Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Κολομβίας κερδίζει το κορυφαίο βραβείο Προσφύγων παγκοσμίως

Από το unhcr.org.cy
Ο νικητής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α. για το 2014 είναι η ομάδα για τα δικαιώματα των Κολομβιανών γυναικών, Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro – ή Πεταλούδες με Νέα Φτερά που Χτίζουν το Μέλλον (Πεταλούδες), τα μέλη της οποίας διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν γυναίκες που έχουν επιζήσει από αναγκαστικό εκτοπισμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Έχοντας ως βάση την παραλιακή πόλη του Ειρηνικού Buenaventura, οι Πεταλούδες, που είναι όλες εθελόντριες, έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 1000 γυναίκες και τις οικογένειές τους.


Η Κολομβία έχει τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους παγκοσμίως μετά τη Συρία. Πουθενά στη χώρα δεν είναι πιο αισθητή η καταστροφική επίδραση των πέντε δεκαετιών ένοπλης σύγκρουσης όσο στην Buenaventura. Σε αυτό το βιομηχανικό λιμάνι σημειώνεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας και εκτοπισμού λόγω των κλιμακούμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε παράνομες ένοπλες ομάδες οι οποίες συχνά έχουν ως στόχο τις γυναίκες. Οι ομάδες αυτές κακοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά για να επιδείξουν την ισχύ και τη δύναμή τους, ενώ συχνά βασανίζουν, βιάζουν ή σκοτώνουν ως αντεκδίκηση.

«Αυτές οι γυναίκες κάνουν εξαιρετική δουλειά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres. «Κάθε μέρα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των γυναικών και των παιδιών της Buenaventura και στην προσπάθειά τους αυτή, θέτουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Η γενναιότητά τους δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια».

Ο Ύπατος Αρμοστής Guterres ανέφερε επίσης, «Η κατάσταση στην Buenaventura καταδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις των συγκρούσεων στις οικογένειες και, κατά συνέπεια, τη σπουδαιότητα του έργου των Πεταλούδων».

«Στη μάχη τους για να κερδίσουν έδαφος, οι παράνομες ένοπλες ομάδες της Buenaventura επιδιώκουν να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων. Κακοποιούν τους πιο ευάλωτους μέσα από σεξουαλικές επιθέσεις, απαγωγές και δολοφονίες. Οι εθελόντριες των Πεταλούδων παίρνουν υπό την προστασία τους τις εκτοπισμένες και κακοποιημένες γυναίκες και τις βοηθούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» πρόσθεσε.

Οι εθελόντριες, που στηρίζονται μόνο στους περιορισμένους πόρους τους, πηγαίνουν να εργαστούν με τα πόδια, το λεωφορείο ή το ποδήλατο. Όσο πιο προσεκτικά μπορούν, περνούν μέσα από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες να ζητήσουν ιατρική φροντίδα και να καταγγείλουν εγκλήματα. Αυτό το έργο που γίνεται βαθιά μέσα στις κοινότητες τις βοηθά να έρθουν σε επαφή με τις πιο ευάλωτες γυναίκες, αλλά ταυτόχρονα τις θέτει σε κίνδυνο υπό την απειλή των παράνομων ομάδων ενόπλων.

Οι γυναίκες στις πιο φτωχές περιοχές της Buenaventura συχνά φοβούνται να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία και οι λίγες γυναίκες που το κάνουν παραμένουν απροστάτευτες καθώς τις πιο πολλές φορές μένουν μαζί με αυτόν που τις κακοποιεί. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι μια αργή διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. Οι Πεταλούδες λειτουργούν με βάση την αρχή του “comadreo”, που έχει μια ιδαίτερη σημασία για την Αφρο-Κολομβιανή κουλτούρα, συνδυάζοντας έννοιες όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η εχεμύθια.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της βοήθειας που προσφέρουν οι Πεταλούδες είναι τα εργαστήρια που διοργανώνουν για την εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με δεξιότητες ζωής και τα δικαιώματά τους. Εδω οι γυναίκες συναντιούνται και μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι οι μόνες που υποφέρουν, σιγα σιγά ανακτούν την αυτοεκτίμηση και τη δύναμή τους.

Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί έχει επαινέσει το έργο των νικητών. Ως ένθερμη υπέρμαχος του τερματισμού της ατιμωρησίας της σεξουαλικής βίας, η Τζολί αναφέρει ότι το έργο των Πεταλούδων είναι σωτήριο.

«Οι Mariposas αντλούν από τη δύναμη που έχουν ως γυναίκες για να βοηθήσουν χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν κανένα δικαίωμα και καμία προστασία. Αυτό το βραβείο, ελπίζω να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους παντού να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική βία, και να βοηθήσουμε να δοθεί τέλος στην ατιμωρισία αυτών των εγκλημάτων», είπε η Αντζελίνα Τζολί.

Τελετή Βράβευσης

Οι Πεταλούδες θα λάβουν το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 29 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα θα εκπροσωπηθεί από τρείς γυναίκες: την Gloria Amparo, την Maritza Asprilla Cruz και την Mery Medina.

Η τελετή βράβευσης θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από την Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί (σε βίντεο) και μουσικές παραστάσεις από τους υποστηρικτές της Ύπατης Αρμοστείας, τον Σουηδο-Λιβανέζο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Maher Zain και την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Rokia Traoré από το Μάλι. Στην τελετή θα εμφανιστεί επίσης το δίδυμο ακουστικής κιθάρας Rodrigo και Gabriela από το Μεξικό.

Ένα πλήρες πακέτο με πληροφοριακό υλικό για τα μέσα ενημέρωσης είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: www.unhcr.org/nansenmaterials

Το πακέτο περιλαμβάνει:
  • B-roll για τα τηλεοπτικά κανάλια.
  • Φωτογραφίες των Butterflies και της δουλειάς τους καθώς και τις βιογραφίες των Gloria Amparo, Maritza Asprilla Cruz και Mery Medina.
  • Ιστορίες κακοποιημένων και εκτοπισμένων γυναικών που βοηθήθηκαν από τις Butterflies.
  • Έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που καταδεικνύει ότι η σεξουαλική βία είναι συστηματική και διαδεδομένη στις Κολομβιανές συγκρούσεις
  • Περαιτέρω πληροφορίες γα το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν.

ΤΕΛΟΣ
Σχετικά με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν

Το Βραβείο, που κλείνει φέτος 60 χρόνια ζωής, αναγνωρίζει το εξαιρετικό ανθρωπιστικό έργο που γίνεται προς όφελος των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των ανιθαγενών. Το Βραβείο αποτελειται από ένα αναμνηστικό μετάλλιο και ένα χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων. Σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, ο βραβευμένος χρησιμοποιεί το χρηματικό έπαθλο για να χρηματοδοτήσει μία δράση που θα συμπληρώνει το υπάρχον έργο του.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το Βραβείο του 2015 έχει ήδη ξεκινήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.unhcr.org/nansen

Η Τελετή Απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν

Η τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν αποτελεί το πιο ορατό στοιχείο του ευρύτερου προγράμματος του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν. Η τελετή λειτουργεί ως μία πλατφόρμα που επιτρέπει στην Υ.Α. και τους εταίρους της να ευαισθητοποήσουν το κοινό για το το προσφυγικό ζήτημα και να καλέσουν τον κόσμο να υποστηρίξει τους σκοπούς της. Εκτός του ότι παρέχει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας ανεπίσημης διπλωματίας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, δίνει επίσης την ευκαιρία να έρθει στο φως της δημοσιότητας το εξαιρετικό ανθρωπιστικό έργο αυτών που υπερβαίνουν το απλό καθήκον για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς. Η τελετή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Υ.Α. και των εταίρων της: των κυβερνήσεων της Ελβετίας και της Νορβηγίας, του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το Ίδρυμα ΙΚΕΑ. Η τελετή θα παρουσιαστεί από την Isabelle Kumar, δημοσιογράφο των Euronews.

Σχόλια