Γιατί η φυματίωση απειλεί τα Ελληνόπουλα;


Από το iatropedia.gr
«Ωρολογιακή βόμβα» αποτελούν για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα περιστατικά ανθεκτικής φυματίωσης. Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση.

Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των Ειδικών Επιστημόνων. 

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επ’ ευκαιρία του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Μέγαρο της Αθήνας στις 5-8 Νοεμβρίου. 

Η πολυανθεκτική φυματίωση - ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για το οποίο χτύπησε προσφάτως το «καμπανάκι» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θα συζητηθεί εκτενώς στο 23ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. 

Η φυματίωση είναι εδώ 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κο Μιχάλη Τουμπή, η φυματίωση δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η συχνότητά της και εμφανίζεται με νέα μορφή. «Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. 

Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. 

Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης. 

«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών. 

Κάπνισμα: η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη 
Μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στο κάπνισμα. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή (αφορά το 38% - 40% του γενικού πληθυσμού). Αυτό σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση. «Τα χρόνια της κρίσης το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι. 

Βέβαια, ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος, αλλά τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κρίση που βιώνουμε. Κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», εξηγεί ο κ. Τουμπής. 

Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής καπνίσματος που προκύπτουν από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διαθέτει ομάδα εργασίας για τη διακοπή καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια εκπαίδευσε πάνω από 1.200 γιατρούς σε αυτόν τον τομέα. Σχεδόν το σύνολο των υπαρχόντων Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στελεχώνεται από πνευμονολόγους που έχουν εκπαιδευτεί από την ΕΠΕ. 

Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Τουμπής ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο, δεν είναι αθώο. 

Όπως είπε, επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει σωματίδια και ουσίες που δεν είναι αθώες. Παράλληλα, τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος. 

Εμφάνιση της ΧΑΠ σε μικρότερες ηλικίες 
Παλαιότερα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ήταν η νόσος των 60ρηδων καπνιστών. Σήμερα, η ηλικία «έπεσε». Η νόσος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 και των 50 ετών. «Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης της ΧΑΠ αναμένεται να έλθει με τη μείωση του καπνίσματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 

Πάντως, σημείωσε ότι τόσο η ΧΑΠ όσο και το άσθμα έχουν πλέον καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, αφού ειδικά την τελευταία διετία κυκλοφόρησαν νέα φάρμακα ιδιαιτέρως αποτελεσματικά και ασφαλή. Σε ότι αφορά το άσθμα, σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζεται πλέον σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. «Πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια μπορεί αυτή η αντιμετώπιση να αφορά και στη ΧΑΠ», δήλωσε ο κ. Τουμπής. 

Καρκίνος του Πνεύμονα: παρουσιάζει αύξηση 
Ότι ισχύει για τη ΧΑΠ ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα: η μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών θα επέλθει με τη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος. 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι 8 στους 10 που πάσχουν από καρκίνο στον πνεύμονα υπήρξαν καπνιστές. 

Σήμερα, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται και παρά την πληθώρα των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, μικρός αριθμός ασθενών καταφέρνει να ζήσει πέντε χρόνια. Να σημειωθεί ότι στις πνευμονολογικές κλινικές ένα 30% της διαχείρισής τους αφορά σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Σχόλια