Δάγκωμα από φίδι: τι πρέπει να προσέξεις!

Από το tlife.gr / Δρ. Σπύρος Μαζάνης
Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο ένα παιδί να δαγκωθεί από φίδι όσο βρίσκεται σε διακοπές. Τα παιδιά συνηθίζουν όταν παίζουν στο ύπαιθρο σκαλίζουν πέτρες ή χόρτα όπου μπορεί να κρύβονται φίδια. Πώς θα καταλάβεις αν το παιδί σου έχει δαγκωθεί από φίδι; Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί!


Κάθε δάγκωμα ή υποψία δαγκώματος από φίδι χρειάζεται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση και αν είναι δυνατόν σε νοσοκομείο. Τα παιδιά λόγω του μικρότερου όγκου τους κινδυνεύουν περισσότερο καθώς η επιφάνεια του σώματός τους είναι πολύ μικρότερη.

Κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά δαγκώματα φιδιών τα οποία όμως με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Δεν είναι όλα τα φίδια δηλητηριώδη. Επίσης δαγκώνουν εάν φοβηθούν ή εάν αιφνιδιαστούν.

Συμπτώματα
Τα δόντια των φιδιών με δηλητήριο αφήνουν συνήθως δύο χαρακτηριστικά σημεία σαν τρύπες στο σημείο του δαγκώματος. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένα παιδί μετά από δάγκωμα από φίδι με δηλητήριο είναι μερικά από τα εξής:
1.αιμορραγία στο σημείο του δαγκώματος
2.πόνος
3.πρήξιμο
4.αποχρωματισμός του δέρματος
5.διαταραχές της όρασης
6.κατάπτωση, αδυναμία
7.εμετοί και διάρροια
8.ταχυπαλμία
9.δίψα
10.πυρετός
11.σπασμοί
12.παραλυσία
13.σοκ

Πρόληψη
Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τους κινδύνους από τα φίδια.
Να μην τα πλησιάζουν από περιέργεια έστω κι αν φαίνονται νεκρά.
Να μην βάζουν τα χέρια στους σε σημεία που δεν βλέπουν τι υπάρχει από κάτω, όταν περπατούν σε μέρη ύποπτα για φίδια να φορούν μποτάκια και μακριά παντελόνια.

Σε περίπτωση υποψίας δαγκώματος από φίδι το καλύτερο είναι να φτάσετε το γρηγορότερο σε νοσοκομείο.

Σχόλια