά δεν μπορώ να ταυτιστώ με τον παρόν της. Ίσως είναι καλύτερα να διαβάζω την ιστορία της σε βάθος προεπαγγελματικών χρόνων και μέχρι εκεί.


Μια ιστορία
Το 1996 ή '97 στα πλαίσια της πρακτικής μου στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών, πήγαινα δυο φορές την εβδομάδα με το τρένο στην Ελευσίνα στην Κοινωνική Υπηρεσία του εκεί Δήμου. Κάποιες μέρες συναντιόμασταν και ''ταξιδεύαμε'' μαζί με ένα συμφοιτητή από μεγαλύτερο εξάμηνο νομίζω. Παρακολουθούσε το δικό μου εξάμηνο, αν θυμάμαι καλά ήταν από μεταγραφή ή είχε μείνει πίσω λόγω δουλειάς. Αυτό δεν το θυμάμαι καλά, θυμάμαι όμως τον μέχρι ένα σημείο διάλογό μας. Μου ήταν πολύ συμπαθής ο Κώστας, ήταν και στην ΚΝΕ, ασχολιόταν πολύ με το κόμμα και ότι αυτό πρεσβεύει. Ο Κώστας λοιπόν πολλές φορές αν όχι κάθε μέρα είχε μαζί του τον Ριζοσπάστη και τον Φίλαθλο, ήταν Ολυμπιακός, φαντάζομαι ακόμα θα 'ναι. Οι κουβέντες του πολλές φορές ήταν για το δίκιο της εργατικής τάξης (είπαμε ΚΝΕ) και για τον Ολυμπιακό. Κάποιες λίγες φορές είχα ρωτήσει, πως είναι δυνατόν, που ''κολλά'' το ΚΚΕ κι ο Ολυμπιακός (του Κόκκαλη τότε), ο Ριζοσπάστης κι ο Φίλαθλος μέσα του. Η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι ο Θρύλος είναι θρησκεία, η πρώτη σκέψη που έρχονταν ήταν αφού το ΚΚΕ δεν πιστεύει σε θρησκείες τι μου λες..... Αλλά έμενα σε επίπεδο σκέψης.....


Ο Κώστας είναι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μπράβο του, δεν ξέρω το έργο του, δεν έχω δυστυχώς τον χρόνο να παρακολουθήσω το έργο των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Εύχομαι όμως ο Κώστας να μην είναι Ολυμπιακός, όχι λόγω θρησκείας αλλά λόγω ουσίας, αυτά δεν ταιριάζουν, δεν ''κολλάν'', δεν..... 

Δεν με πείθει το ΚΚΕ όπως και πολλούς δυστυχώς ότι μπορεί να κυβερνήσει, να κάνει πράξη όσα εξαιρετικά (και αυτό το εξαιρετικά δεν είναι ειρωνεία) λέει (όχι όσα πρεσβεύει στην ουσία, όσα λέει). Σκέφτομαι αν γίνονταν κυβέρνηση το ΚΚΕ, τι θα έκανε τις επόμενες λίγες ημέρες μετά την Κυριακή 7 Ιουλίου για περιοχές όπως το Μάτι Αττικής που υπάρχουν αρκετές σ' όλη την χώρα.

Δεν είναι ότι με πείθει ο Τσίπρας πως μπορεί να καταφέρει απόλυτα τα πράγματα, ούτε με πείθει πως είναι λιγότερο χειρότερος έναντι του Μητσοτάκη. Είμαι όμως σίγουρος πως έχει τους λιγότερο χειρότερους στην μεριά του και πως μπορεί να προσπαθήσει μ 'αυτούς να φέρει μια ισορροπία..... ύστερα θα κρίνω..... Ίσως σκέφτομαι επαγωγικά αλλά έτσι ζυγί-ζω. Συγχωρέστε 'με αλλά μέχρι εκεί φτάνει το συνειδησιακό, μορφωτικό, κοινωνικό μου επίπεδο.

Αποχή
Υπάρχει η άποψη της αποχής από την ψηφοφορία, θα την δεχόμουν μόνο αν ήταν καθολική, αλλά καθολική, απόλυτη. Αποχή από όλα, φόρους, υπηρεσίες κράτους (αστυνομία, ΕΚΑΒ - υγεία, πυροσβεστική, δικαιοσύνη, ασφάλιση), ΑΠ' ΟΛΑ και να μην μιλάς, να μην έχεις άποψη κιόλας.

Δεν γίνεται όμως να απέχεις, γιατί δεν απέχεις, είσαι θέλεις δεν θέλεις μέλος, τμήμα, κομμάτι της κοινωνίας. Ήρθες στον κόσμο γιατί άλλοι το επέλεξαν να σε φέρουν, οπότε ο ερχομός σου είναι ταυτόχρονα και συμμετοχή. Αν δεν θέλεις πήγαινε στην βαθιά εξοχή μόνος ή με άλλους ανθρώπους με κοινή θέση και άποψη, (ακόμα και εκεί όμως αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν στην βάση της εκλογής - συμμετοχής). Αφού είσαι εδώ καλώς ή κακώς συμμετέχεις ή αν προτιμάς καλύτερα δεν μπορείς να απέχεις. Το άλλο, το της βαθιάς εξοχής,  είναι της ζούγκλας με την έννοια της απομόνωσης που καλώς ή κακώς πάλι ενέχει την βαρβαρότητα.....

Κι επειδή ανέφερα την ζούγκλα, νοιώθω πολλές φορές να ζω σε ζούγκλα. Όταν υποστηρικτές του Κουφοντίνα συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ του έξω από την ταβέρνα που τρώει ο γιος του δολοφονημένου. Ο γιος Μπακογιάννης μου είναι αδιάφορος και καθόλου συμπαθείς, όμως άλλο το ένα, άλλο το άλλο, δεν έχω υπάνθρωπα συναισθήματα.
~~~~~
Το 'χω κάνει στο παρελθόν στις προηγούμενες εκλογές. Είχα ζητήσει τότε από ανθρώπους που έχουμε μια επαφή στο facebook να με διαγράψουν από τις επαφές τους αν ψήφιζαν ΝΔ. ή ΠΑΣΟΚ, δίχως να μου το πουν, απλά θα κατέβαινε ο αριθμός των ''φίλων'', κάποιοι το έκαναν και μ' άρεσε. Η διαπροσωπική επαφή αν υπήρχε έμεινε σ' έναν τυπικό - λειτουργικό χαιρετισμό.

Το ίδιο ζήτησα και φέτος πριν μερικές ημέρες, αν κάποιος πρόκειται να ψηφίσει ΝΔ, Χρυσή Αυγή ή Ελληνική Λύση να με διαγράψει από τις επαφές τους. Δεν είναι κακό, είναι θέση, είναι κάτι, μικρό ή μεγάλο δεν ξέρω, αλλά είναι συμμετοχή ενεργή νομίζω. Δεν υπάρχει ίχνος κακίας σ' αυτό, αγαπάω τον άνθρωπο. Απλά δεν ταιριάζουν βασικές συνθήκες κοινωνικής συμβίωσης μας. Δεν είναι ότι δεν μου ταιριάζουν, δεν ταιριάζω και εγώ.

Κι επαναλαμβάνω κλείνοντας αν είσαι σημαντικός ως μορφή, ως ύπαρξη για τον άλλον θα τον προβληματίσει, θα του στοιχίσει, η απουσία.....
β.ψ.

Σχόλια