Μια εικόνα, 313 λέξεις

Από το efsyn.gr / Γιάννης Κουκουλάς
Από τα λίγα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρόσφατων εκλογών, η μη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής. Ο δρόμος είναι ανοιχτός πια για τις καταδίκες των θρασύδειλων εγκληματιών και δολοφόνων. Εστω κι αν πολλοί ψηφοφόροι τους μεταφέρθηκαν σε πιο soft εκδοχές του φασισμού, έστω κι αν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες τους επέλεξαν και πάλι παρά τις αποκαλύψεις για τη δράση τους, είναι αναμφίβολα θετικό ότι τα τάγματα εφόδου των μαχαιροβγαλτών δεν θα έχουν έναν νόμιμο βραχίονα στη Βουλή.

Ο ναζισμός ωστόσο έχει αποδειχτεί εφτάψυχος και ο πόλεμος εναντίον του δεν μπορεί να εξαντληθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας πρέπει να αρχίσει να αφορά όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο αφοσιωμένους αγωνιστές και μικρές, συνεπείς οργανώσεις και συλλογικότητες. Θα μπορούσε να αφορά ακόμα και επιχειρήσεις, αθλητικά σωματεία, ιδιωτικούς φορείς που στο όνομα μιας πολιτικής ουδετερότητας επιλέγουν τη σιωπή για να μη χάσουν «πελατεία».

Πριν από σχεδόν οχτώ δεκαετίες στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα μετά το Περλ Χάρμπορ, είχε δημιουργηθεί ένα τόσο βαθύ και πανίσχυρο αντιναζιστικό μέτωπο που μέρος του έγιναν πολλές φορές ακόμα και μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων. Τότε βέβαια η βασική αιτία της συγκρότησης του μετώπου ήταν ο εθνικός χαρακτήρας του (ΗΠΑ εναντίον Γερμανίας) εν καιρώ πολέμου, αλλά το αντιναζιστικό περιεχόμενό του μέσω των εικόνων που δημιούργησαν κινηματογραφιστές, διαφημιστές, γελοιογράφοι και δημιουργοί κόμικς άσκησε τεράστια επιρροή στον αγώνα κατά των χιτλερικών αντιλήψεων.

Παράδειγμα, το σκίτσο του Sherman Cooke (1943) που αποτέλεσε διαφήμιση της εταιρείας μπαταριών, ραδιοφώνων και άλλων ηλεκτρικών ειδών, Philco: ο χάρος με την κλεψύδρα και το περίστροφο ετοιμάζεται να βάλει τέλος στο έργο του Αδόλφου, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα του πλανήτη. Παρόμοιες διαφημίσεις, με έργα φιλοτεχνημένα από ζωγράφους και γελοιογράφους, είχαν δεκάδες εταιρείες της εποχής. Με έμφαση όμως όχι στους «κακούς Γερμανούς», αλλά στους «κακούς ναζιστές». Τους ναζιστές που πριν από μία εβδομάδα στην Ελλάδα υπέστησαν μια σημαντική ήττα. Πρέπει να υποστούν πολλές ακόμα.

Σχόλια