Εννιά φρούτα και λαχανικά με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι


Από το onmed.gr / 09.2019
Όταν μιλάμε για τη βιταμίνη C, το μυαλό μας πάει αμέσως στο πορτοκάλι, όμως δεν είναι αυτή η μόνη καλή πηγή της βιταμίνης στη διατροφή μας. Πολλά ακόμη φρούτα φρούτα και λαχανικά παρέχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. 

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από ιώσεις και λοιπές λοιμώξεις. Παράλληλα, η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, διατηρώντας το δέρμα νεανικό και σφριγηλό.

Τέλος, η βιταμίνη C υποστηρίζει τη μεταβολική λειτουργία, συμβάλλοντας στη μεταφορά λιποκυττάρων στα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού, ώστε το λίπος να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας αντί να συσσωρεύεται στο σώμα.

Επειδή ο οργανισμός μας ούτε παράγει ούτε αποθηκεύει τη βιταμίνη C, πρέπει να του παρέχουμε εμείς καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται περίπου 90 mg βιταμίνης C ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 75 mg.

Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες τροφές δίνουν μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης.

1. Φράουλες: Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει 85 mg βιταμίνης C, καθώς επίσης και μαγγάνιο, το οποίο συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχάρου.
2. Ανανάς: Ένα φλιτζάνι του τροπικού φρούτου παρέχει 79 mg βιταμίνης C. Η βρωμελίνη του ανανά διευκολύνει επίσης την πέψη των πρωτεϊνών.
3. Μάνγκο: Ένα ολόκληρο μάνγκο παρέχει 122 mg βιταμίνης C. Η ζεαξανθίνη του φρούτου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα μάτια.
4. Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών δίνει 75 mg βιταμίνης C, καθώς και πληθώρα συστατικών με αντικαρκινική δράση.
5. Ακτινίδιο: Μόλις δύο ολόκληρα ακτινίδια δίνουν 128 mg βιταμίνης C. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου χάρη στην ιδιότητά του να προωθεί την παραγωγή ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη.
6. Γκουάβα: Το εξωτικό φρούτο δίνει την εντυπωσιακή ποσότητα των 377 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σε φυτικές ίνες.
7. Χρωματιστές πιπεριές: Μία πράσινη πιπεριά παρέχει 95 mg βιταμίνης C, ενώ μία κίτρινη έως και 341 mg! Τα λαχανικά αυτά δίνουν υπέροχη γεύση στις σάλτσες και τις σαλάτες, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες.
8. Ροδάκινα: Ένα μέτριο ροδάκινο δίνει περίπου 140 mg βιταμίνης C.
9. Παπάγια: Ένα μικρό φρούτο παρέχει 95 mg βιταμίνης C. Η παπάγια είναι επίσης πλούσια σε ένζυμα (παπαΐνη και χυμοπαπαΐνη) με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Σχόλια