Τα Ντοκουμέντα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - 4 Δεκεμβρίου 1943


                         
Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι στο Καρνέσι καθ οδόν προς Μαζέικα (29.10.43) φώτο από το Αρχείο του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Καλαβρύτων
Από το kalavrytanews.com / 04.12.43
  • Από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943: Δύο λόχοι του 1/737 Jager Retsiment αφίχθησαν στις 14.00 στους Μολάους ως υποστήριξη χωρίς να έλθουν σε επαφή με τον εχθρό. Η κατάσταση στους Μολάους είναι ήρεμη. 
  • Συγκέντρωση Jager Retsiment Gnass στη Βυτίνα για την Επιχείρηση «Καλάβρυτα». 
  • Μονάδα Τεθωρακισμένων στο 2/117 Λόχο Μηχανικού στο Χιλιομόδι.
4.12.1943 
ΕΚΘΕΣΗ Νο 1 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS Α.Α. 116 Μάχιμη Ομάδα Αναγνωρίσεως Τμήμα Ιc – Αριθ. 582/1943, 04.12.1943: Στις 07:00 πραγματοποιήθηκε αναγνώριση μέχρι τη γραμμή Τροπαίων - Αλβάνιτσας. Η αναγνώριση έδειξε πως οι περιοχές εκατέρωθεν της οδού προς Τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων και των Τροπαίων, είναι ελεύθερες από συμμορίες. Οι περιοχές διασχίζονται διαρκώς από μικρές ομάδες συμμοριτών. Η γέφυρα στον ποταμό Λάδωνα, 6 χλμ. βόρεια των Τροπαίων, έχει ανατιναχτεί. Απροσπέλαστη για οχήματα. Η γέφυρα 7 χλμ. νοτιοδυτικά των Τροπαίων είναι διαβατή. Ή οδός Βυτίνας - Τροπαίων είναι προσβάσιμη για όλα τα οχήματα. Στις 1300 ξεκίνησε η επιστροφή προς Βυτίνα. Στις 16:00 έδωσαν αναφορά οι ενισχυμένοι 11/737 και 13/737 Λόχοι Κυνηγών, καθώς και τα υπαχθέντα τμήματα Ορεινού Πυροβολικού και η Ομάδα Υγειονομικού. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα συμβάντα. Οι ακριβείς καταθέσεις του πληθυσμού έχουν επισυναφθεί στο παράρτημα.(ΕΚΘΕΣΗ Νο 1 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS Α.Α. 116 Μάχιμη Ομάδα Αναγνωρίσεως Τμήμα Ιc – Αριθ. 582/1943, 04.12.1943) 

Σε εκτέλεση απόφασης του Πελοποννησιακού γραφείου 25.11 Πουρναριά Αρκαδίας στο οποίο με αφορμή την εκτέλεση των 118 πατριωτών στο Μονοδένδρι Λακωνίας 25.11.43 αποφασίστηκε η εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων της μάχης Ρογών - Κερπινής, το Αρχηγείο ΕΛΑΣ ΒΔ Πελλοποννήσου (Καλάβρυτα οικία Μπαλαλά, Αλέξανδρος, Μίχος, Αχιλλέας) με την παρουσία των Άγγλων συνδέσμων της SOE133 Anthony Andrews και Lorne Campbell, εκδίδει διαταγή προς το Φρουραρχείο Μαζείκων και διατάσει την εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων της μάχησ Ρογών - Κερπινής. Τη διαταγή υπαγορεύει στο επιτελάρχη του Αρχηγείου ΕΛΑΣ Πότη Μαντζουράνη ο Anthony Andrews και καθαρογράφει αυθημερόν ο γραμματέας του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Πόλκας (Κίτσος) στην γραφομηχανή της κοινότητας Καλαβρύτων. Η διαταγή αυτή με αγγελιοφόρο αποστέλλεται και διατάσσεται για εφαρμογή τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Δεκεμβρίου στο Φρουραρχο Μαζείκων Σωτήριο Σωτηρακόπουλο. Η διαταγή δημοσιεύθηκε στην "Φωνή των Καλαβρύτων" από τον εκδότη της Χρήστο Σωτηρακόπουλο τον Φεβρουάριο του 1945, παραδόθηκε δε στο ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο αντίγραφο αυτής από τον φικηγόρο Αθανάσιο Σταθακόπουλο καθώς και από τον Πότη Μαντζουράνη το χειρόγραφο και έχει δημοσιευθεί στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS 


Η διαταγή εκτέλεσης των Γερμανών αιχμαλώτων του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου: 
Ε.Λ.Α.Σ. 
ΙΙΙ Μεραρχία Πελ/νήσου                                                           Σ.Δ. 04.12.1943 
Ι. Επιτελ. Γραφείον                                           Προς το Φρουραρχείον Μαζέικων 
Αριθ. Πρωτ. 11784 
Εις εκτέλεσιν των υπό των Γερμανών εκτελεσθέντων αθώων πολιτών [εκτέλεση 118 άμαχων πατριωτών στο Μονοδένδρι Λακωνίας την 25 Νοεμβρίου 1943 από τη Βέρμαχτ] 
Εντελλόμεθα 
Όπως εκ του στρατοπέδου αιχμαλώτων [Μαζέικων] χορήσητε άπαντας τους Γερμανούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτας από τους τοιούτους των άλλων εθνικοτήτων και εκτελέσητε αυτούς. 
Φροντίσατε, ίνα μη γίνη αντιληπτή η ενέργειά σας αύτη αφ’ ενός μεν εκ μέρους των υπολοίπων κρατουμένων στρατιωτών εις τους οποίους πρέπει να μείνη η εντύπωσις, ότι οι υπό εκτέλεσιν πρόκειται να μεταφερθούν εις άλλο μέρος όσο και εκ μέρους των πολιτών. Αναφέρατε εκτέλεσιν παρούσης. 

Ακριβές αντίγραφον 
Το Α' Γραφείον 
Τ. Δ. Πότης (Μαντζουράνης) 
Αλέξανδρος (Κασσάνδρας) 
Μίχου 
Αχιλλέας (Μπλάνας) 

Ο Ίλαρχος Johan Gnass διοικητής της ΑΑ.116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεων της Βέρμαχτ 


Anthony Andrews - 6 Ιουνίου 1943: Έφτασε στην Πελοπόννησο, περιοχή Πάτρας. 
Υπήρξε υπεύθυνος μας εκ των βάσεων της Αποστολής και μετά την φυγάδευση του συνταγματάρχη Stevens τον Μάιο του 1944 και του αντισυνταγματάρχη McMullen τον Ιούνιο του 1944, έγινε αρχηγός για την Πελοπόννησο μέχρι την ανάκλησή του τον Νοέμβριο του 1944. 

                          
Η ομάδα ΑΑ116 στη θέση "Διάσελο κυνηγού" με τον επικεφαλής Ίλαρχο Γκνας προς αναζήτηση των Γερμανών αιχμαλώτων 

                                     
Ο Επιτελάρχης ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου
Σμήναρχος Πότης Μαντζουράνης 

Επιμέλεια ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.) 
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων copyright Ιστορικό Αρχείο Δημήτρη Κανελλόπουλου I.A.K.

Σχόλια