Όταν πριν από 30 χρόνια λύθηκε... το μυστήριο του χρυσού πιθήκου στην ΕΡΤ

Από το ertopen.com / 26 Ιούλιος 2014
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από την ολοκλήρωση της σειράς Το Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου (Tales of the Gold Monkey) στην ΕΡΤ. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου 1983, προβλήθηκε στις 29 Μαρτίου 1984, ενώ σαν σήμερα (26.07) προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς σε επανάληψη, το καλοκαίρι του 1990 από την ΕΤ1, όταν το είδε και ο γράφων. Συγκεκριμένα, η επανάληψη των 21 επεισοδίων της σειράς ξεκίνησε την Τρίτη 5 Ιουνίου 1990 και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 26 Ιουλίου 1990.

Η σειρά διαδραματίζεται στο Νότιο Ειρηνικό το 1938 και συγκεκριμένα στο φανταστικό νησί Μπόρα Γκόρα. Κεντρικός ήρωας είναι ο πολυταξιδεμένος πιλότος Τζέηκ Κάτερ (Στέφεν Κόλινς, Star Trek: The Motion Picture), πρώην πιλότος μαχητικού που πλέον εκτελεί μεταφορές με το, ντυμένο στα ερυθρόλευκα, υδροπλάνο του. Το αποκαλεί χαϊδευτικά Χήνα (Cutter's Goose) και έχει πολλά μηχανικά προβλήματα. Μεταφέρει επιβάτες και φορτία κοντά στη Μπόρα Γκόρα όπου κατοικεί, το φανταστικό νησί στο σύμπλεγμα των νήσων Marivellas. Ο Τζέηκ είναι τυχοδιώκτης, γυναικάς, τζογαδόρος και πάντα βουτηγμένος στα χρέη αλλά πάντα είναι ένα βήμα μπροστά από τους τοπικούς απατεώνες. Όταν ήταν μικρός, ονειρευόταν να γίνει ιππότης. Τώρα ως ενήλικας, όταν βλέπει ανθρώπους να βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν μπορεί να αντισταθεί στην... ανάμειξη.


Πιστοί του σύντροφοι αλλά και εχθροί στην προσπάθεια να βρει το μικρό χρυσό αγαλματίδιο είναι:

Ο Κόρκυ (Τζεφ Μακέι), ο καλόκαρδος αλκοολικός μηχανικός του υδροπλάνου.

Ο Τζακ (Jack the dog), ένα συμπαθέστατο και πανέξυπνο τζακ ράσελ τεριέ. Ο Τζακ έχει καλυμμένο το ένα του μάτι σαν πειρατής. Κάποτε είχε ένα ψεύτικο, αλλά το έχασε ο Τζέηκ σε μια παρτίδα πόκερ. Μπορεί να απαντά στους ανθρώπους γαβγίζοντας μια φορά για να πει «όχι» και δύο για πει «ναι».

Η Σάρα Γουάιτ (Κέιτλιν Ο'Χίνεϊ), η καψούρα του Τζέηκ. Είναι τραγουδίστρια στο τοπικό μπαρ, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάσκοπος της αμερικανικής κυβέρνησης.


Ο αιδεσιμότατος Γουίλι (Τζον Κάλβιν), που παρουσιάζεται ως ο κληρικός του νησιού, είναι στην πραγματικότητα επίσης κατάσκοπος. Αν και δουλεύει για τους Ναζί, πολλές φορές τα συμφέροντα του επεκτείνονται και στην άλλη πλευρά.

Ο Λούι (Ρον Μούντι στο 1ο επεισόδιο, Ρόντι ΜακΝτάουελ στα υπόλοιπα επεισόδια) είναι ο Γάλλος διοικητής της Μπόρα Γκόρα, ιδιοκτήτης του τοπικού μπαρ, γόης, τζογαδόρος και γυναικάς.

Η Γιαπωνέζα πριγκίπισσα Κότζι (Μάρτα ΝτιΜπουά), η νέμεση του Τζέηκ, μια γοητευτικά αισθησιακή αλλά και επικίνδυνη γυναίκα που έχει βλέψεις για τον Τζέηκ.

Και ο Τόντο (Τζον Φουτζιόκα), ο αρχηγός των σαμουράι, ο αφοσιωμένος σωματοφύλακάς της πριγκίπισσας, ένας πολεμιστής που ζει και ενεργεί βάση του κώδικα τιμής των σαμουράι Μπουσίντο.
 

Ο τίτλος της σειράς προέρχεται από το όνομα του μπαρ όπου συναντιούνται οι ήρωες της σειράς και που έχει σαν διακοσμητικό ένα χρυσό αγαλματίδιο πιθήκου. Το Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου (Tales of the Gold Monkey) είναι μια σειρά σε στυλ Ιντιάνα Τζόουνς και Uncharted (για τους φίλους των βίντεο-γκέιμ), ενώ φαίνεται να είναι επηρεασμένο από την ταινία The Land That Time Forgot (1975) η οποία είναι βασισμένη στον Μπάροουζ, γενικότερα από το έργο του Ιούλιου Βερν και από την ταινία Only Angels Have Wings (1939) του Χοκς. 
 

Η αμερικανική τηλεοπτική σειρά, πρωτοπροβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC (1982-83) ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε τη σεζόν 1983-84, μεταγλωττισμένη, από την ΕΡΤ1 και σε επανάληψη το καλοκαίρι του 1990 από την ΕΤ1. Στην Ελληνική έκδοση, η φωνή του Τζεϊκ Κατερ ήταν του Ντίνου Καρύδη. Αγαπήθηκε από χιλιάδες μικρούς και μεγάλους στην Ελλάδα γιατί ήταν μια από τις καλύτερες και πιο καλογυρισμένες περιπετειώδεις σειρές που γυρίστηκαν ποτέ.
 

Οι περισσότεροι τηλεκριτικοί εξέλαβαν την σειρά σαν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιτυχίας της πρώτης κινηματογραφικής περιπέτειας του Ιντιάνα Τζόουνς που είχε σαρώσει τα ταμεία έναν χρόνο πριν. Η αλήθεια είναι ότι η σειρά, είχε προταθεί στο ABC αρκετά χρόνια πριν την ταινία, όμως το σενάριό της δεν κρίθηκε ελκυστικό. Έτσι η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά τη μεγάλη επιτυχία του Ιντιάνα Τζόουνς. Η μεγάλη αντίθεση μεταξύ του υπερβολικά μεγάλου κόστους γυρισμάτων της σειράς και της, όχι και τόσο υψηλής, θεαματικότητας, αν και πήρε θετικές κριτικές, ήταν η αιτία για την παραγωγή ενός μόνο κύκλου επεισοδίων.



Σχόλια