19 σημαντικά πράγματα που έμαθα αφού απομακρύνθηκα από ένα τοξικό οικογενειακό μέλος


Από το awakengr.com / εικόνα keeplife.gr
Η οικογένεια συχνά απεικονίζεται ως το πιο σταθερό συστατικό της ζωής μας σε όλη την παιδική ηλικία και στην ενηλικίωση, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα. Γι αυτούς που δέχονται τοξική ή αρνητική αντιμετώπιση από ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας… είναι καιρός να πάρετε την απόφαση και να απομακρυνθείτε. 

Αν έχετε αναγνωρίσει αυτή την τοξική επίδραση στην ζωή σας, να ξέρετε πως είναι σημάδι δύναμης και αυτογνωσίας. Ξέρετε τι αξίζετε και αυτό είναι σπουδαίο. Βέβαια, η διαδικασία δεν είναι εύκολη αλλά χρειάζεται να κάνετε ότι είναι απαραίτητο για να προστατέψετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. 

19 σημαντικά πράγματα που έμαθα αφού απομακρύνθηκα από τοξικά μέλη της οικογένειας: 

1. Προετοιμαστείτε για την γνώμη των άλλων. 
Δεν εννοώ να ακούτε την γνώμη του καθενός αλλά χάρη στην κοινωνία πιθανώς όλοι θα θέλουν να σας την πουν. Θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα καταλάβουν την απόφαση σας και ούτε θα προσπαθήσουν κιόλας. Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να θυμάστε πως είναι η δική σας απόφαση και η δική σας ζωή, όχι η δική τους.

2. Μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας «οικογένεια». 
Πολύ συχνά φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τους τοξικούς συγγενείς επειδή δεν θέλουμε να μείνουμε χωρίς «οικογένεια». Ωστόσο χρειάζεται να αλλάξετε την νοοτροπία σας και να καταλάβετε ότι η οικογένεια δεν είναι μόνο βιολογική. Αντιθέτως μπορείτε να αποκτήσετε την δική σας χωρίς να έχετε απαραίτητα ίδιο DNA.

3. Η διαδικασία θα σας πληγώσει.
Ανεξάρτητα από το πόσο πληγωθήκατε, το να απομακρυνθείτε από ένα οικογενειακό μέλος δεν είναι εύκολο. Μπορεί να είναι κάποιος που εμπιστευόσασταν και αγαπούσατε. Θα πληγωθείτε. Αλλά αντί να αρνείστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να βιώσετε αυτά τα συναισθήματα, αποδεχτείτε τα. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον πόνο είναι να τον νιώσετε.

4. Μην έχετε ενοχές. 
Αν έχετε ενοχές γι αυτή σας την απόφαση να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Είναι κάτι απίστευτα συνηθισμένο. Μεγαλώνουμε πιστεύοντας πως η οικογένεια είναι οι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να είμαστε πιο κοντά και να τους εμπιστευόμαστε περισσότερο οπότε η ιδέα της απόρριψης τους είναι δύσκολη. Όμως οι ενοχές δεν σημαίνουν ότι η απόφαση σας είναι λάθος, απλώς δηλώνουν ότι είναι μια δύσκολη.

5. Είστε αρκετά δυνατοί για να το ξεπεράσετε. 
Η υλοποίηση αυτής της απόφασης μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Ίσως αρχίσετε να αμφισβητείτε την ικανότητα σας να ξεπεράσετε αυτή την δύσκολη κατάσταση αλλά να ξέρετε πως είστε πιο δυνατοί από όσο νομίζετε. Ήδη κάνατε το πιο δύσκολο βήμα αναγνωρίζοντας πως χρειάζεται να πάρετε αυτή την απόφαση. Εμπιστευτείτε τις ικανότητες σας για να διαχειριστείτε τα υπόλοιπα.

6. Ανεξάρτητα από αυτά που πιστεύετε πως έχετε κάνει, δεν αξίζετε κάτι τέτοιο. 
Άνθρωποι είμαστε, όλοι κάνουμε λάθη οπότε είναι πολύ πιθανό να κάνατε κάτι κάποτε που να θεωρήθηκε «λάθος». Ωστόσο ανεξάρτητα από τα λάθη σας δεν αξίζετε να υπομένετε την τοξική συμπεριφορά. Κανείς δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση.

7. Η απόφαση σας δεν είναι εγωιστική.
Είναι κάτι που πιθανώς θα σας πουν πολλοί, ειδικά αυτοί που επηρεάζονται άμεσα όπως το άτομο που θέλετε να απομακρύνετε από την ζωή σας και οι κοντινοί του. Με αυτή την πράξη σας προστατεύετε την προσωπική σας ψυχική και συναισθηματική υγεία καθώς και την ευημερία σας. Δεν είναι εγωιστική, κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Υπάρχει διαφορά.

8. Να έχετε ως προτεραιότητα την φροντίδα του εαυτού σας. 
Η απόφαση σας θα σας κουράσει ψυχικά και συναισθηματικά. Μην ξεχνάτε να προσέχετε τον εαυτό σας. Θα μπορούσατε να κάνετε οτιδήποτε όπως να δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Κάντε ότι σας βοηθά να χαλαρώσετε το μυαλό σας.

9. Δεν είναι απαραίτητο να δεχτείτε αυτή την συμπεριφορά. 
Υπάρχει μια συνηθισμένη παρεξήγηση σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποδέχεστε αυτή την συμπεριφορά επειδή προέρχεται από κάποιον της οικογενείας. Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Κανένας δεν μπορεί να σας συμπεριφέρεται έτσι εκτός και αν το επιτρέπετε εσείς. Αυτό περιλαμβάνει και τους γονείς, αδέλφια, παππούδες κτλ.

10. Καμία κοινή εμπειρία δεν αναιρεί την τοξική συμπεριφορά. 
Συχνά όταν παίρνουμε την απόφαση να απομακρύνουμε κάποιον από την ζωή μας αντιμετωπίζουμε όλους τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά και να παραβλέψουμε αυτή την συμπεριφορά. Ένας συνηθισμένος είναι οι πολλές κοινές εμπειρίες που ίσως έχετε. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας επηρεάζει. Ακόμα και αν κάποιος είναι στην ζωή σας από την μέρα που γεννηθήκατε δεν έχει το δικαίωμα να σας συμπεριφέρεται έτσι και δεν πρέπει να το αποδέχεστε.

11. Θα μπείτε στον πειρασμό να ξαναχτίσετε την σχέση σας. 
Μην το κάνετε. Θα υπάρξουν μέρες που θα συλλογίζεστε την σχέση που χάσατε. Αυτές τις φορές εστιάζουμε στις καλές στιγμές αλλά παραβλέπουμε τους λόγους για τους οποίους χωριστήκαμε. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Να θυμάστε πως πήρατε μια απόφαση.

12. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. 
Ανάλογα με την τοξική φύση του οικογενειακού μέλους υπάρχει μια πιθανότητα να σας κατηγορήσει. Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Θυμηθείτε, αποφάσισε να σας συμπεριφερθεί έτσι.

13. Η πράξη σας δεν σας κάνει «αδύναμους» ή «κακά άτομα». 
Κάτι ακόμα που πιθανώς να κάνουν οι άλλοι είναι ότι ίσως προσπαθήσουν να σας πείσουν πως αυτή σας η απόφαση είναι σημάδι πως είστε αδύναμοι. Στην πραγματικότητα όμως, η απόφαση να απομακρύνετε ένα τοξικό άτομο από την ζωή σας είναι σημάδι δύναμης καθώς αναγνωρίζετε πως η επιρροή του επιδρά αρνητικά στην ζωή σας και έχετε το θάρρος να κάνετε την δύσκολη επιλογή.

14. Επειδή κάποιος ανήκει στην οικογένεια δεν μπορεί να σας συμπεριφέρεται όπως θέλει. 
Είναι μια φράση που ακούγεται συχνά σε τέτοιες καταστάσεις: «Αλλά είμαστε οικογένεια…». Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να σας κακομεταχειρίζεται ή να σας εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει πως η συμπεριφορά αυτή δικαιολογείται λόγω των οικογενειακών δεσμών.

15. Δεν σημαίνει ότι δεν τους αγαπάτε. 
Ανεξάρτητα από το τι είπε ή έκανε κάποιος συχνά διαπιστώνουμε ότι έχουμε αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί είναι πολύ πιθανό να εξακολουθείτε να αγαπάτε το άτομο ενώ μισείτε τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Δυστυχώς, αυτό δεν θα ελαττώσει την τοξική επιρροή που έχει στην ζωή σας. Πρέπει να απομακρυνθείτε.

16. Αυτή η απόφαση δεν είναι η αντανάκλαση της αξίας σας σε άλλες σχέσεις. 
Θα το επαναλάβω σε περίπτωση που δεν το έχω πει αρκετά- αυτή η απόφαση δεν είναι μια αντανάκλαση του εαυτού σας, είναι μια άμεση απάντηση στις πράξεις αυτού του ατόμου. Επομένως δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Είναι κάτι που πρέπει να ελέγξετε. Σε καμία περίπτωση δεν η συμπεριφορά σας σε άλλες σχέσεις. Μην αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τις σχέσεις που έχετε εξαιτίας μιας τοξικής σύνδεσης.

17. Πιθανώς θα δείτε και άλλους ανθρώπους να απομακρύνονται και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να το αποδεχτείτε. 
Όταν παίρνετε την απόφαση να διώξετε ένα τοξικό άτομο σπάνια απομακρύνετε μόνο αυτό. Αντιθέτως η πράξη σας προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Καθώς τα νέα θα ταξιδεύουν, κοινοί φίλοι και συγγενείς θα υποχρεωθούν να «διαλέξουν πλευρά». Μερικοί θα επιλέξουν να φύγουν και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αλλάξετε αυτό. Είναι επιλογή τους και δεν μπορείτε να την ελέγξετε.

18. Οι πράξεις τους δεν έχουν να κάνουν με το πόσο σας αγαπούσαν. 
Μια συνηθισμένη σκέψη που κάνουμε είναι ότι οι συγγενείς μας πράττουν με ένα τοξικό ή αρνητικό τρόπο επειδή κάπως γίναμε αντιπαθητικοί- πως αν μας αγαπούσαν περισσότερο θα είχαν πράξει διαφορετικά. Μην σκέφτεστε έτσι, μόνο θα επιβαρύνει την τοξική κατάσταση. Οι πράξεις τους δεν έχουν να κάνουν με τις πράξεις σας ή με το πόσο αξίζετε να αγαπηθείτε.

19. Δεν μπορείτε να τους αλλάξετε. 
Ίσως προσπαθήσετε να αλλάξετε τους συγγενείς που σας εξέθεσαν στην τοξική ενέργεια, ενθαρρύνοντας τους να γίνουν καλύτερα άτομα και να καταλάβουν τα λάθη τους. Η αλήθεια είναι πως εκτός και αν είναι έτοιμοι και θέλουν να αλλάξουν, δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς γι αυτούς. Μόνο εκείνοι μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση.

Σχόλια