Τι παίζει με τα Καρντάσια και ραπάρουν έτσι αλήτικα;


Από το provocateur.gr / Νίκος Ράπτης
5 χιπχοπάδες του Βορρά που μιλούν κατευθείαν στις ψυχές μας.

Για το Χιπ Χοπ που 'ναι καψούρα και μουσική "αίρεση" (όπως και το ρεμπέτικο!) στα 'χω ξαναπεί. Τι τα θες; Έτσι είναι γιατί έτσι πάει, αν το νιώθεις μείνε, φύγε αν σε χαλάει (κλεμμένο).

Πάρα πολλοί το νιώθουν, πολλοί το κάνουν με επιτυχία, αλλά μόνο αυτοί οι Βόρειοι ρε παιδάκι μου σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Ακόμα κι αν δεν νιώθεις 100% το "λλλλλ" τους.

Το λοιπόν: Tο θέμα μας είναι ειδικό και απευθύνεται καθαρά και μόνο στις καταθέσεις ψυχής που κάνουν τέσσερα "Βόρεια Αστέρια" και ένας "Πίθηκος". Ο 12ος.

Μ' αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα, προκειμένου να απαντήσουμε στο δύσκολο ερώτημα:

Τι παίζει με αυτά τα 5 Καρντάσια και ραπάρουν έτσι γαμωτοσύμπαν αλήτικα;

Μικρός Κλέφτης
Ουσιαστικά μιλάμε για τον "τυπά που δεν πας". Έναν απ' τους πρωτεργάτες του συγκροτήματος "Βόρεια Αστέρια", το παλικάρι με τα ανάποδα καπέλα που έχει τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο να μεταφέρει τον παλμό της πόλης. Στα τραγούδια του δεν ακούς ποτέ για λεφτά, γυναίκες και νταμπ. Ακούς κυνικούς στίχους και μια γρήγορη ροή του λόγου που σε "μαστουρώνει" και συνεπαίρνει για τα καλά.

"Tο σύστημα πατά τις φωνές σαν κομπρέσορες / δες αυτό το φίδι έχει πολλές ουρές / μα είμαστε στο να επιβιώνουμε παντού προφέσσορες (...)"


ΤΖΑΜΑΛ
Ντρέπομαι, αλλά θα σου εξομολογηθώ την αμαρτία μου. Τον δίσκο" Φαβέλα" τον άκουσα πριν κάνα μήνα περίπου -και σε λίγες μέρες κλείνει χρόνο- και οι εικόνες που μου πέρασε με άγγιξαν διαολεμένα! Αυτό το άλμπουμ στάθηκε και η αφορμή για το αφιέρωμα σ' αυτά τα καρντάσια. Γειτονιές, αλητείες, μελωδίες, ανασφάλειες, πλατείες, αργεντίνικες σημαίες και ούτω καθ' εξής παρελαύνουν απ' τα οργισμένα τετράδια του Τζαμάλαρου. "Και ΤΖΜΛ το ξέρει η πλατεία, ΤΖΜΛ ... η αστυνομία."

"Αν κοιτάξουμε τα μούτρα μας όλοι μας στον καθρέφτη / λίγο ή πολύ όλοι θα δούμε έναν ψεύτη / 13.000 άνθρωποι στις φυλακές / 10.000.000 ένοχοι γι'αυτές (...)"


ΛΕΞ
O λόου προφίλ τσόγλανος ΛΕΞ έχει την ικανότητα να μετατρέπει τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητάς σου, σε μοναδικά και ιδιαίτερα. Σου περιγράφει στενά που δεν έχεις ζήσει, αλητείες που παίζει να μην έχεις κάνει, ιστορίες που παίζει να μην έχεις ξανακούσει και προσπαθείς να καταλάβεις το νόημα των στίχων του, αλλά μάταια, μπρο. Είναι για λίγους. Κι ας έχει "Η Μουσική για τσόγλανους" δυόμιση εκατομμύρια views στο γιουτιούμπ.

"Δεν τους πιστεύω ούτε καν τους χωνεύω / θα τους έριχνα απ' την σκάλα τους αν μ' ένοιαζε να ανέβω / γράφω ραπς μέσα στο σπίτι και μετά τα χορεύω / έτσι γουσταρω, την κουζίνα μπουρδέλο όταν μαγειρεύω (...)"


Ζήνων
Ή τον μισείς ή τον αγαπάς. Τίποτα το ενδιάμεσο. Σ' άλλους αρέσει και σ' άλλους όχι. Νιώθεις ότι τον γνωρίζεις από καιρό και ότι έχει περάσει απ' την παρέα σου! Μπορεί η χροιά του να είναι ιδιαίτερη και όχι τόσο καλή, ωστόσο κλάιν, όπως λέει και ο ίδιος "Άλλο Slang και άλλο προφορά". Και επιπλέον είναι απ' τους πρώτους που ύμνησε την τεμπελιά! Μορφή.

"Βούτα την γλώσσα στο μυαλό πρωτού μιλήσεις / απένταρος γυρνάω πως να με συγκινήσεις / είδα κατάματα τα φίδια με τον λάκκο / καλό το παραμύθι σου αλλά δεν έχει δράκο (...)"


12ος Πίθηκος
Δεν χρειάζεται να ξέρεις προσωπικά τον Άκη για να καταλάβεις ότι είναι μία ιδιοφυΐα του περιθωρίου. Μιλάει για πεζοδρόμια, υπερασπίζεται αδικημένους και ρίχνει μπινελίκια στα ψεύτικα είδωλα. Σε κάθε κομμάτι του, σου περνάει κι ένα μήνυμα για τη ζωή, χωρίς ποτέ του να ξεχνάει να δίνει ΡΙΣΠΕΚΤ σε αληθινούς ανθρώπους. Στους δικούς του αφανείς ήρωες.

"Δύσκολα εμπιστεύομαι πια / προσέχω, δεν ξαναπαίρνω φίλε τέτοιο ρίσκο / η ευτυχία-τζόγος, πρόσεχε που ποντάρεις / γιατί ακόμα και τα μάτια, λένε ψέματα, Chico (...) "




Σχόλια