Αεροδρόμιο στη Σκοτία αξιοποιεί σκύλους θεραπείας για να χαλαρώνουν όσους φοβούνται τα αεροπλάνα

Από το psychologynow.gr
Οι σκύλοι θεραπείας είναι εκεί για να βοηθήσουν στη χαλάρωση των επιβατών που έχουν άγχος.

Οι επιβάτες που μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν μέσω της απογευματινής πτήσης από το Σαουθάμπτον, διαβάζουν τις πληροφορίες στις ηλεκτρονικές πινακίδες μέχρι να πάρουν τις αποσκευές τους, όταν η προσοχή τους στρέφεται σε κάτι λιγότερο αγχωτικό στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου: μία ομάδα σκύλων, που είναι οι πρώτοι «σκύλοι θεραπείας».

Μια ομάδα εφήβων κοριτσιών, που επισκέπτονται το Αμπερντίν για έναν αγώνα κατάδυσης, είναι οι πρώτες που εντοπίζουν την ομάδα των σκύλων θεραπείας και τα πλησιάζουν, κουβεντιάζοντας με ενθουσιασμό γύρω τους και χαϊδεύοντας τα σκυλιά, που ανταποκρίνονται με μία τέλεια ηρεμία, κουνώντας την ουρά τους, όπως κάνει η Breagh, ένα golden retriever.

Καθώς η Breagh, μαζί με την Grace, ένα σκοτσέζικο deerhound, το Noodle ένα beagle και οι ιδιοκτήτες τους, μετακινούνται μέσα στο σταθμό φορώντας ένα φωτεινό κίτρινο φουλάρι που τα αναγνωρίζει ως "therapets", η επίδραση τους στους επιβάτες και το προσωπικό είναι άμεση. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία και την ευεξία, να ανακουφίσουν το άγχος και να ηρεμήσουν τα νεύρα και, ενώ αυτά τα σκυλιά έχουν έρθει στο αεροδρόμιο από τις 4 Μαΐου ειδικά για να βοηθήσουν τους αγχωμένους ταξιδιώτες, φαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί να περπατήσει δίχως να τα χαϊδέψει και να παίξει για λίγο μαζί τους.

Δεν μπορείτε να μη χαμογελάσετε όταν θα τα δείτε, λέει ο Ρομπ, ο οποίος είναι έτοιμος να αναχωρήσει για την Αυστραλία με τη σύντροφό του Άννα Μαρία και απολαμβάνει να χαϊδεύει τη Noodle. Είναι ωραίο να βλέπουμε σκυλιά που είναι τόσο φιλικά και με ήρεμη συμπεριφορά. Συνήθως αναμένουμε να δούμε σκυλιά που αναζητούν ναρκωτικά στα αεροδρόμια.

Η ομάδα των σκύλων θεραπείας εργάζεται σε βάρδιες δύο ωρών και αποτελείται από 14 διαφορετικές ράτσες, που παρέχονται από την Canine Concern Scotland Trust, έναν φορέα ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα σκυλιά θεραπείας και τους εθελοντές τους σε όλη τη χώρα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Τα ζώα θα κινούνται ανάμεσα στους επιβάτες κατά τη διάρκεια των πιο πολυσύχναστων περιόδων του αεροδρομίου, αρχικά σε εβδομαδιαία βάση.

Τα σκυλιά θεραπείας υφίστανται αυστηρή εκπαίδευση και αξιολόγηση για να εργαστούν σε ποικίλα περιβάλλοντα: μπορούν να παραμείνουν ήρεμα, να μην αντιδρούν σε δυνατούς θορύβους, γαυγίσματα ή να τρέχουν και να πηδούν και ήδη επισκέπτονταν γηροκομεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ακόμη και φυλακές, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη τακτική ομάδα που θα βρίσκεται σε αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρόσωπα των ανθρώπων φωτίζουν όταν βγαίνουν από την πόρτα εξόδου. Η πράξη και μόνο του χαϊδέματος ενός σκύλου μειώνει την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει τον κτύπο της καρδιάς και απελευθερώνει ενδορφίνες. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου του Αμπερντίν ζητούν βοήθεια από το προσωπικό κάθε χρόνο, αλλά υπάρχουν και πολλοί ακόμη που έχουν ειδικές ανάγκες όπως φοβίες για τα αεροπλάνα, μία κρυμμένη αναπηρία, πρόσθετες ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης, αυτισμό ή άνοια. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν έντονο άγχος σε κάποιο βαθμό για την πτήση τους και θέλαμε να δώσουμε στους ανθρώπους τις ίδιες δυνατότητες να ταξιδέψουν, υποστηρίζει η ομάδα που διαχειρίζεται τους σκύλους θεραπείας.


Σχόλια