Της Μεταμορφώσεως του είδους.....


Τα πάντα είναι κατασκευές μας, ανθρώπινες, δικές μας. Κάτι καλύπτουν, κάτι εξυπηρετούν, κάτι μας προσφέρουν. Μια από τις κατασκευές μας είναι και τα ονόματα. Σημαίνουν, συμβολίζουν και πολλές φορές τα χαρακτηριστικά τους μας ακολουθούν ή μπορεί να τα ακολουθούμε και εμείς, άλλες επιβάλλεται να γίνουμε τμήμα τους.

Το δικό μου, Βαγγέλης - Ευάγγελος, η αλήθεια είναι πως δεν με ξετρελαίνει, προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων Ευ + αγγελία , δηλαδή είναι αυτός που του αρέσει να μεταφέρει καλές ειδήσεις. Εξαιρετική σύνθεση αν σκεφτείτε, ποιος δεν θέλει να 'ναι μεταφορέας καλών ειδήσεων.

Κι αν δούμε την σημερινή ημέρα, του Σωτήρος, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Πρόκειται για γεγονός από τη ζωή του Χριστού, αναφορές λεν πως ο Ιησούς μαζί με τρεις από τους αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, ανέβηκαν σε ένα βουνό (το όρος της Μεταμορφώσεως, που παραδοσιακά αναγνωρίζεται ως το όρος Θαβώρ) για προσευχή. Επάνω στο βουνό οι τρεις απόστολοι κάθισαν να ξεκουραστούν και κοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν είδαν τον Ιησού να φωτοβολεί με λαμπρό φως και τα ρούχα του είχαν γίνει λευκά. Μαζί του βρίσκονταν και συνομιλούσαν δύο άντρες, ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια τους κάλυψε νέφος και ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό να αναφέρει: ''Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε'', δηλαδή: ''αυτός είναι ο γιος μου, να τον ακούτε''.

Το όνομα σημαίνει ''λυτρωτής'', ''αυτός που σώζει απ’ το κακό''. Έτσι αποκαλείται ο Ιησούς Χριστός. 

.....κι ύστερα την ημέρα αυτή, το '45 στις 6 Αυγούστου η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα και τρεις μέρες μετά η επόμενη στο Ναγκασάκι. 

Της Μεταμορφώσεως του..... κόσμου, και πιο μετά τις μέρες μας επιστήμονες λεν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται: ''ο κόσμος χάνει τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή''. Και πιο κοντά το καλοκαίρι, το δικό μας με τους νεκρούς στην Αττική..... 

Της Μεταμορφώσεως μιας εποχής νοιώθω να ζούμε, που αντιστέκεται το είδος μας το ανθρώπινο, σαν να μην κατανοεί την ίδια την ανάγκη του για επιβίωση, που δεν είναι άλλη απ' την σημερινή γιορτή της Μεταμορφώσεως μπας κι έρθει η Σωτηρία..... 

Ευχές τελικά για Χρόνια Πολλά στο είδος μας..... 

β.ψ.

Σχόλια