Η επιστολή του Νίκου Ρωμανού... προς εμένα

Από το enallaktikos.gr / Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Διαβάζω ξανά και ξανά την πύρινη επιστολή του 20χρονου Νίκου Ρωμανού προς τους δικαστές του. Αυτό το παιδί έχει guts, ψυχή, συγκροτημένο λόγο και σπουδαία λογοτεχνική φλέβα. Έχει τόσο πείσμα, τέτοιο ιδεολογικό πυρετό που αποκλείεται να κάνει πίσω. Θα λιώσει απ' την απεργία πείνας όπως ο Μπόμπι Σαντς κι αν πεθάνει τούτες τις μέρες του Δεκέμβρη, στην επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου συμμαθητή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δεν θα καεί απλώς η Αθήνα, αλλά θα καταρρεύσει μονομιάς αυτή η κυβέρνηση, που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανείς άλλος δεν κατόρθωσε να ρίξει.

Παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή, να ζήσει θέλει - όχι να πεθάνει. Πέρασε στο Πανεπιστήμιο, έχει δικαίωμα να σπουδάσει.

Υποστηρίξαμε απ' την πρώτη στιγμή στο enallaktikos.gr αυτό το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που έχει κάθε φυλακισμένος στη μόρφωση. Το να μην δραπετεύσει αποτελεί πρόβλημα και έγνοια των δεσμοφυλάκων του, όχι όσων υπερασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες.


Διαβάζω ξανά και ξανά την επιστολή του πιτσιρικά προς τους δικαστές του. Έχει guts, ψυχή και φλέβα λογοτεχνική αυτό το παιδί. Μπορεί να διαφωνώ σε όλα όσα γράφει. Θα ήθελα, αν μπορούσα, να τον πείσω πως ο λόγος του είναι ένα υπερόπλο και μπροστά του το περίστροφο - που, ευτυχώς, δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει - μοιάζει με νερομπίστολο. Όμως, ο μπαγάσας έχει τέτοια πένα αστραφτερή και βάζει το μαχαίρι τόσο βαθιά στην κοινή μας πληγή, που το κείμενό του λες και δεν απευθύνεται στους δικαστές αλλά σε όλους εσάς - εμάς. Σε εμένα προσωπικά.

Η επιστολή του Νίκου Ρωμανού στους δικαστές του

"Σκοπός αυτής της δήλωσης είναι να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις για εσάς και το δικαστήριό σας.

Οι πράξεις που δεν συνδυάζονται με λέξεις ώστε να γίνεται σαφές το νοηματικό τους περιεχόμενο οδηγούν στην σύγχυση, ενώ οι λέξεις που δεν συνοδεύονται από πράξεις είναι κενά νοήματα μιας φλύαρης ουδετερότητας.

Εγώ βρίσκομαι εδώ σαν δηλωμένος και αμετανόητος εχθρός σας, δεν ζητιανεύω την επιείκειά σας, δεν επιζητώ τον διάλογο με εσάς και τους ομοίους σας. Οι αξίες μου βρίσκονται σε πόλεμο με τις δικές σας γι’ αυτό κάθε φράση που ξεστομίζω εναντίον σας είναι ξυράφι που χαρακώνει τις μάσκες της υποκρισίας σας και καθιστά σαφή τη θέση και το ρόλο του καθενός μας.

Συντάσσετε εκατοντάδες σελίδες δικογραφιών και σχηματίζετε συνεχώς νέες υποθέσεις για να μας θάψετε δεκάδες χρόνια στις φυλακές της δημοκρατίας σας.

Ετοιμάζεστε να μας επιβάλλετε «ειδικές συνθήκες κράτησης» που είναι το μόνο πραξικόπημα που έλειπε από το πάνθεο με τις «ειδικές μεταχειρίσεις» (μεταγωγές, δικαστήρια, νομοθεσίες) που κατασκευάζετε για να μας πολεμήσετε.

Οι απλοί νόμοι της φυσικής λένε ότι συνέπεια της δράσης είναι η αντίδραση.

Έξω απ’ αυτή τη δικαστική αίθουσα σε τόπους ελεύθερους υπάρχουν επαναστατημένοι άνθρωποι, σύντροφοι για μένα, τρομοκράτες για σας, που δεν σκοπεύουν ν’ ανεχτούν την εξόντωσή μας χωρίς πρώτα να κάνουν εσάς και τους πολιτικούς σας προϊστάμενους σας να ματώσουν.

Αν θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε ως απειλή.

Εγώ πιστεύω ότι είναι η κυνική πραγματικότητα. Κάθε επιλογή έχει και το δικό της κόστος. Φαντάζομαι σαν δικαστές και υπηρέτες του νόμου θα συμφωνείτε μαζί μου σ’ αυτό.

Ας ρίξουμε όμως μια σύντομη ματιά στον θαυμαστό κόσμο σας. Βρισκόμαστε στην εποχή της ταχύτητας. Τα πάντα κινούνται γρήγορα δημιουργώντας διαρκώς συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Η ταχύτητα του ιστορικού χρόνου έχει πλέον εκτροχιαστεί, οι πληροφορίες και οι ειδήσεις ταξιδεύουν σε κλάσματα δευτερολέπτου, η τεχνολογία και η επιστήμη προοδεύουν με γιγαντιαίους ρυθμούς.

Δίπλα σε αυτά οι αντιφάσεις του σύγχρονου πολιτισμού εκρήγνυνται όλο και συχνότερα. Δεκάδες πυρκαγιές ανάβουν σε πόλεις που όλα έμοιαζαν ήρεμα και απειλούν να σπείρουν το χάος στην οργανωμένη τάξη του συστήματος.

Τέτοια γεγονότα δημιουργούν συνθήκες που μας εξηπηρετούν. Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας με ανθρώπους πίσω από τα οδοφράγματα ώστε οι πράξεις βίας να γίνουν κομμάτι ενός ειδικότερου πολιτικού πλαισίου, ανοίγοντας έτσι την προοπτική του περάσματος τους στον αγώνα για την αναρχική επανάσταση.

Εκεί που η οργή συνδυάζεται με τη συνείδηση

Εκεί που συναντιούνται οι άνθρωποι που η φλόγα της ελευθερίας καίει τα σπλάχνα τους

Κάπου εκεί βρίσκονται και τα αποτυπώματά της δικής μου εξέγερσης.

Αναρχικής γιατί εχθρεύεται όλες τις εξουσίες που αναπαράγει ο άνθρωπος, μόνιμης γιατί δεν έχει στόχο τη μεταρρύθμιση αλλά την καταστροφή, υπαρξιακής γιατί μέσα από την εξέγερση εξωτερικεύοντας όλα εκείνα τα όμορφα συναισθήματα που θέλουμε να εξαπλωθούν στις καρδιές των εξεγερμένων.

Εξάλλου η ποιότητα της ζωής μετριέται σε στιγμές και συναισθήματα.

Με βάση την παραπάνω σχηματική περιγραφή καταλαβαίνετε ότι δεν έχετε κανένα περιθώριο να σταματήσετε το αναπόφευκτο. Την σύγκρουση των κόσμων μας.

Γι’ αυτό και δηλώσεις όπως αυτή έχουν αυτόν ακριβώς το σκοπό, να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Δεν μπορείτε να μας λυγίσετε, δεν μπορείτε να σταματήσετε τη θύελλα που έρχεται.

Οι καιροί επιτάσσουν σκέψη, προσοχή και συνεχή αγώνα με όλα τα μέσα.

Ούτε βήμα πίσω!

Περισσότερη βία ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Δύναμη στους επικηρυγμένους αναρχικούς αντάρτες πόλης Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα.

Δύναμη σε όλους τους συντρόφους που βρίσκονται στην παρανομία.

Βάλτε τα λεφτά της επικήρυξης στον κ@@ο σας!

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ!"

Σχόλια