Έκθεση Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη

Από το lizzyphotoblog.blogspot.gr
Στις 10 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη και στις 9 το βράδυ, εγκαινιάζεται στο «Μίνι Μάρκετ Αθηνά», στη Βούλα, έκθεση φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη με περίπου τριάντα έγχρωμες τετράγωνες φωτογραφίες που τράβηξε τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου.


Η πλήρης επωνυμία και διεύθυνση τού χώρου είναι η ακόλουθη:

Μικρή αγορά "Αθηνά"
Ταϋγέτου 13 Τ.Κ. 166 72, σύνορα Βάρης-Βούλας, παράλληλα με τη λεωφόρο Καλύμνου (πίσω από το μοναδικό βενζινάδικο της λεωφόρου).

Για περισσότερη βοήθεια συνδεθείτε με το link εδώ για να συμβουλευθείτε τον χάρτη.

"Πάντοτε πίστευα ότι οι φωτογράφοι μπορούν να εκθέτουν τη δουλειά τους στους πιο ετερόκλητους χώρους υπό τον όρο οι χώροι αυτοί να τους εκφράζουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει είτε σε μουσείο και γκαλερί, είτε και σε πολύ πιο απλούς χώρους, όπως μπορεί να είναι το καφενείο στο οποίο κάποιος συχνάζει, ένα φιλικό σπίτι ή ακόμα και ένας επαγγελματικός χώρος. Βεβαίως ο τρόπος, το ύφος και οι συνθήκες της έκθεσης θα πρέπει να προσαρμόζονται στον εκάστοτε χώρο και στον ρόλο του.

Σύμφωνα με τις παραπάνω σκέψεις δεν πρέπει να εξεπλάγησαν πολλοί όταν πέρσι υποστήριξα ένθερμα την ιδέα της νέας μαθήτριας μου και καλής φωτογράφου Αθηνάς Καρόκη να εκθέσει φωτογραφίες της στο Μίνι Μάρκετ, που της ανήκει και στο οποίο καθημερινά εργάζεται, στην περιοχή της Βούλας. Το παράδειγμα άλλωστε του οπτικού κατά το επάγγελμα και σπουδαίου αμερικανού φωτογράφου Ralph Eugene Meatyard, ο οποίος εξέθετε στο κατάστημα του στο Κεντάκι, είναι σίγουρο ότι μας ενέπνευσε. Και γιατί εξάλλου να μην προσπαθήσει κάποιος να παντρέψει την καθημερινότητά του με τα όνειρά του; Και να μην μοιραστεί με τους πελάτες του αυτό που μοιράζεται με τους φίλους του;

Αυτή η πετυχημένη πρώτη απόπειρα με έβαλε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω και εγώ αυτόν τον χώρο του Μίνι Μάρκετ για να εκθέσω δείγματα μιας πολύ τελευταίας δουλειάς μου. Και βέβαια όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι μαζί με τα φαρμακεία και τα περίπτερα, τα μπακάλικα αποτελούν τους ιδανικούς για μένα χώρους κατανάλωσης και εκτόνωσης.

Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν αποτελούν μια από τις λίγες και πολύ πρόσφατες απόπειρες μου να χρησιμοποιήσω το χρώμα στις φωτογραφίες μου. Προσπαθώ να συνδυάσω τη μνημειακή διάσταση που εξέφραζαν μέχρι σήμερα οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μου με μια παράξενη ελαφρότητα και χαρά που πρόσθεσε το χρώμα ως νέο στοιχείο. Τα αλλοπρόσαλλα και ταυτοχρόνως τρυφερά στοιχεία των ελληνικών επαρχιακών πόλεων είναι ένας προσφιλής μου στόχος."


Πλάτων Ριβέλλης

Πλάτων Ριβέλλης
Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1963-1968), Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι (1968-1970) και Φωτογραφία στο Maine των ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 ασχολείται με τη φωτογραφία ως φωτογράφος, δάσκαλος, θεωρητικός, επιμελητής, εκδότης και συγγραφέας. Το 1988 ίδρυσε μαζί με μαθητές του το σωματείο «Φωτογραφικός Κύκλος», τού οποίου είναι πρόεδρος.

Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει παραδώσει περισσότερα από 500 σεμινάρια και διαλέξεις ανά την Ελλάδα και την Κύπρο με θέμα τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Πιο συγκεκριμένα, από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 μέχρι σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ τού Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne τής Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια, παλαιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο σε κατάλληλα διαμορφωμένο σεμιναριακό χώρο. Το 2012 και το 2013 παρέδωσε δύο κύκλους από επτά εντατικά σεμινάρια φωτογραφίας στα ισάριθμα θεματικά μουσεία τού Πολιτιστικού Ιδρύματος τής Τράπεζας Πειραιώς. Έχει παραδώσει εντατικά φωτογραφικά σεμινάρια σε πολλές πόλεις τής Ελλάδας (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγ. Νικόλαο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πάτρα, Ναύπακτο, Ρόδο, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Σκόπελο, Ορεστιάδα, Γρεβενά, Δημητσάνα, Σουφλί, Λέσβο, Στυμφαλία, Σπάρτη, Βόλο, Τήνο κλπ). Έχει επίσης παραδώσει πολυάριθμες διαλέξεις με θέμα τη φωτογραφία ή τον κινηματογράφο.

Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο, και παρουσιάζει το έργο γνωστών σκηνοθετών τού κινηματογράφου σε διαλέξεις του στο Μουσείο Μπενάκη. Παράλληλα από το 2005 παραδίδει δεκάωρα σεμινάρια-διαλέξεις στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με περιεχόμενο την προσέγγιση ενός συγκεκριμένου θέματος από φωτογράφους και σκηνοθέτες κινηματογράφου. Έχει, επίσης, οργανώσει τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας τής Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και έχει διδάξει τούς επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990).

Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει σειρά από εκπομπές τής κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσίασε μια δίωρη εκπομπή για λογαριασμό τής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με τίτλο «Περί φωτογραφίας», καθώς και δεκατρείς ημίωρες εκπομπές για την ΕΤ2 (ΝΕΤ) με τίτλο «Η Τέχνη τής Φωτογραφίας». Επίσης έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσίασε μαζί με τη δημοσιογράφο και κριτικό τής τέχνης Κατερίνα Ζαχαροπούλου επτά ωριαίες εκπομπές στην ΕΤ1 με θέμα τη φωτογραφία. Επιμελήθηκε, τέλος, και παρουσίασε είκοσι δίωρες εκπομπές με ποικίλα θέματα και με έμφαση στην κλασική μουσική για τον Δημοτικό Ραδιοσταθμό τής Ερμούπολης Σύρου («Κόσμος 90»). Άρθρα του και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται σε εφημερίδες και σε περιοδικά (Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Το Βήμα, Τα Νέα τής Τέχνης, Φωτογραφία, Φωτογράφος, Το Είδωλο, κ.ά.).

Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει, επίσης, επιμεληθεί περισσότερες από 200 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ελλήνων και αλλοδαπών φωτογράφων, μεταξύ των οποίων των Bruce Davidson, Henri Cartier-Bresson, Leon Levinstein, Lucien Aigner, Frank Horvat, Ferdinando Scianna, Gianpaolo Barbieri, Paolo Roversi, Sarah Moon, Francesca Woodman κ.ά. Πιο συγκεκριμένα έχει επιμεληθεί εκθέσεις: Στην Αθήνα (Γκαλερί Φωτοχώρος, Γκαλερί Booze, Κινηματογράφος Δαναός, Μουσείο Μπενάκη, Σπίτι τής Κύπρου, Μέγαρο Μουσικής, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Εθνική Πινακοθήκη, Πολιτιστικό Στέκι Διάβαση, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος). Στη Θεσσαλονίκη (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Μύλος Θεσσαλονίκης, Κατάστημα Fotovision). Αλλά και σε άλλες πόλεις τής Ελλάδας και τού εξωτερικού (στο Montreal τού Καναδά, στο Παρίσι σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Πύλη Αμμοχώστου τής Λευκωσίας, στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Ερμούπολης, στην Perugia τής Ιταλίας, στην Γκαλερί Transit Στρασβούργου, στην Καλαμάτα, στη Ναύπακτο, στο Ναύπλιο, στην Καρδίτσα, στα Χανιά, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας κ.ά.).

Το 1986 ίδρυσε τις εκδόσεις «Φωτοχώρος», οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο, καθώς και ένα φωτογραφικό περιοδικό («Φωτοχώρος») που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997. Έχει, επίσης, επιμεληθεί περισσότερες από 70 φωτογραφικές εκδόσεις και έχει συγγράψει πολυάριθμους προλόγους φωτογραφικών βιβλίων (μεταξύ των οποίων για τα λευκώματα των Νίκου Οικονομόπουλου, Βούλας Παπαϊωάννου, Πάνου Ηλιόπουλου, Bruce Davidson, Leon Levinstein, André Kertesz, Bernard Plossu, Άγγελου Μίχα, Στράτου Καλαφάτη, Federico Fellini, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Φωτογραφία και Μόδα κ.ά). Έχει, τέλος, συγγράψει δεκαπέντε θεωρητικά βιβλία και λευκώματα, τα οποία εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις «Φωτοχώρος» και διανέμονται από τις Εκδόσεις «Πατάκη». Πιο συγκεκριμένα τα βιβλία αυτά είναι τα εξής: Φωτογραφία (έκδ. 9η – 2005), Μονόλογος για τη Φωτογραφία (έκδ. 5η – 2000), Σκέψεις για τη Φωτογραφία (έκδ. 4η – 2010) Κείμενα για τη Φωτογραφία (έκδ. 1η – 2000), Εισαγωγή στην καλλιτεχνική Φωτογραφία (έκδ. 2η – 2010), Η φανερή γοητεία και η κρυφή συγκίνηση τού κινηματογράφου, 12 σκηνοθέτες και το έργο τους (έκδ. 2η – 2008), Χωρίς διάλειμμα, 13 σκηνοθέτες και το έργο τους. (έκδ. 1η – 2006), Φωτογραφίες χορού (έκδ. 1η – 1989), Ερείπια (έκδ. 1η – 1992), Φως και σιωπή (έκδ. 1η – 1997), Άνω τελεία (έκδ. 1η – 1998), 50 Φωτογραφίες 50 Κείμενα (έκδ. 1η – 2006), Φωτογραφίες και Σκέψεις (έκδ. 1η – 2010), Η Φωτογραφία στην Ψηφιακή Εποχή (έκδ. 1η - 2011), Πλάτων Ριβέλλης (έκδ. 1η – 2013).
info

Εγκαίνια Έκθεσης : Τρίτη 10 Ιουνίου 2014
Διάρκεια Έκθεσης :10 Ιουνίου εως 10 Ιουλίου 2014

Μικρή αγορά "Αθηνά"
Ταϋγέτου 13 Τ.Κ. 166 72, σύνορα Βάρης-Βούλας
Τηλ επικοινωνίας : 210 8994688

 
www.rivellis.gr

Σχόλια