MUST: 23 βιβλιοπροτάσεις για το φετινό καλοκαίρι σου!

Από το parallaximag.gr
Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, και συνάμα ένα πολύτιμο δώρο να κάνεις σε όσους αγαπάς. Σε συντροφεύει σιωπηλά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής σου και αποτελεί φάρο στις φουρτούνες σου. Παρακάτω θα βρεις πολλές και διαφορετικές προτάσεις αναγνωσμάτων για τις μέρες και τις νύχτες σου. 

Ευτυχισμένη ζωή | Έλενα Βαρβέλο | Εκδόσεις Ψυχογιός 

Ο Ελία είναι δεκαέξι χρόνων και ζει σ’ ένα απομονωμένο σπίτι με τους γονείς του. Τη μέρα που η όμορφη Άννα επιστρέφει στο Πόντε και τον σπρώχνει στην ενηλικίωση τα πάντα αλλάζουν…Ένα πολυσύνθετο μυθιστόρημα-θρίλερ και μια μοναδική απεικόνιση της ιταλικής επαρχίας του ’70 από μια νέα, δυναμική φωνή στον χώρο της λογοτεχνίας, που χαρακτηρίστηκε «η νέα Έλενα Φεράντε». 

Το δεξί χέρι | Μανώλης Ανδριωτάκης | Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Ο Πέτρος Χρήστου είναι ένα κατ’ ομολογία μέτριο άτομο που ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο. Η επιπόλαιη συνήθειά του να αναζητά ερωτικές εμπειρίες στο διαδίκτυο τον φέρνει αντιμέτωπο μ’ έναν μυστηριώδη τύπο, τον Τζον Μάνος. Πώς θα διαχειριστεί τον διώκτη, τα προσωπικά αδιέξοδα και την ανεπάρκειά του ο Χρήστου, όταν καλείται ξαφνικά να γίνει το δεξί χέρι της Σωτηρίας, της πρώτης ελληνίδας πρωθυπουργού; Ένα συναρπαστικό σύγχρονο πολιτικό θρίλερ. 

Να μαγευτώ και να μεθύσω | Μίκης Θεοδωράκης | Εκδόσεις IANOS

«Δημόσιος ο ίδιος ως σύμβολο, ως κοινός τόπος αναφοράς, ως κομβικό σημείο που πάνω του τέμνονται οι πολλοί δρόμοι της σύγχρονης ιστορίας, της τέχνης, της ανθρώπινης περιπέτειας, καταφέρνει ωστόσο [ο Μίκης Θεοδωράκης] να παραμένει ο μοναχικός ιδιώτης ενός γλαυκού ουρανού που με την αυθορμησία παιδιού ονομάζει τα πράγματα κι αυτά τον ακολουθούν στο παιχνίδι της κάθε λεπτού δημιουργίας». Τα χειρόγραφα και τα σχέδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση προέρχονται από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο απόκειται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – 60 χρόνια δημιουργικής προσφοράς | Ιωάννης Τσεκούρας | Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

To Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει κυκλοφορήσει το Επετειακό του Λεύκωμα για τα 60 χρόνια λειτουργίας του. Ένα Λεύκωμα που επιμελήθηκαν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας και περιέχει εντός του όλη την ιστορία του Ιδρύματος. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες σε έναν πολυτελή και προσεγμένο αισθητικά τόμο. 

Φυτώρια ευφυίας | Lucy Crehan | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 

Η βρετανίδα εκπαιδευτικός Lucy Crehan αναρωτήθηκε γιατί οι μαθητές από ορισμένα εκπαιδευτικά συστήματα πρωτεύουν συστηματικά στις διεθνείς εκπαιδευτικές δοκιμασίες. Αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει μια έρευνα πεδίου: ταξίδεψε διαδοχικά στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, τη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη και στον Καναδά, ώστε να κατανοήσει βαθύτερα τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους, φιλοξενήθηκε σε σπίτια εκπαιδευτικών με παιδιά σχολικής ηλικίας, μελέτησε από πρώτο χέρι την εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία αντιπροσωπευτικά του κάθε συστήματος και μίλησε με διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Κυκλοφορεί τον Μάιο. 

Ο ΠΑΟΚ του ‘70 με τον φακό του Μιχάλη Παππού | Επιμέλεια: Κούλης Αποστολίδης / Έρευνα – συνέντευξη: Κώστας Μπλιάτκας | Εκδόσεις University Studio Press 

Ο ΠΑΟΚ του ΄70 αναφέρεται στην εποχή της «αναγέννησης» της ομάδας, στην εποχή που ο ΠΑΟΚ ανέδειξε τη δυναμική του. Στο παρόν λεύκωμα, κείμενα και εικόνες απαθανατίζουν τα γεγονότα με συγκινητικό τρόπο. Ο Κούλης Αποστολίδης, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης. Ο Μιχάλης Παππούς, ο σημαντικός αυτός επαγγελματίας φωτογράφος και φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης ήταν με τη μηχανή του παρών στα γήπεδα, αποτύπωσε τις στιγμές και κατέγραψε όλη τη «χρυσή» εποχή της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Μπλιάτκας, γνωστός δημοσιογράφος συντόνισε την έρευνα και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις και κείμενα συγκεντρώνοντας όλες τις «ψηφίδες» του μωσαϊκού που ονομάζεται ΠΑΟΚ. 

Χρόνος και κόσμος μεθόριος | Ιωάννης Π. Παπαδόπουλος | Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη 

Ο Ι. Παπαδόπουλος επιχειρεί ένα είδος «χρονικού των χρονικών για το χρόνο». Αναζητά στην παράδοση του ανθρώπινου προβληματισμού τις καθοριστικές εκείνες στιγμές που ανοίχτηκαν τομές στη διερεύνηση της διάστασης του χρόνου. Από τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων μέχρι τις ρηξικέλευθες νεωτερικές αντιλήψεις, το έργο του περιδιαβαίνει στα εγχειρήματα αποκρυπτογράφησης του χρόνου από το ανθρώπινο μυαλό. 

Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία | Σταυρούλα Μαυρογένη | Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

Το βιβλίο της Σταυρούλας Μαυρογένη (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Βαλκανικών και Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Παν. Μακεδονίας) αναφέρεται σε δύο πολιτιστικά, κοινωνικά και ιστορικά κοντινές κοινωνίες, της Σερβίας και της Ελλάδας, στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Εξετάζει τις δύο αυτές κοινωνίες μέσα από την εικόνα τους στην τέχνη και τη λογοτεχνία.

Πίστεψέ με | Τζ. Π. Ντιλέινι | Εκδόσεις Ψυχογιός 

Η Κλερ, Βρετανίδα ηθοποιός στη Νέα Υόρκη χωρίς πράσινη κάρτα, χρειάζεται δουλειά και λεφτά για να επιβιώσει. Και βρίσκει και τα δύο. Αλλά όχι με τον συνηθισμένο τρόπο που θα περίμενε κανείς… Ένα καταιγιστικό θρίλερ από τον συγγραφέα του διεθνούς best seller «Το προηγούμενο κορίτσι». Ένα καλοστημένο παιχνίδι εξαπάτησης, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος είναι το δόλωμα και ποιος το θύμα. 

Άγρυπνο φεγγάρι | Νότης Μαυρουδής | Εκδόσεις IANOS 

Στα 13 τραγούδια του δίσκου ο N. Μαυρουδής ανιχνεύει μουσικά τον ποιητικό λόγο του Γ. Βιζυηνού, του Γ. Σαραντάρη, της Μ. Πολυδούρη, του Γ. Σεφέρη, του Ν. Λαπαθιώτη, του Κ. Βάρναλη και του Κ. Καρυωτάκη, με τη συνδρομή σπουδαίων ερμηνευτών: της Νένας Βενετσάνου, του Χρήστου Θηβαίου, της Μαρίας Θωίδου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και της Μόρφως Τσαϊρέλη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ποιήματα, βιογραφικό και σημείωμα του ίδιου του συνθέτη, και δύο κείμενα του Αντώνη Μποσκοΐτη: ένα για τον Νότη Μαυρουδή και μια συνοπτική έρευνα για την «παρουσία» των παραπάνω ποιητών στην ελληνική δισκογραφία. Τέλος, την έκδοση κοσμεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ηχογραφήσεις. 

Υπόθεση εμπιστοσύνης | Γιώργος Πολυράκης | Εκδόσεις Ψυχογιός 

Όταν ο αρχιτέκτονας Αλέξης και η ζωγράφος Μαρίνα επιβιβάζονταν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο κρουαζιερόπλοιο που θα τους πήγαινε στην Κρήτη, δεν είχαν φανταστεί ότι η μοίρα τούς είχε ήδη εμπλέξει σε ένα από τα πιο μαεστρικά σχεδιασμένα παιχνίδια της… Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, μέσα από τις σελίδες του οποίου αναφύεται το αναπάντητο ερώτημα για τον ρόλο που παίζουν ο Θεός και η μοίρα στη ζωή μας, καθώς και για την ικανότητα του ανθρώπου να υπερβαίνει εμπόδια και δυσκολίες. 

Ο Γερμανός γιατρός | Σόφη Θεοδωρίδου | Εκδόσεις Ψυχογιός 1941/ 

Η Ελλάδα βογκά κάτω από τη σκληρή γερμανική Κατοχή, μαζί κι οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού του Αιγαίου. Ο ανθρωπιστής Κρίστιαν θα βρεθεί στο ελληνικό νησί, αποφασισμένος να πολεμήσει μονάχα τους κοινούς ανθρώπινους εχθρούς, τον θάνατο και τον πόνο, με όπλο το νυστέρι του. Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι πάντα απρόβλεπτος… Νησιωτική Ελλάδα-Βερολίνο… Κατακτητές και κατακτημένοι, πολιορκημένοι από τη βαρβαρότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φόβοι, αγωνίες, πάθη, αμφιβολίες αλλά κι η μεγαλοσύνη του ανθρώπου, που κατορθώνει πάντα να «φωτίζει» και τις πιο σκοτεινές εποχές. 

Η ξηρασία | Τζέιν Χάρπερ | Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε περισσότερες από 35 γλώσσες, το βιβλίο της Χάρπερ μεταφέρεται ήδη στη μεγάλη οθόνη με παραγωγό τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικ Μπάνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται,, ο αστυνομικός Άρον Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν. 

Η Θεσσαλονίκη στη σκιά του μεγάλου πολέμου 1915 – 1918 | Βασίλης Κολώνας | Εκδόσεις University Studio Press 

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής σταχυολογεί εικόνες και μνήμες από τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου. Πλούσιο εικονογραφικό υλικό, στοιχεία από προσωπικά ημερολόγια στρατευμένων, λησμονημένα κείμενα εποχής και ανταποκρίσεις απεσταλμένων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών αξιοποιήθηκαν και αποτυπώνουν την καθημερινότητα στην πόλη, τις αγορές της, τα ξενοδοχεία της και τους χώρους αναψυχής της, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της παρουσίας του συμμαχικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, σε ώρες πολέμου, σε ώρες ειρήνης. 

Και τώρα οι τρεις μας | Νέλη Βυζαντιάδου | Εκδόσεις University Studio Press 

Το νέο βιβλίο της Νέλης Βυζαντιάδου πραγματεύεται τις συντροφικές σχέσεις και καλεί τον αναγνώστη να αναλογιστεί –ίσως και να αναπροσαρμόσει– το δικό του ρόλο μέσα σε μια σχέση. Να θέσει νέα και ενδιαφέροντα ερωτήματα ως προς τις συντροφικές σχέσεις και τις επιλογές του. Καταπιάνεται με τις λεγόμενες «συναισθηματικές αποσκευές» που φέρει ο καθένας μπαίνοντας σε μια σχέση αλλά κυρίως με θέματα που προκύπτουν κατά την εξέλιξη μιας σχέσης. 

Εντελώς απίθανη επιστήμη | Robert Winston | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 

Μια συναρπαστική ματιά στις βασικές αρχές της επιστήμης, με εντυπωσιακές, διαδραστικές χάρτινες κατασκευές, πολύχρωμες εικόνες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, παρουσιάζει κεντρικά θέματα της επιστήμης όπως δύναμη και κίνηση, φως και χρώμα, στοιχεία και ύλη, μαγνήτες και ηλεκτρισμός. Στις φωτογραφίες, τις εικόνες και τα διαδραστικά στοιχεία είναι ενσωματωμένο επεξηγηματικό κείμενο κατάλληλο για τους μικρούς αναγνώστες, που εξηγεί τις επιστημονικές έννοιες με σαφήνεια και απλότητα. Για παιδιά και εφήβους από 9 έως 14 ετών. 

Οι Αχουλήδες και οι Σευτελήδες | Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη | Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη 

Η Εξυπνούπολη είναι μία χώρα ολάνθιστη και φωτεινή. Οι άνθρωποί της, δουλεύουν όλοι μαζί και έχουν ευτυχία και προκοπή. Αρχηγό τους έχουν τον Μέγα Εξυπνούλη, που χίλια χρόνια πριν, στη μέση μιας τεράστιας αυλής, φύτεψε το δέντρο της ζωής. Η Χαζούπολη, η κάτω χώρα, είναι άχρωμη και σκοτεινή. Οι κάτοικοί της, που έχουν αρχηγό τον Μέγα Ανοησία, ζούνε μέσα στο σκοτάδι και την υγρασία. Τι θα συμβεί όταν αρχίζουν να πριονίζουν τις ρίζες του δέντρου της ζωής; Γλώσσα: Ελληνικά & Ποντιακά. 

Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα | Έρη Σταυροπούλου | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 

Η Τιμή και το χρήμα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη είναι ένα έργο για τον ρόλο του χρήματος στον έρωτα και τις οικογενειακές σχέσεις στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Η μελέτη της Έρης Σταυροπούλου, με αφετηρία το έργο του Θεοτόκη, επιχειρεί να φωτίσει το θέμα της ερωτευμένης γυναίκας στην ελληνική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα ως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρήνη του Θεοτόκη ξεχωρίζει για τη θαρραλέα στάση της και την υπεράσπιση του δικαιώματός της στη ζωή. Κυκλοφορεί τον Μάιο. 

Φωτεινή Πολιτεία | Αντρές Μπάρμπα | Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Τριάντα δύο παιδιά εμφανίζονται ξαφνικά μια μέρα στη μικρή πόλη των τροπικών, το Σαν Κριστόμπαλ. Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαν ούτε μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα τους. Είναι πεινασμένα και ξεσπούν σε ένα κύμα βίαιων πράξεων διασαλεύοντας την ηρεμία και ανατρέποντας την οικονομική σταθερότητα της κοινότητας. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας αξιωματούχος που είχε εμπλοκή στην υπόθεση γράφει ένα χρονικό για το πώς η κοινότητά τους αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της τάξης, της βίας και του ίδιου του πολιτισμού. Ο Μπάρμπα είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς. 

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ» | Γιάννης Γεωργάκης | Εκδόσεις IANOS 

«Κάποιος γεννιέται και πεθαίνει με τα χρώματά του. Κι εγώ, όπως ξέρετε, έχω αλλάξει πολλά κόμματα – και με έχουν κατηγορήσει γι’ αυτό – αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω», θα δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, στη γιορτή του «Χίλτον». Όμως, την εποχή του άκρατου επαγγελματισμού, οι άσοι των γηπέδων αλλάζουν ομάδες σαν τα πουκάμισα. Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Γεωργάκη είναι ‘’«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ» ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο’’. 

Οι γυναίκες του μπλοκ 10 | Hans-Joachim Lang | Εκδόσεις University Studio Press 

Στο Μπλόκ 10 του στρατοπέδου του Άουσβιτς, εγκατέστησαν οι Ναζί 800 περίπου Εβραίες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων (Πολωνέζες, Γερμανίδες, Τσέχες, Ολλανδέζες, Σλοβάκες, Βελγίδες, Γαλλίδες κι ένα μεγάλο αριθμό Ελληνίδων), που υπέστησαν ιατρικά πειράματα. Γιατροί έκαναν επάνω τους δοκιμές μεθόδων στείρωσης χωρίς εγχείρηση ή με ακτίνες Ρέντγκεν, έρευνες πρόκλησης καρκίνου της μήτρας κ.α. Περίπου 300 από αυτές κατάφεραν να επιζήσουν και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με τρομερές όμως βλάβες στη σωματική και κυρίως στην ψυχική τους υγεία. Οι άγνωστες αυτές πτυχές της ιστορίας και των εγκλημάτων των Ναζί φωτίζονται μέσα από την έρευνα του H.-J. Lang. 

Η ασπίδα του Αχιλλέα | Ελένη Τύμπα-Ψυρροπούλου | Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη 

Εν αρχή ην ο Όμηρος…. Με την αφηγηματική του ικανότητα και ιδιαίτερα την περιγραφή ενός αμυντικού όπλου, δίνει ταυτόχρονα και ένα έργο τέχνης, την ασπίδα του Αχιλλέα. Στόχος του παραμυθιού που ακολουθεί την έκφραση του Όμηρου είναι να φέρει το παιδί σε επαφή με τον πολιτισμό του ομηρικού κόσμου και την τέχνη. Όπως ο Όμηρος από επικός ποιητής γίνεται ζωγράφος και μεταπλάθει ένα πολεμικό έπος σε ύμνο της ζωής, έτσι και το παιδί από απλός αναγνώστης μπορεί να μετατραπεί σε καλλιτέχνη, ποιητή ή συγγραφέα. 

40 δαγκωμένες αλήθειες | Ελένη Σκάρπου | Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Ελένη Σκάρπου, με μια άλλη ιδιότητα πλέον, αυτήν της δημιουργού ποιημάτων που αναφέρονται στον έρωτα, την αγάπη, τα συναισθήματα που άλλες φορές εκφράζουμε και άλλες φορές κρύβουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, αποκαλύπτει 40 «δαγκωμένες» αλήθειες, σαράντα κείμενα που απευθύνει στους αναγνώστες του πρώτου της βιβλίου.
Επίσης

Σχόλια