Πρωτομαγιά στην κιβωτό της βιοποικιλότητας

Από το enallaktikos.gr / της Βασιλικής Μαχαίρα 
Δράση για την Πρωτομαγιά στον Βαλκανικό Κήπο Κρουσσίων Κιλκίς

Από το 2001 λειτουργεί ο μοναδικός Δημόσιος Βαλκανικός Κήπος Κρουσσίων Κιλκίς, ο οποίος δικαίως χαρακτηρίζεται ως η κιβωτός της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής.
Ο κήπος εκτείνεται σε 310 στρέμματα, στα μισά εκ των οποίων υπάρχουν φυτά της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενδημικά και σπάνια ενώ στα υπόλοιπα 150 στρέμματα υπάρχουν δρυοδάση, 11 είδη ορχιδέων, Αυτοφυών και Αρωματικών.

Σκοπός ανάπτυξης του βαλκανικού βοτανικού κήπου είναι μεταξύ άλλων και η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Στον βαλκανικό βοτανικό κήπο δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Ακόμη σημαντική είναι και η καλλιέργεια διαφόρων ειδώναρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της βαλκανικής χλωρίδας. 

Ο σχεδιασμός του κήπου έχει γίνει από την Δρ Ελένη Μαλούπα του ΕΛΓΟ Δήμητρα(Τακτική Ερευνήτρια Διευθύντρια Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας) και έχει χρηματοδοτηθεί από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ίντερεγκ.

Στο χώρο γίνεται έρευνα απ όπου μεταξύ άλλων προκύπτει καινοτομία , η οποία και εφαρμόζεται άμεσα(σ.σ υπάρχει και παράρτημα στη Θέρμη), σεμινάρια για καλλιεργητές, συνεργασίες με ΚΟΙΝΣΕΠ, Νέους Αγρότες κ.α.

Ο χώρος διατίθεται επίσης για ξεναγήσεις σε σχολεία, αλλά και σε άλλους οργανωμένους συλλόγους(κατόπιν ραντεβού), ενώ παραχωρείται και για περιβαλλοντικές δράσεις.

Χιλιάδες κόσμου σε καθημερινή βάση επισκέπτονται τον Βαλκανικό Κήπο Κρουσσίων, βιώνοντας για αρκετή ώρα την μαγεία του παραδείσου, ειδικά αυτήν την εποχή που είναι όλα ανθισμένα, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής η υπεύθυνη Γεωπόνος Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπεύθυνοι του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου με πρωτεργάτισσα την κ. Ελένη Μαλούπα ετοιμάζουν για την Πρωτομαγιά εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη γιορτή της Φύσης και να εμπεδώσει, ότι πρέπει να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε τη Φυσική μας κληρονομιά.

Στον χώρο του Βοτανικού Κήπου θα γίνει μπάρμπεκιου, πικ-νικ αλλά και διάφορα εργαστήρια για όλους, προκειμένου να γίνει κτήμα στο μυαλό όλων και κυρίως των μικρών παιδιών, ότι προστατεύουμε τη Φύση και ότι, η Φύση θα εκδικηθεί τον άνθρωπο πριν αυτός προλάβει να την καταστρέψει…

Σχόλια