Η Πρωτοβουλία για το Παιδί συμμετέχει στο Πρόγραμμα Accelerator του HIGGS

Από το propaidigr.org

Μετά από αξιολόγηση σχετικής πρότασης-αίτησης συμμετοχής, η Πρωτοβουλία για το Παιδί προκρίθηκε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Accelerator που ξεκινά για την επόμενη διετία η ομάδα του Higgs.

Το HIGGS |Higher Incubator Giving Growth & Sustainability| αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων |ΜΚΟ| που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται στη σταθερή και μόνιμη δομή των εγκαταστάσεών του.

Γράφουν σχετικά οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής:

Γιατί HIGGS;

«Το όνομά μας έρχεται από το θαυμαστό κόσμο της Φυσικής, όπου το μποζόνιο του Peter Higgs, μας υποδεικνύει ότι το κενό, κάθε άλλο εκτός από κενό είναι, αφού είναι γεμάτο δυνητικά σωματίδια και πεδία δυνάμεων. Το γνωστό πείραμα στο CERN στόχευσε να δείξει ότι όταν «χτυπήσεις» το κενό προκύπτει ενέργεια, κίνηση, νέες «αφανείς» δυνάμεις. Αυτός είναι και ο σκοπός του HIGGS: να κινητοποιήσει το «αφανές» δυναμικό του οικοσυστήματος ΜΚΟ στην Ελλάδα, να διεγείρει ανθρώπους και οργανισμούς, να ενεργοποιήσει πρωτοβουλίες! Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κενός χώρος, παρά ένα αναξιοποίητο πεδίο δυνάμεων, που με την κατάλληλη υποστήριξη, και στο κατάλληλο περιβάλλον |incubation & acceleration|, μπορεί να κάνει θαύματα!».

Πώς δημιουργήθηκε το HIGGS

«Το 2012, ξεκινήσαμε με χρηματοδότηση, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συνεργασία στο σχεδιασμό, το «Φθινοπωρινό Σχολείο», ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για τις ανάγκες των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Οι θετικές αξιολογήσεις οδήγησαν στην επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα: Αθήνα, Κομοτηνή, Ηράκλειο Κρήτης, Τρίπολη, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα. Στα 3 έτη που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν 9 σεμινάρια, και γνωρίσαμε περισσότερες από 230 οργανώσεις, με απεριόριστες δυνατότητες, θετική ενέργεια, ειλικρινή διάθεση για προσφορά, αλλά και ελλείψεις σε εκπαίδευση, υποστήριξη, καθοδήγηση. Η παράλληλη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ-Αξιολόγηση Ελληνικών ΜΚΟ, μας έφερε σε επαφή με ακόμα περισσότερες ΜΚΟ, και επιβεβαίωσε την ύπαρξη των ίδιων αναγκών σε πολλούς από τους υπέροχους οργανισμούς που γνωρίσαμε. Με την εκ νέου επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την ομάδα μας, όπως εκδηλώθηκε με μία ιδρυτική δωρεά η οποία καλύπτει όλες τις λειτουργικές ανάγκες του νεοσύστατου οργανισμού μας για τα πρώτα του δύο χρόνια, γεννήθηκε το HIGGS!».

Το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και διαρκεί ένα μήνα, καλύπτοντας 16 θεματικές ενότητες, φτάνοντας τις 80 διδακτικές ώρες. Στόχος του είναι να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια και τις απαραίτητες γνώσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΜΚΟ γενικότερα, αλλά και για τη δημιουργία επιτυχημένων προτάσεων χρηματοδότησης ειδικότερα.

Το πρόγραμμα διαρκεί 4 μήνες και προβλέπει :

  • Τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ελληνικών ΜΚΟ.
  • Καθημερινή υποστήριξη στη δημιουργία προτάσεων χρηματοδότησης προς εγχώριους και διεθνείς δωρητές.
  • Συνδέσεις μέσω Skype με διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών.
  • Δικτύωση με μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα μαθήματα

Όλοι οι συμμετέχοντες στον Accelerator πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης του HIGGS, το οποίο πραγματοποιείται κατά τον πρώτο μήνα της παρουσίας τους στη δομή. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης (bootcamp) έχει διάρκεια 80 ώρες και αναπτύσσεται σε 4 εβδομάδες.

Η θεματολογία των μαθημάτων περιλαμβάνει:

Πηγές Χρηματοδότησης

Χρηματοδοτήσεις από Διεθνείς Δωρητές – Ευρωπαϊκά Κονδύλια

Ο κύκλος ζωής ενός έργου ( Σχεδιάζοντας ένα έργο - Διαχείριση Ομάδας Έργου- Διαχείριση Εθελοντών - Δικτύωση - Λογικό Πλαίσιο – Χρονοδιάγραμμα – Προϋπολογισμός -Συγγραφή Προτάσεων - Υλοποίηση Έργου -Τεχνικές Παρακολούθησης Έργου - Αξιολόγηση Έργου)

Τεχνικές Μarketing

Νομικά θέματα

Μετά την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας εβδομάδας, το εκπαιδευτικό πακέτο ολοκληρώνεται με μια εξέταση που στοχεύει να αξιολογήσει κατά πόσο έχει κατανοηθεί η διδακτέα ύλη κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού μήνα.

Εάν ολοκληρωθεί η εξέταση με επιτυχία χορηγείται ένα πιστοποιητικό που μπορεί να ενσωματωθεί τόσο στο προσωπικό βιογραφικό του εκπροσώπου, όσο και στα διαπιστευτήρια του οργανισμού.

Συμμετοχή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί στο Πρόγραμμα

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί συμμετέχει στο Πρόγραμμα με την Γραμματέα του ΔΣ κ. Βιργινία Πατρίκα.

Το θέμα-πρόταση έργου με το οποίο συμμετέχει έχει τον τίτλο:

Επέκταση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ) και το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) της Βέροιας.

Μεταστέγαση, βελτίωση λειτουργίας, ενσωμάτωση νέων δραστηριοτήτων, αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών σε κίνδυνο και των εξυπηρετουμένων ευπαθών ατόμων.

Δευτέρα, 21 Μάρτιος, 2016

Σχόλια