Ο μύθος του επιβάτη που γλίτωσε από τις δύο μοιραίες πτήσεις της Malaysia Airlines / Παραήταν καλό για να είναι αληθινό!

Eίναι τελικά αυτός ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου;
Από το lifo.gr / του ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΡΑΜΗ
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που ξεγέλασε τον θάνατο δύο φορές. Σύμφωνα με την είδηση, ο ολλανδός ποδηλάτης Maarten de Jonge είχε κάνει κράτηση και στις δύο μοιραίες πτήσεις της Malaysia Airlines, την MH17 και την MH370. Το Slate έχει εντελώς αντίθετη εκδοχή για την ιστορία και μοιάζει αρκετά τεκμηριωμένη.

Και τις δύο φορές λέγεται πως ο "ευλογημένος" ποδηλάτης άλλαξε τα σχέδιά του την τελευταία στιγμή. Ο δημοσιογράφος Wolf Blitzer μίλησε για αρκετή ώρα στο CNN για τον de Jonge και την απίστευτη ιστορία του. Μερικές ιστορίες αναφέρουν πως ο de Jonge δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πετάξει με τις Malaysia Airlines και πάλι, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών για την αεροπορική εταιρεία. Η θρυλική ιστορία εμπλουτίστηκε με λεπτομέρειες που θα την έκαναν λίγο πιο γοητευτική και προσγειώθηκε στον αχανή κόσμο του ίντερνετ όπου και εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα σε κάθε μέσο.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η ιστορία είναι κυριολεκτικά θρυλική. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο de Jonge αγόρασε εισιτήριο ή έκανε κράτηση για κάποια από τις πτήσεις. Το γεγονός ότι γλίτωσε από τον θάνατο 2 φορές σαν από θαύμα, είναι ένα κατασκεύασμα του διαδικτύου όπου μια τέτοιου είδους είδηση είναι καταδικασμένη να αναπαραχθεί φρενιτιωδώς . Το αν τελικά εξακριβώνεται ελάχιστη σημασία έχει...

Η συντριβή της πτήσης MH17 υπήρξε ένας μαραθώνιος διάσπαρτος με παγίδες για τα μέσα ενημέρωσης. Ο δημοσιογράφος του Sky News, Colin Brazier ζήτησε συγγνώμη που έψαχνε και ερευνούσε τόσο επίμονα την βαλίτσα ενός παιδιού στον τόπο της συντριβής. Ο ολλανδός EenVandaag ζήτησε κι αυτός συγγνώμη για λογαριασμό δημοσιογράφου η οποία ενώ ξεφύλλισε το ημερολόγιο ενός θύματος διαβάσε ένα σύντομο κομμάτι δυνατά στον αέρα της εκπομπής.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε και η περίπτωση των 100 επιστημόνων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο και πήγαιναν στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, αλλά ο θάνατος ενός μεγάλου αριθμού ερευνητών για το AIDS ήταν διπλά τραγικός. Ωστόσο οι νεκροί από την ομάδα που ταξίδευε για το συνέδριο στη Μελβούρνη ήταν τελικά μόλις έξι.

Είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς πώς μια φήμη γίνεται είδηση παγκοσμίως. Το πιθανότερο είναι πως αυτό έχει συμβεί και με την περίπτωση του ποδηλάτη de Jonge. Ο ίδιος πλέον αποφεύγει να σχολιάσει την ιστορία του «Από σεβασμό για τα θύματα και τους επιζώντες τους, δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλο να είμαι στο προσκήνιο με την ιστορία μου, κάτι το οποίο δεν είχα σκοπό να κάνω έτσι κι αλλιώς », έγραψε στο blog του την Παρασκευή. «Δεν προσέγγισα εγώ τα μέσα ενημέρωσης."

Η μόνη μαρτυρία που φαίνεται πως υπήρξε ποτέ προέρχεται από τον RTV Oost, έναν περιφερειακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, που πήρε συνέντευξη από de Jonge, μετά από ένα tweet του που έγραφε " Θα μπορούσαν να είμαι σε αυτό το αεροπλάνο σήμερα..." Στη συνέντευξη, ο de Jonge εξήγησε ότι αρχικά ήθελε να πετάξει την ημέρα της συντριβής, αλλά η μητέρα του και ένας φίλος του τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Πουθενά δεν ανέφερε πως είχε κάνει κράτηση για την πτήση MH17. Αποφάσισε να πάρει μια πτήση προς Κουάλα Λουμπούρ με άλλη αεροπορική εταιρεία, με μια ενδιάμεση στάση στη Φρανκφούρτη, την Κυριακή, γιατί ήταν φθηνότερη.

Πώς προκύπτει λοιπόν το τετ α τετ του de Jonge με τον θάνατο στην παλαιότερη μοιραία πτήση; Η ιστορία ε΄δω είναι ακόμη πιο μικρή και ασήμαντη. Ο de Jonge απλά ταξίδεψε με μια πτήση η οποία είχε περίπου την ίδια κατεύθυνση με το εξαφανισμένο Μπόινγκ. Δεν είχε όμως τον ίδιο τελικό προορισμό και δεν ήταν καν της ίδιας εταιρείας. Απλά ο de Jonge ήταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ εκείνη την μοιραία ημέρα και όπως ο ίδιο είπε μίλησε με κάποιους από τους επιβάτες που εκείνη την ημέρα επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο που ακόμη αγνοείται.

Το φταίξιμο δεν μπορεί να αποδοθεί εξολοκλήρου στον de Jonge. Όταν ένας τοπικός δημοσιογράφος στηρίχτηκε στο tweet του και τον προσέγγισε ο ποδηλάτης ίσως υπερέβαλε λίγο με την εξιστόρηση του και ίσως τελικά δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει πως στο ίντερνετ όλα μπορούν να γιγαντωθούν και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί ένας άγνωστος να γίνει ο ήρωας του πλανήτη. Είναι πολύ πιθανόν να παραμένει εξαφανισμένος τις τελευταίες ώρες μιας και γνωρίζει πως η επόμενη ερώτηση που θα του γίνει μπορεί να εκθέσει την μυθοπλασία πίσω από τις πρώτες αθώες δηλώσεις του.

Και πάλι όμως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αυτός. Είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν θέλουν καν να θέσουν την επόμενη ερώτηση.

Η ιστορία είναι τέλεια και το θαύμα ξεπούλησε. Τέλος
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που ξεγέλασε τον θάνατο δύο φορές. Σύμφωνα με την είδηση, ο ολλανδός ποδηλάτης Maarten de Jonge είχε κάνει κράτηση και στις δύο μοιραίες πτήσεις της Malaysia Airlines, την MH17 και την MH370. Το Slate έχει εντελώς αντίθετη εκδοχή για την ιστορία και μοιάζει αρκετά τεκμηριωμένη. Και τις δύο φορές λέγεται πως ο "ευλογημένος" ποδηλάτης άλλαξε τα σχέδιά του την τελευταία στιγμή. Ο δημοσιογράφος Wolf Blitzer μίλησε για αρκετή ώρα στο CNN για τον de Jonge και την απίστευτη ιστορία του. Μερικές ιστορίες αναφέρουν πως ο de Jonge δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πετάξει με τις Malaysia Airlines και πάλι, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών για την αεροπορική εταιρεία. Η θρυλική ιστορία εμπλουτίστηκε με λεπτομέρειες που θα την έκαναν λίγο πιο γοητευτική και προσγειώθηκε στον αχανή κόσμο του ίντερνετ όπου και εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα σε κάθε μέσο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η ιστορία είναι κυριολεκτικά θρυλική. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο de Jonge αγόρασε εισιτήριο ή έκανε κράτηση για κάποια από τις πτήσεις. Το γεγονός ότι γλίτωσε από τον θάνατο 2 φορές σαν από θαύμα, είναι ένα κατασκεύασμα του διαδικτύου όπου μια τέτοιου είδους είδηση είναι καταδικασμένη να αναπαραχθεί φρενιτιωδώς . Το αν τελικά εξακριβώνεται ελάχιστη σημασία έχει... Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια