10 πράγματα που ντρέπεστε να ρωτήσετε για την τεχνολογία

Από το antikleidi.com
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το Twitter έχει ως όριο τους 140 χαρακτήρες ή γιατί τα προϊόντα της Apple ξεκινάνε με ένα μικρό "i"; Μπορεί να μην σας είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει "cloud computing", ή πως βγάζει χρήματα το facebook.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που αποφεύγετε να ρωτήσετε :

Γιατί το Twitter έχει ως όριο τους 140 χαρακτήρες
Αρχικά το Twitter δεν είχε όριο στους χαρακτήρες που μπορούσε να γράψει κανείς.
Μηνύματα που υπερέβαιναν τους 160 χαρακτήρες (όπως ένα SMS) , χωρίζονταν σε πολλαπλά κείμενα και παραδίδονταν διαδοχικά. Ο αριθμός των μηνυμάτων μεγάλωσε πολύ και άρχισαν να παρουσιάζονται σφάλματα κατά την παράδοση. Το Twitter έλυσε αυτό το πρόβλημα περιορίζοντας τους χαρακτήρες του μηνύματος στους 140. Αυτό άφησε 20 χαρακτήρες, για το "Twitter handle" (το username) και την άνω και κάτω τελεία πριν από το κείμενο.

Πως βγάζει χρήματα το facebooκ
Το Facebook παράγει ετήσιο εισόδημα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από (διαφημίσεις, παιχνίδια, δώρα και κάρτες μετρητών.) Τα περισσότερα χρήματα τα βγάζει μέσω διαφημίσεων,οι οποίες είναι στοχευμένες είτε με βάση τη γεωγραφική περιοχή είτε τα συμφραζόμενα. Το Facebook επίσης έχει στην κατοχή του αρκετές πληροφορίες που αντλεί απο τα προφίλ των χρηστών, και μπορεί να τις μοιραστεί με διαφημιστές. Οι διαφημίσεις φαίνονται στην δεξιά πλευρά κάθε σελίδας. Επίσης βγάζει χρήματα μέσω παιχνιδιών, που του παρέχει κυρίως η εταιρεία Zynga. Παιχνίδια όπως το Mafia Wars και το Farmville.

"H Zynga ανταλλάσει εικονικά χρήματα και αντικείμενα του παιχνιδιού , για αληθινά χρήματα. Όταν το κάνει αυτό, το Facebook παίρνει ένα ποσοστό των κερδών για τον εαυτό του. Επιπλέον, φιλοξενώντας τα παιχνίδια της στο Facebook, η Zynga λαμβάνει τεράστιους αριθμούς επισκεπτών στη δική της σελίδα, και γι' αυτό τον λόγο το Facebook τη χρεώνει.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να αγοράζουν και να στέλνουν "δώρα" του facebook σε φίλους. Τα περισσότερα είναι δωρεάν, αλλά μερικά απ' αυτά έχουν κόστος. Χρησιμοποιούνται και κάρτες μετρητών που αγοράζονται σε καταστήματα όπως το Walmart και χρησιμοποιούνται στο site.

Τι είναι το cloud computing;
Cloud computing σημαίνει να αποθηκεύετε δεδομένα online, αντί στον υπολογιστή σας.
Το "cloud" (σύννεφο) είναι ένα δίκτυο υπολογιστών όπου μόνο τοπικοί υπολογιστές έχουν πρόσβαση. Πριν το cloud computing άμα θέλατε να τρέξετε ένα πρόγραμμα, 'έπρεπε να το εγκαταστήσετε. Χάρη σο cloud computing δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξανά τίποτα.
Αντί γι' αυτό, θα τρέχετε το λεγόμενο interface software, που είναι τόσο απλό όσο και το να χρησιμοποιείς ένα browser, και θα συνδέεστε άμεσα σε ο,τι χρειάζεστε ((μουσική, εφαρμογές, κωδικούς βιβλία διευθύνσεων και τραπεζικές πληροφορίες) από οποιαδήποτε συσκευή .

Από όποιο μέρος του κόσμου και να συνδεθείτε, θα είναι θα είναι σαν να βρίσκεστε στον προσωπικό σας υπολογιστή.
 
Γιατί τα προϊόντα της Apple ξεκινάνε με "i";
Από το iPod στο iPad, τα προϊόντα της Apple ξεκινάνε με ένα "i" από την κυκλοφορία του iMac το 1998. Ο Steve Jobs εξήγησε τη χρήση του γράμματος. Αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα: Internet, Individual, Instruct, Inform, και Inspire.

"Το iMac προέρχεται από το πάντρεμα της (έξαψης) του ίντερνετ με την απλότητα του Macintosh", είπε ο Jobs. "To i επίσης σημαίνει και κάποια άλλα πράγματα για εμάς. Είμαστε μια (personal) εταιρία υπολογιστών και, παρ' όλο που το προϊόν γεννήθηκε για σύνδεση στο δίκτυο, μπορεί να σταθεί και μόνο του. Είναι τέλειο για να βρίσκονται τρομερά ποσά πληροφοριών σε όλο το διαδίκτυο, και πιστεύουμε οτι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ακόμα καλύτερα στο μέλλον."

Πως βγάζει χρήματα η Google;
Η Google βγάζει χρήμα κυρίως από διαφημίσεις.
Το Google Adwords είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη διαφήμιση κι επιτρέπει στους διαφημιστές να κάνουν στοχευμένες διαφημίσεις ανάλογα με τους όρους αναζήτησης μέσα στο δίκτυο της.

Πολλοί δημιουργοί ιστοσελίδων χρησιμοποιούν το δίκτυο διαφημίσεων της Google στις σελίδες τους (μέσω του Google AdSense). Οι διαφημίσεις της Google εμφανίζονται με πολλές μορφές. Υπάρχουν "πληρωμένα" αποτελέσματα αναζητήσεων, διαφημίσεις στο Gmail, στο Youtube και άλλα. Η Google έχει κέρδος και από τα δικαιώματά της σε εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε Android phones, όπως το Gmail, η Αναζήτηση και οι Χάρτες.

Το εισόδημα της Google για το 2010 ανέρχεται στα 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί το Bluetooth λέγεται έτσι;
Η τεχνολογία του Bluetooth έχει τις ρίζες της στη Σκανδιναβία. Σκοπός του ήτανε να ενώσει πολυεθνικές επιχειρήσεις, έτσι οι εφευρέτες του θέλησαν να το ονομάσουν με το όνομα ενός βασιλιά που ένωσε κάποτε κάποιες χώρες.
 
Το Bluetooth ονομάστηκε έτσι προς τιμήν ενός Δανού βασιλιά, του Harald "Blatand" Gormsson. To όνομα "Blatand" σε ελεύθερη μετάφραση στην αγγλική αποδόθηκε ως "Bluetooth". Λένε ότι δόθηκε αυτό το παρατσούκλι στον Gormsson επειδή του άρεσε να τρώει βατόμουρα (blueberries) και τα δόντια του είχαν συχνά ένα μπλε χρώμα.

Γιατί είναι το Facebook μπλε και άσπρο;
Σε συνέντευξη του στο New Yorker o Mark Zuckerberg αποκάλυψε γιατί το Facebook είναι μπλε: Γιατί έχει δυσχρωματοψία σε κόκκινο και πράσινο. " Το μπλε είναι το πιο πλούσιο χρώμα για μένα. Μπορώ να δω όλες τις αποχρώσεις του." είπε.
 
Γιατί τα URL χρειάζονται δύο καθέτους; (//)
Η απάντηση είναι ότι δεν τις χρειάζονται. Υπάρχουν εκεί για αισθητικούς λόγους

Τι είναι το Googol;
Το Google ονομάστηκε καθ' αυτόν τον τρόπο από έναν μαθηματικό όρο, το Googol.
Ένα Googol αντιστοιχεί σε 10^100.

Γιατί τα angry birds είναι "θυμωμένα";
Τα πουλιά είναι τόσο θυμωμένα γιατί ένα γκρουπ από πράσινα γουρούνια έκλεψε τα αβγά τους.

Όταν αναπτύσσονταν τα "Angry birds" (παιχνίδι), η ομάδα της Rovio χρειαζόταν έναν αντίπαλο για τα , χωρίς πόδια και φτερά, πουλιά. Εκείνη την περίοδο, η γρίπη των χοίρων ήταν φλέγον θέμα στην επικαιρότητα, και αποφάσισαν να κάνουν για εχθρούς τα γουρούνια.

Σχόλια