Ρωτήσαμε Τρεις Γιατρούς πως Επηρέαζουν τα Ναρκωτικά το Σπέρμα

Photo via Flickr user Imagens Evangelicas
Από το vice.com /Dave Schilling
Η ζωή είναι γεμάτη από σκληρές αλήθειες. Μια από τις πιο σκληρές είναι αυτή που σου δείχνει πως αν παρτάρεις πολύ, κάποια στιγμή το σώμα σου θα θέλει μια αλλαγή, αντιδρώντας έτσι στην αγαπημένη σου συνήθεια που ακούει στο όνομα «πέντε μπύρες και ένα χαπάκι». Όταν πλέον είσαι έτοιμος για την απόλυτη πράξη ευθύνης, να κάνεις δηλαδή ένα παιδί, θα εύχεσαι να μην έχει κάνει τόσο κακό στο γενετικό σου υλικό αυτό το χόμπι που είχες να βάζεις κόκα σε οποιαδήποτε διαθέσιμη τρύπα είχες και έχεις. Όχι και τίποτε άλλο, αλλά για να μην αφήσεις ιατρικά κουσούρια στα παιδιά σου. Αλλά τι θα γινόταν αν ήξερες από πριν πόσο κακό έκανες στο σώμα σου; Ρώτησα δύο ειδικούς σε θέματα αναπαραγωγής, τον Δρ. Ricardo Yazigi του Κέντρου Γονιμότητας του Shady Grove στο Maryland και τον ουρολόγο Δρ. David Nudell, καθώς και τον Fernando Caudevilla, τον γνωστό και ως «Δρ Εξ, ο γητευτής των φαρμάκων», να μου εξηγήσουν το κακό που μπορούν να κάνουν τα ναρκωτικά στο σπέρμα. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως σχεδόν κάθε παράνομη ουσία προκαλεί ζημιά στους όρχεις και ανακόπτει την δημιουργία τεστοστερόνης, την βασικής ουσίας που «σπρώχνει» όλη την αναπαραγωγική διαδικασία του άντρα. 

Μαριχουάνα
Σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Για την Χρήση Ναρκωτικών και της Υγείας του 2009, η μαριχουάνα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης από οποιοδήποτε άλλη παράνομη ουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει πως αρκετός κόσμος έχει τα ίδιο προβλήματα με το σπέρμα του.

Ορισμένα στοιχεία που εμπεριέχονται στην μαριχουάνα, παράγονται και από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα έχει τους κατάλληλους δέκτες για να τα απορροφήσει. Αν κάποια από αυτά τα στοιχεία συνδεθούν με κύτταρα στους όρχεις ή με το σπέρμα το ίδιο, τότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, σύμφωνα με τον Δρ. Yazigi:

«Ένα 33% των χρόνιων χρηστών θα έχουν χαμηλό ποσοστό σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, η σύνδεση των ενεργών συστατικών της μαριχουάνας με τους υποδοχείς του σπέρματος, μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητά του. Αυτό που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, είναι το πώς η χρήση επηρεάζει τους περιστασιακούς χρήστες. Μπορούμε να συμπεράνουμε όμως, πως το σπέρμα τους θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μετά από μια χρονική περίοδο παύσης, αν και είναι καλύτερο να αποφεύγεται τελείως η χρήση σε περίοδο αναπαραγωγής».

Κοκαΐνη
Η κόκα είναι βέβαια η θρυλική «φόνισσα της σηκωμάρας», καθώς προκαλεί αγγειοσυστολή, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα στύσης. Είναι δύσκολο να ορίσουμε με ακρίβεια τι άλλο κάνει, καθώς οι μελέτες πάνω σε ανθρώπους αποσυντονίζονται από το γεγονός ότι η κόκα απλά σε κάνει να θέλει να παρτάρεις περισσότερο. Ρώτησα τον Δρ. Yazigi γιατί δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες επάνω στα αποτελέσματα της εν λόγω ουσίας και μου είπε πως είναι δύσκολο γιατί «τις περισσότερες φορές η κοκαΐνη συνυπάρχει με αλκοόλ και τσιγάρα, καθώς και άλλα ναρκωτικά. Οι χρήστες που προτιμούν μόνο την κοκαΐνη είναι σπάνιοι».

Οι δοκιμές πάνω σε ζώα όμως έχουν δείξει ότι υπάρχουν υποδοχείς για την κοκαΐνη τόσο στους όρχεις όσο και στο σπέρμα. «Δημιουργεί προβλήματα στον ιστό των όρχεων και προκαλεί και εκφύλιση των κυττάρων», λέει ο Δρ. Yazigi. Ο Δρ. Nudell το πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι οι δοκιμές έδειξαν πως μπορεί να υπάρχει μεταφορά της ουσίας μέσω του σπέρματος στο ωάριο. «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά κάλλιστα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αποβολή».

Οπιούχα
Για να το ξεκαθαρίσουμε, όταν μιλάμε για οπιούχα, εννοούμε την ηρωίνη, το oxycontin, το vicodin και τα λοιπά. Η χρόνια χρήση των οπιούχων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα, λόγω του ότι καταστέλλει την ορμόνη GnRH, που όπως λέει ο Δρ. Nudell «εκκρίνεται συνήθως από τον υποθάλαμο». Αυτό ουσιαστικά οδηγεί στο να μην παράγεται το επαρκές σπέρμα για την αναπαραγωγική διαδικασία.

Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως ο εθισμός στα οπιούχα μπορεί να οδηγήσει στον κατακερματισμό του DNA εντός του σπέρματος και μπορεί να δημιουργήσει σε χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και πιθανότητα αποβολής.

Μεθαμφεταμίνες
Είναι ευνόητο ότι αν παίρνεις μεθαμφεταμίνες, το να αναπαραχθείς μάλλον δεν είναι ψηλά στην λίστα με τις προτεραιότητές σου. Άλλωστε προηγείται το να φτιάξεις τα δόντια σου και να επιστρέψεις στους γονείς σου τις οικονομίες που τους έφαγες. Αλλά ας υποθέσουμε ότι θες να ξεπετάξει ένα κουτσούβελο. Μάθε ότι με την ουσία που χρησιμοποιείς, προκαλείς «άμεση ζημιά στα σπερματικά σωληνάρια», που είναι το σύστημα που υποστηρίζει τους όρχεις, πράγμα που σημαίνει για μια ακόμη φορά χαμηλή παραγωγή σπέρματος. Επιπλέον, το σπέρμα ζημιώνεται από την αγγειοσυστολή και τα προβλήματα στην ροή του αίματος. Ο Δρ. Εξ υποστηρίζει πως «το βασικό πρόβλημα στους χρήστες μεθαμφεταμινών είναι ο κίνδυνος τα παιδιά τους να έχουν καρδιαγγειακές μεταβολές». Κοινώς, καρδιακές παραμορφώσεις.

LSD
Τι θα έλεγες να πιάσεις παιδί ενώ παίρνεις acid; Ίσως όχι και η καλύτερη ιδέα που θα μπορούσες να έχεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ο Δρ. Nudell μου είπε πως «οι περισσότερες μελέτες δεν δείχνουν να επηρεάζεται το σπέρμα από την χρήση LSD. Πολλές μελέτες έχουν γίνει, ψάχνοντας κυτταρικές αλλαγές στο σπέρμα, κατά την χρήση LSD, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ασαφή».

MDMA/Ecstasy
Αν καταφέρεις και βρεις αληθινό MDMA και όχι τίποτα σαβούρες που θα σου πουλήσουν πίσω από καμιά χημική τουαλέτα σε κάποιο φεστιβάλ, τότε και πάλι ίσως έχεις θέματα με το σπέρμα σου. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι όποιες μελέτες δεν έχουν δώσει σαφή συμπεράσματα, αλλά όπως μου είπε ο Δρ. Yazigi, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης, όπως και οι περισσότερες ουσίες σε αυτό το άρθρο. Μου τόνισε πως «μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο DNA του σπέρματος, καθώς και εκφυλισμό του ιστού εντός των όρχεων. Η κινητικότητα του σπέρματος δεν επηρεάζεται, αλλά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται αισθητά». Όπως και με τις μεθαμφεταμίνες, έτσι και το MDMA μπορεί να δημιουργήσει καρδιακές ανωμαλίες στα παιδιά που θα γεννηθούν.

Αν έχετε επεξεργαστεί όλες τις παραπάνω πληροφορίες και ακόμα δεν μπορείτε να κόψετε την συνήθειά σας, αλλά θέλετε να δώσετε στην σύντροφό σας λίγο σπέρμα της προκοπής, ο Δρ. Yazigi σας διαβεβαιώνει ότι χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να φύγει από τον οργανισμό σας το ζημιωμένο σπέρμα: «Η θεωρία λοιπόν έλεγε πως αν ένας άνδρας έχανε το σπέρμα του, τότε θα μπορούσε να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα σπερματογένεσης σε τρεις με έξι μήνες. Όμως υπάρχουν αρκετοί άντρες, που θα χρειάζονταν μερικά χρόνια για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση».

Οπότε ίσως να έκοβες λίγο τα παράνομα, μπας και στρώσεις.

Σχόλια