Εργάτριες του σεξ

Από το efsyn.gr / ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ / του Περικλή Κοροβέση
Πριν από χρόνια είχε γίνει μια έρευνα στην Αγγλία που αποσκοπούσε να δείξει ποια ήταν τα πιο χρήσιμα επαγγέλματα στην κοινωνία. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Το πιο χρήσιμο επάγγελμα ασκούσαν οι καθαρίστριες των νοσοκομείων, καθώς σταματούσαν την εξάπλωση ασθενειών. Το δεύτερο πιο πολύτιμο επάγγελμα ήταν των οδοκαθαριστών που μας προστατεύουν από πανδημίες. Περιττό να πούμε πως το πιο άχρηστο επάγγελμα είναι του τραπεζίτη και του πολιτικού. Ο τραπεζίτης είναι ένας άοπλος ληστής με κουστούμι, που σε μπλέκει για να σου τα αρπάξει. Ο πολιτικός που ψήφισες δεν θα υπερασπιστεί ποτέ τα δικά σου συμφέροντα. Θα υπηρετήσει την πραγματική εξουσία. Δηλαδή το σύστημα του κέρδους με κάποιο αντίτιμο. Ακριβώς όπως οι ποδοσφαιριστές, που αλλάζουν φανέλα και χώρα, ανάλογα με την αμοιβή. Και φτάνουμε στο εξής παράδοξο: να βλέπουμε εκατομμυριούχους να δουλεύουν στα γήπεδα, για να καθηλώνουν τους φτωχούς στις καρέκλες τους.

Είναι αυτό μια μορφή πορνείας ή όχι; Και τελικά τι είναι η πορνεία; Η παραδοσιακή εικόνα που έχουμε από το μπουρδέλο ή μια βαθύτερη ανθρώπινη συμπεριφορά; Η όμορφη και νεαρή κοπέλα, που παντρεύεται έναν πλούσιο μεσήλικα για να κάνει έναν καλό γάμο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της μαμάς. Τι είναι, ελεύθερη επιλογή; Αυτό που λέμε σεξουαλική παρενόχληση, διάβαζε βιασμό στους χώρους δουλειάς, σε όλο το φάσμα, από πωλήτρια, γκαρσόνα, νέα ηθοποιό ή τραγουδίστρια, δεν είναι μια αναγκαστική πορνεία; ‘Η για να μη χάσει τη δουλειά της ή για να πάει μπροστά;

Σε αυτόν τον κυκεώνα έρχεται μια πρώην πόρνη, η Μελίσα Γκραντ*, με ένα βιβλίο της που προκάλεσε διεθνή σάλο. Πρόκειται για τα δικαιώματα των εργατριών του σεξ. Ο όρος πόρνη δεν υφίσταται πλέον και υπάρχει ως ακόμα ένα επάγγελμα, όπως όλα τα άλλα. Και κάνει αναφορά στη νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας. Οι εργάτες στον κλάδο του σεξ είναι εργάτες. Και δικαιούνται τα ίδια προνόμια όπως οι άλλοι εργαζόμενοι. Ασφαλή τόπο εργασίας, κοινωνικά δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Και φυσικά πέσανε να τη φάνε. Η συγγραφέας, λευκή και με πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν δικαιούται να εκπροσωπεί τις πόρνες. Στην πρώτη σειρά των επιθέσεων ήταν οι φεμινίστριες. Με τη σειρά της αυτή απάντησε πως δεν πρέπει να συγχέουμε το «τράφικιν», δηλαδή το δουλεμπόριο γυναικών και την αναγκαστική πορνεία, με την ελεύθερη επιλογή των γυναικών να εξασφαλίσουν τα προς το ζην επιλέγοντας αυτό το επάγγελμα. Σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες το επάγγελμα του εργάτη του σεξ δεν αναγνωρίζεται, θεωρείται παράνομο και μπορεί να ποινικοποιηθεί. Ακόμα και ο πελάτης.

Αρα εργάζονται χωρίς κανένα δικαίωμα. Και είναι το ίδιο το κράτος που βάζει τους εργάτες του σεξ σε καθεστώς δουλείας, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πορνείας. Και αν μια εκδιδόμενη γυναίκα ή άντρας, είναι άνεργη-ος και δεν βρίσκει άλλη δουλειά, είναι άστεγος και πεινάει, είναι πιο ηθικό να πεθάνει στον δρόμο από το να βρει μια δουλειά που θα του εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή; Η Γκραντ υποστηρίζει πως οι εργάτριες του σεξ δεν είναι αναγκαστικά όλες θύματα. Οταν υπάρχει ελεύθερη επιλογή και δεν εμπλέκονται σε κυκλώματα εκμετάλλευσης, τότε έχουμε μια αυτονομία και μια αυτοδιαχείριση, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Αλλά προειδοποιεί και τους πελάτες. Αυτό που ζουν είναι μια παράσταση. Οι εργάτριες του σεξ είναι και ηθοποιοί. Οσο καλύτερο το παίξιμό τους, τόσο πιο ικανοποιημένος είναι ο πελάτης. Μοιάζει με τον θεατή του θεάτρου ή του κινηματογράφου, που πιστεύει πως αυτό που βλέπει συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Η διαφορά με τον πελάτη του σεξ είναι πως αυτός μπορεί να πιάσει την πραγματικότητα, ενώ στο θέαμα δεν μπορεί. Το βιβλίο είναι μικρό. Μόλις 136 σελίδες. Θα βρεθεί άραγε ένας Ελληνας εκδότης; ‘Η το νομικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να μελετήσει τον σχετικό νόμο της Νέας Ζηλανδίας, να τον προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα και να υποβάλει κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή; Και στην Ελλάδα έχουμε εργαζόμενους στον κλάδο του σεξ που δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Δεν είναι άνθρωποι;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

* Playing the whore: The work of sex work, της Melissa Gira Grant, Εκδόσεις Verso

perkor29@gmail.com

Σχόλια