Συνέντευξη με τους Encardia

Από το savoirville.gr
Οι encardia είναι ένα ελληνικό ethnic-world συγκρότημα από τα πιο καταξιωμένα και αναγνωρίσιμα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μιλήσαμε μαζί τους λίγο πριν την συναυλία τους στο Θέατρο Ρεματιάς, με τη συμμετοχή της ομάδας κρουστών του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, για τη μουσική τους και πολλά άλλα.

Πείτε μας για την σχέση σας με την Ιταλία και αυτό που σας έκανε να εξειδικευτείτε στη μουσική των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας;

Είναι πολλά πράγματα στη Ζωή, αν όχι τα περισσότερα, που απλά συμβαίνουν. Όχι επειδή το επιλέγεις εκ των προτέρων, αλλά επειδή βρέθηκαν στο δρόμο σου και σου έκλεισαν το μάτι. Εσύ απλά δεν προσπέρασες. Κι έπειτα είπες… ναι, δέχομαι να ζήσουμε μαζί. Μετά πρέπει απλά να αυξάνεις στην αγάπη και να το δείχνεις σε όλους και σε όλα.

Το όνομα encardia πως προέκυψε και τι σημαίνει για εσάς;

Encardia (σύμφωνα με το Λατινικό λεξικό) σημαίνει άγνωστη πέτρα. Μέσα της όμως αυτή η λέξη έχει την «καρδιά», που κρατάει τους πιο όμορφους ρυθμούς στη ζωή μας. Απ’ την άλλη όμως η πέτρα, σα νόημα, κρύβει ή φανερώνει τη δύναμη και τη σταθερότητα. Και αν μάλιστα είναι άγνωστη, θα έχουμε μπροστά μας μια ζωή για να τη μαθαίνουμε και να κάνουμε τους εαυτούς μας πλούσιους με γνώσεις και συναισθήματα.

Ποιο τραγούδι σας θα λέγατε σε κάποιον που δεν σας ξέρει να ακούσει, ώστε να καταλάβει τι μουσική παίζετε;

Santu Paulu. Υπάρχει μάλιστα στο διαδύκτιο και πολύ εκφραστικό βίντεο κλίπ του Άγγελου Κοβότσου.


Ποια είναι η σχέση σας με την μουσική; Έχετε κάποιες μουσικές σπουδές ή είστε αυτοδίδακτοι;

Ο καθένας από εμάς έχει και τη δική του προσωπική μουσική (και όχι μόνο) εμπειρία που καταθέτει στην ομάδα. Από εξαιρετικές σπουδές στη λεγόμενη κλασσική μουσική κάποιοι, μέχρι τελείως εμπειρική τέχνη ή τεχνική στο παίξιμο κάποιων οργάνων ή στην εκφορά της φωνής οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι. Σημασία έχει ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχει υπάρξει πολύς κόπος και επιμονή και το “blend” όλων των εμπειριών και των κόπων μας ονομάζεται encardia…

Εκτός από την μουσική της Κάτω Ιταλίας απ΄ποια άλλα είδη μουσικής έχετε επηρεαστεί;

Όπως είπαμε και πριν ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του μουσικές καταβολές. Έτσι αν απλώσεις στην παλέτα μας όλες τις μουσικές που έχουμε ακούσει στα 280 περίπου χρόνια που είναι αθροιστικά όλες οι ηλικίες μας, θα βρεις από κλασσική ευρωπαϊκή μέχρι βυζαντινή και κλασσική Οθωμανική μουσική, μουσικές του κόσμου, παραδοσιακά κάθε λογής, ροκ, μπλούζ κι ότι ζητάει η ψυχή σου.

Έχετε συνεργαστεί με τους κυριότερους εκπροσώπους της Κατω ιταλικής μουσικής και με πολλούς έλληνες καλλιτέχνες. Με ποιόν άλλο καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Η σκηνή είναι σαν τη ζωή. Παίρνει το πραγματικό της νόημα όταν τη μοιράζεσαι. Έτσι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε κάθε τέτοιο μοίρασμα που θα προκύψει και θα έχει νόημα και λόγο ύπαρξης.

Είστε ένα πολυμελές συγκρότημα, πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη και η συνεργασία τόσων ατόμων;

Όπως σε κάθε οικογένεια όταν είσαι έτοιμος να θυσιάσεις το εγώ σου για το κοινό αποτέλεσμα και τη συμβίωση, η χαρά που παίρνεις στο τέλος δε συγκρίνεται με οτιδήποτε μπορεί να πετύχει κανείς ατομικά.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη μουσική βιομηχανία της χώρας μας σήμερα;

Αν δεί κανείς τη μουσική σαν προϊόν που πρέπει να «πουλήσει» τότε πρέπει να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους της αγοράς. Εμείς δυστυχώς δεν γνωρίζουμε καθόλου αυτούς τους όρους. Δεν ξέρουμε ούτε πως πωλούνται ούτε πως αγοράζονται τα μουσικά προϊόντα. Νομίζω όμως ότι δεν θέλουμε και να μάθουμε. Θέλουμε να παίζουμε τη μουσική μας και να την ακούν αυτοί που την αγαπούν.

Το 2012 ο Άγγελος Κοβότσος δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «encardia – Η πέτρα που χορεύει», ένα οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας και για τα όσα ζήσατε.

Ήταν μία μοναδική εμπειρία επειδή ο Άγγελος Κοβότσος κατάφερε με πολύ γλαφυρό τρόπο να καταγράψει και να καταχωρήσει μέσα σε δύο ταξίδια εμπειρίες με πρόσωπα και πράγματα που μαζεύαμε στάλα στάλα από το 2004 μέχρι το 2010 σε πάμπολλα ταξίδια. Η πρόταση από τον παραγωγό της ταινίας Γιώργο Πουλίδη ήταν πολύ εμπνευσμένη ακριβώς επειδή μπόρεσε να διακρίνει ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα προέκυπτε ένα μοναδικό και τελείως πρωτότυπο αποτέλεσμα. Στο τέλος κανείς δεν διαψεύστηκε κι αυτό ήταν το θαύμα.

Την Τετάρτη θα εμφανιστείτε στο Θέατρο Ρεματιάς, όπου θα γιορτάσετε και τα 10 χρόνια παρουσία σας στο χώρο της μουσικής. Τι σας έχει μείνει από αυτό το ταξίδι σας μέχρι τώρα και τι να περιμένουμε στη συνέχεια;

Encardia για όλους εμάς είναι τρόπος ζωής. Να εύχεστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Έχουμε κλείσει ήδη δέκα χρόνια ζωής και αυτά που δεν έχουμε κάνει ακόμα είναι πολύ περισσότερα. Θα έλεγα όμως ότι το καλύτερο είναι να μην περιμένουμε τίποτα κι απλά να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αυτά που θα προκύπτουν…

Σχόλια