Mount Olympus Trail Running Season…and beyond

Olympus Mythical Trail (OMT) 100km, 2014 (www.omt100.com)
Από το olympus-climbing.gr
Η άνθηση του ορεινού τρεξίματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μπορεί να ερμηνευθεί ως μόδα, απόρροια κοινωνικών ζυμώσεων, κορεσμού της ανίας που προκαλεί καμιά φορά το αστικό περιβάλλον, τάσεων φυγής, αναζήτησης ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και πολλών άλλων θεωριών. Όποια από αυτές συμμερίζεται κανείς ένα είναι το σίγουρο, ότι οι Έλληνες έχουν πάρει τα βουνά για τα καλά και πολλοί εξ αυτών πλέον τρέχοντας.

Αυτό που λίγα χρόνια πριν θεωρείτο παράδοξο ή άθλημα για παλαβούς, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό, όπως άλλωστε φαίνεται και από σημαντικό ποσοστό προβολής που λαμβάνει το ορεινό τρέξιμο στα ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Olympus Mythical Trail (OMT) 100km, 2014 (www.omt100.com)

Το λίκνο του ορεινού τρεξίματος όπως άλλωστε συμβαίνει στην περίπτωση της ορειβασίας και της αναρρίχησης αποτελεί ο Όλυμπος. Η πραγματοποίηση του πρώτου ορειβατικού μαραθώνιου το καλοκαίρι του 1986, έβαλε τους σπόρους οι οποίοι ανθήσανε αρκετά χρόνια μετά. Οι πρωτοπόροι ορειβάτες και δρομείς αναμετρήθηκαν σε γνωστά μονοπάτια του Ολύμπου, αλλά στη μέχρι τότε άγνωστη δοκιμασία ανάβασης και κατάβασης του μυθικού βουνού υπό τη βλέψη του χρονομέτρου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα με τους περίπου 100 αγώνες ορεινού τρεξίματος οφείλεται στο όραμα και τη διάθεση ορισμένων ανθρώπων να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο ορεινό περιβάλλον με αντίπαλο το ανάγλυφο, το χρονόμετρο και τον εαυτό τους, και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό.

Olympus Marathon, 2014 (www.olympus-marathon.com)

Κατά μία γενική και προσωπική άποψη ο Όλυμπος κρατάει ακόμα τα σκήπτρα του ορεινού τρεξίματος εφόσον είναι ο μοναδικός ορεινός όγκος που φιλοξενεί πέντε αγώνες στη διάρκεια του έτους (Olympus Marathon, Olympus Mythical Trail 100, Faethon Marathon, Ορειβατικός Μαραθώνιος και ειμερινός Ενιπέας). Έτσι, τα πιο δημοφιλή μονοπάτια του Ολύμπου μαζί με κάποια νέα βλέπουν την παρουσία δρομέων για προπονητικούς λόγους καθόλη τη διάρκεια του έτους. Από την άλλη, η αγωνιστική περίοδος η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο (Olympus Marathon) μέχρι το Δεκέμβρη (Χειμερινός Ενιπέας) συντελεί στη δημιουργία μιας άτυπης ‘trail running season’.


Olympus Marathon, 2014 (www.olympus-marathon.com)

Η δημοτικότητα των αγώνων ορεινού τρεξίματος του Ολύμπου (οι συνολικές συμμετοχές στους πέντε αγώνες το 2013 υπολογίζονται γύρω στις 1400) είναι γεγονός και δικαίως ή αδίκως έχει ανησυχήσει κάποιους αρμόδιους φορείς κυρίως λόγω της περιβαλλοντικής πίεσης που ασκείται στα διάφορα οικοσυστήματα του Ολύμπου από τη διέλευση μεγάλου αριθμού δρομέων.

"My Olympus" project, Αλέξανδρος Φωτιάδης, Ιούλιος 2014

Η φετινή trail running season του Ολύμπου εάν και ακόμα στο μέσο της εμπλουτίστηκε από μία ακόμα δραστηριότητα, αυτή της ολοκλήρωσης μοναχικών διαδρομών χωρίς υποστήριξη. Εάν και το δρόμο για τον Όλυμπο τουλάχιστον έδειξε ο Kilian Jornet τον Ιούνιο του 2011 στα πλαισια του Kilian Quest, η φετινή προσπάθεια του Αλέξανδρου Φωτιάδη να τρέξει κάποιες διαδρομές του Ολύμπου χωρίς καμία βοήθεια στον ελάχιστο δυνατό χρόνο αποτελούν ότι πιο καθαρό έχει να δείξει το ορεινό τρέξιμο. Ο ελάχιστος δυνατός περιβαλλοντικός αντίκτυπος συνυφασμένος με τη μοναχικότητα, την υλική αυτονομία και τη προσωπική μάχη με το χρονόμετρο χωρίς την παρουσία ανταγωνισμού τρίτων και υποβοήθησης, αποτελούν τα καίρια χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολης προσπάθειας.


Έτσι εύκολα συμπεραίνεται ότι η σαιζόν ορεινού τρεξίματος του Ολύμπου τα έχει όλα. Μικρές αποστάσεις, απότομα μονοπάτια, μεγάλους αγώνες, δύσκολες κατηφόρες, ήλιο, ζέστη, κρύο, τρέξιμο μέσα στη νύχτα, ομίχλη, όμορφες εκδηλώσεις στους τερματισμούς των αγώνων, προσωπικά ρεκόρ και μοναχικές προσπάθειες. Γιατί αυτό το όμορφο συνονθύλευμα εμπειριών να μην πάει λίγο παραπέρα?


Μήπως μαζί με την πολυμορφία των αγώνων ορεινού τρεξίματος και των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτούς έχει έρθει και η ώρα που όλοι οι διοργανωτές θα ήταν καλό να παραμερίσουν κάποιες τυχόν προσωπικές τους διαφορές και να σκεφτούν τη δημιουργία ενός επίσημου θεσμού τύπου Mount Olympus Trail Running Cup που να περιλαμβάνει τερματισμούς στους Olympus Marathon, OMT 100, Faethon, Ορειβατικός Μαραθώνιος και στο Χειμερινό Ενιπέα καθώς και τη προσωπική χρονομέτρηση μιας διαδρομής όπως το Goumarostali Vertical unsupported και του οποίου οι νικητές να έχουν τη δυνατότητα και την οικονομική υποστήριξη να συμμετάσχουν σε αγώνες όπως ο Hardrock ή o Barkley μετά από συνεννόηση με τους αντίστοιχους διοργανωτές???

Olympus Mythical Trail (OMT) 100km, 2014 (www.omt100.com)

Μια ιδέα είχα και είπα να τη γράψω κυρίως για να απαντήσω στον εαυτό μου το πόσο παραπέρα μπορεί να πάει η σαιζόν ορεινού τρεξίματος του Ολύμπου και της Ελλάδας γενικότερα.


Τρεχαλατζίδικους χαιρετισμούς από το Οροπέδιο των Μουσών


ΜΣ

Σχόλια