Τα Ντοκουμέντα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - 6 Δεκεμβρίου 1943

Από το kalavrytanews.com
6.12.1943 «Επιχείρηση Καλάβρυτα»
Η μάχιμη μονάδα Wölfinger ξεκίνησε στις 06.00 σύμφωνα με το σχέδιο. Η προέλαση επιβραδύνθηκε λόγω ύπαρξης εκρηκτικών σε πολλά σημεία. Στις 18.00 άφιξη της Πεδινής Ομάδας στην Καλάνιστρα, της Ορεινής Ομάδας στη Μοίρα. Ο Σταθμός Διοικήσεως του Συντάγματος στην Καλάνιστρα.

[από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου ]

6.12.1943
Λεπτομερής αναγνώριση έδειξε ότι η οδός ως τον ποταμό και τη γέφυρα του ποταμού Αροάνιου πρέπει να επισκευασθεί. Το Τμήμα Αναγνωρίσεως της Διμοιρίας Μηχανικού και η υπαχθείσα Διμοιρία Μηχανικού του 3/117 Λόχου Μηχανικού, καθώς και μία Ίλη Ποδηλατιστών, αποκατέστησαν την οδό. Αυτοβούλως συμμετέσχε στα οδικά έργα και ο τοπικός πληθυσμός. Η Ομάδα Προελάσεως Kockert ξεκίνησε στις 0900 από τον Δάρα προς τα Καλύβια στην καμπύλη του ποταμού και διενήργησε κατά τη διάρκεια της ημέρας αναγνώριση προς βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά. Το Τμήμα Αναγνωρίσεως που επιχείρησε νοτιοδυτικά στην περιοχή Μικρό Καρνέσι δεν απέδωσε κάτι ιδιαίτερο.

[ΕΚΘΕΣΗ Νο 2 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS Α.Α. 116 Μάχιμη Μονάδα Αναγνωρίσεων Τμήμα Ic, Αριθ. 609/1943, 15.12.1943]

6.12.1943 Αγία Λαύρα
Κοινή σύσκεψη Αρχηγείου ΕΛΑΣ Β.Δ.Πελοποννήσου (Αλέξανδρος, Μίχος, Αχιλλέας, Ωρίων, Λασάνης, Πελοπίδας, Βελιάς, κ.αλλ.) και επιτροπή Καλαβρυτινών (Χρήστος Παπανδρέου, Μιχαήλ Φεφές, Αναστάσιος Κατσίνης, Αναστάσιος Οικονόμου, Δημήτρης Ψαρέλλος και Δωρόθεος Παπαδημητρίου) σχετικά με την αντίδραση ενοψει της εν εξελίξει επιχείρησης των Γερμανών. Η επιτροπή Καλαβρυτινών μεταφέρει στον ΕΛΑΣ την απόφαση να μην γίνει καμία αντίσταση εναντίων των Γερμανών και να μην εφαρμοστή το σχέδιο άμυνας της Επαρχίας Καλαβρύτων (Επιτελικό σχέδιο ΕΛΑΣ 2.12.43) και να αποχωρήσει ο ΕΛΑΣ από την περιοχή των Καλαβρύτων. Το αίτημα αυτό γίνεται δεκτό και ειδοποιούνται με αγγελιοφόρους, το 12ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ Αχαΐας, το Ανεξάρτητο Τάγμα Καλαβρύτων και το Ανεξάρτητο Τάγμα Αιγειαλείας να εγκαταλείψουν τις αμυντικές θέσεις τους κα να "χαθούν" προς Κορινθία και Αρκαδία. 
  [αφηγήσεις-μαρτυρίες Κωνσταντίνου Γκίκα (Χελμός), Γιάννη Μιχαλόπουλου (Ωρίων) και Μίμη Κατσίνη (Τζαβέλας) στον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο]
Άνδρες της ΑΑ/16 Μάχιμης μονάδας Αναγνωρίσεως της Βέρμαχτ με επιταγμένους άνδρες του Παγκρατίου επισκευάζουν τον δρόμο προς τα Μαζέικα μετά από σαμποτάζ του ΕΛΑΣ 6.12.1943 (φώτο Γερμανικών Αρχείων)
Αντάρτες του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων
Επιμέλεια ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.)
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων copyright Ιστορικό Αρχείο Δημήτρη Κανελλόπουλου I.A.K.

Σχόλια