Μαρτυρία ανηλίκου πρόσφυγα

Από το f/b / Αρσις - Ξενώνας Ωραιοκάστρου
Ο Α. είναι 15 χρονών και είναι από τη Συρία. Ήρθε στον Ξενώνα μας μέσα στην εβδομάδα. Μας ανέφερε κάτι, που το ακούμε δυστυχώς αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό, και έτσι αποφασίσαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε η Συρία τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι σε πολλές χώρες.

Από τον Μάρτιο, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη καθώς υπάρχει προέλαση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Συρίας (που μέχρι πριν τον πόλεμο ήταν ένα κοσμικό κράτος) να έχει καταλειφθεί και να βρίσκεται σε διαδικασία εθνικής εκκαθάρισης.

Ο Α. λοιπόν, ξαναλέω, παιδί 15 χρονών, αφού κυνηγήθηκε με την οικογένεια του, ακολούθησε τον δρόμο της προσφυγιάς. Δυστυχώς, η οικογένεια του δεν κατάφερε να περάσει τα οδοφράγματα στη Συρία με αποτέλεσμα να φτάσει μόνος του στην Τουρκία. Στην Σμύρνη, επιβιβάστηκε σε φουσκωτό βαρκάκι μαζί με άλλους Σύρους πρόσφυγες, για να φτάσουν σε κάποιο κράτος της Ευρώπης που θα μπορούσαν να βρουν ασφάλεια και προστασία. Δυστυχώς, στην διαδρομή τους υπήρχε η Ελλάδα.

Ξεκίνησαν λοιπόν από τη Σμύρνη για την Ελλάδα. Λίγο έξω από τη Μυτιλήνη και ενώ έβλεπαν το νησί τους εντόπισε το λιμενικό. Κανονικά θα έπρεπε να τους περισυλλέξει. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ακολούθησαν άλλου είδους διαδικασίες… βύθισαν τη φουσκωτή βάρκα και άφησαν τους ανθρώπους για μισή ώρα μέσα στη θάλασσα, αντί να τους ανεβάσουν στο σκάφος του λιμενικού. Τελικά, τους τράβηξαν στο σκάφος, ξυλοκόπησαν κάποιους από αυτούς και πέταξαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους στην θάλασσα. Μετά από περίπου δύο ώρες ήρθε ένα άλλο σκάφος του λιμενικού, με ένα μικρό μισο-ξεφούσκωτο βαρκάκι. Τους επιβίβασαν σε αυτό το βαρκάκι και τους έσπρωξαν πίσω στα διεθνή ύδατα, αντιβαίνοντας κάθε εθνική και διεθνή νομοθεσία για την διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα καθώς και κάθε νομοθεσία που αφορά την προστασία των εκτοπισμένων και των προσφύγων. Ο Α. έχοντας ζήσει αυτή την εμπειρία και γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην χώρα του λόγω του πολέμου ξαναπροσπάθησε και τελικά τα κατάφερε.

Σχόλια