Οι Σύγχρονοι Αφισοκολλητές της Αθήνας

Από το vice.com / Κείμενο, Φωτογραφίες: Κυβέλη Νικολάου
Στην προσπάθεια μου να λύσω το δίλημμα της αναγκαιότητας ή μη ύπαρξης της πολιτικής αφίσας, ρώτησα τέσσερις σύγχρονους αφισοκολλητές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους να μου πουν για ποιο λόγο παρεμβαίνουν στην αισθητική της πόλης αφισοκολλώντας. Αυτές είναι οι απαντήσεις τους.

Βασίλης, 27

Για ποιο λόγο επιλέγετε την αφισοκόλληση ως μέσο πολιτικής προπαγάνδας από τη στιγμή που είναι παράνομο;

Την επιλέγουμε λόγω του ότι αποτελεί μια άμεση μορφή παρέμβασης στην καθημερινότητα των εργαζομένων στους δρόμους, γιατί δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων μας είναι πολύ προσιτή και γιατί η φίμωση των φωνών αντίστασης από τα κυρίαρχα τουλάχιστον μέσα ενημέρωσης είναι οριακά καθολική.

Έχετε διωχθεί ποτέ εσείς ή σύντροφοί σας για παράνομη αφισοκόλληση;

Προσωπικά δεν μου έχει συμβεί. Έχει υπάρξει δίωξη όμως στο παρελθόν σε φίλους με αστεία δικογραφία. Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν να μην κριθεί ένοχος κανείς για το παραμικρό και μάλιστα να μας επιστραφούν τα υλικά της αφισοκόλλησης(!) που είχε κατάσχει η αστυνομία.

Η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην αφισοκόλληση. Δεν φοβάστε ότι μπορεί η αφίσα τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολιτικούς σας στόχους;

Όχι. Κάποιος που θα διαμαρτυρηθεί για μια κολλημένη αφίσα σε έναν κενό χώρο(δημόσιο ή ιδιωτικό όπως κλειστά μαγαζιά, λαμαρίνες κ.ο.κ.) ή μπορεί μέσα σε 1 λεπτό με επιχειρήματα να αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι αναγκαίο να παρέμβουμε έτσι είτε είναι πολέμιος της αριστεράς και των κινημάτων γενικά που χρησιμοποιούν κυρίως την αφισοκόλληση και καλό είναι να βρει πιο φαεινές ιδέες για να «αγανακτήσει».

Δεν θεωρείται ότι καταστρέφετε την αισθητική της πόλης αλλά και το περιβάλλον με τις μαζικές αφισοκολλήσεις;

Ας το δούμε τεχνικά. Δεκάδες κτίρια, όμορφα κτίρια, του κέντρου της Αθήνας είναι ντυμένα με αφίσες-σεντόνια χορηγών και «παραγόντων», από μουσεία μέχρι νεοκλασικά. Υπάρχει η κατάληξη, δεκάδες κτίρια του Γκαουντί στη Βαρκελώνη είναι ντυμένα με τα logo τραπεζών. Αυτό είναι η αστική αισθητική και «προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού». Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό προβάλλοντας σε τοίχους συνθήματα και μηνύματα για την κοινωνική αλλαγή που μπορεί να σώσει το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Τι κόντρες υπάρχουν με άλλους πολιτικούς φορείς και κόμματα για την επικράτηση της αφίσας;

Ρεαλιστικά ελάχιστες. Μπορεί να συμβαίνει αλληλοεπικάλυψη αφισών, αλλά στην πραγματικότητα δε θεωρώ ότι αποτέλεσε ποτέ θέμα λόγου. Και ευτυχώς που οι αριστερές φωνές σε αυτή τη χώρα είναι τόσο πολλές ποσοτικά και ποιοτικά που θα συμβεί. Μιλάμε δηλαδή για ένα θετικό γεγονός που μπορεί να έχει μια μικρή κακή παρενέργεια.

Βασίλης, 24 
 

Για ποιο λόγο επιλέγετε την αφισοκόλληση ως μέσο πολιτικής προπαγάνδας από τη στιγμή που είναι παράνομο;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η αφισοκόλληση γίνεται για δύο λόγους. Πρώτος είναι η ενημέρωση, δεύτερος είναι το «κλίμα». Όσον αφορά στο κλίμα, όταν πάς σε ένα χώρο που πρόκειται να γίνουν εκλογές και δεις πάρα πολλές αφίσες ενός πολιτικού φορέα τότε σκέφτεσαι ότι αυτός έχει πολύ δύναμη. Ξέρετε πάντα το κομμάτι της εικόνας παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεύτερον για εκδηλώσεις, ομιλίες, συναυλίες, είναι ένα καλό μέσο ενημέρωσης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χάρτης. Πχ: Που είναι η Χ ομιλία, ο άλλος κοιτάει την αφίσα και λέει στην πλατεία Ψ.

Έχετε διωχθεί ποτέ εσείς ή σύντροφοί σας για παράνομη αφισοκόλληση;

Υπάρχουν περιστατικά που σύντροφοι μας προσάγονται σε αστυνομικά τμήματα. Ωστόσο υπάρχουν φορές και είναι το κύριο αυτό, που από δήμους έχει γίνει μήνυση για ρύπανση. Όσον αφορά στο κομμάτι παράνομη ή όχι πρέπει να τονίσουμε ότι η νομιμότητα ερμηνεύεται όπως θέλει ο καθένας. Για παράδειγμα πόσο νόμιμη είναι η αφισοκόλληση που κάνουν οι δήμοι για εκδηλώσεις τους; Εκτός κι αν επειδή είναι του δήμου είναι νόμιμη. Η ουσία πάντως είναι ότι επιχειρούν τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των κομμάτων, που έχουν επιλέξει την πολιτική αφίσα για να ενημερώσουν για τις πολιτικές τους θέσεις. Εξισώνουν μάλιστα την πολιτική ενημέρωση με τις διαφημίσεις των επιχειρηματιών. Γι' αυτούς όμως κάνουν την καλύτερη «διαφήμιση» καθημερινά, με τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας».

Η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην αφισοκόλληση. Δεν φοβάστε ότι μπορεί η αφίσα τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολιτικούς σας στόχους; αφισοκολλήσεις;

Η κοινή γνώμη είναι ενάντια και στα μνημόνια και στους φόρους και γενικά είναι ενάντια… αλλά όπως βλέπουμε τα κόμματα που κυβερνάνε κάνουν αυτά στα όποια η κοινή γνώμη εναντιώνεται.

Δεν θεωρείται ότι καταστρέφετε την αισθητική της πόλης αλλά και το περιβάλλον με τις μαζικές;

Μιλάνε για «ρύπανση από την αφισοκόλληση» αυτοί που ρυπαίνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων με δημοτικά χαράτσια, φουσκωμένους λογαριασμούς, εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών κ.ά. Μιλάνε για ρύπανση αυτοί που έχουν μετατρέψει ακόμη και τα σκουπίδια σε κερδοφόρο πεδίο δράσης των επιχειρηματιών, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Τι κόντρες υπάρχουν με άλλους πολιτικούς φορείς και κόμματα για την επικράτηση της αφίσας;

Πάντα ένας πολιτικός χώρος θέλει να φαίνεται. Έτσι και κόντρες υπάρχουν, οι οποίες μάλιστα εξελίσσονται και σαν τις παρέες που υπογράφουν στους τείχους. Δηλαδή με κάλυψαν θα τους καλύψω κι εγώ. Τι να κάνουμε οι κολόνες και οι τοίχοι είναι λιγοστοί σε αυτή τη πόλη και δεν μας χωράνε.

Κυριακή, 21 
 

Για ποιο λόγο επιλέγετε την αφισοκόλληση ως μέσο πολιτικής προπαγάνδας από τη στιγμή που είναι παράνομο;

Η αφισοκόλληση δεν αποτελεί το κατεξοχήν μέσο προπαγάνδας μας αλλά θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για την προώθηση των πολιτικών μας θέσεων και την προπαγάνδιση εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι ορίζει η νομοθεσία και γιατί θεωρείται παράνομο, όμως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε.

Έχετε διωχθεί ποτέ εσείς ή σύντροφοί σας για παράνομη αφισοκόλληση;

Όχι, δεν έχω διωχθεί ούτε και γνωρίζω κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην αφισοκόλληση. Δεν φοβάστε ότι μπορεί η αφίσα τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολιτικούς σας στόχους; αφισοκολλήσεις;

Όχι. Η επίθεση για την αφισοκόλληση έρχεται συνήθως από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Όσοι/όσες συμφωνούν μαζί μας πολιτικά νομίζω ότι αντιλαμβάνονται ότι η αφισοκόλληση είναι ελάχιστης σημασίας πρόβλημα (αν δεχτούμε ότι αποτελεί πρόβλημα) μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά ζητήματα.

Δεν θεωρείται ότι καταστρέφετε την αισθητική της πόλης αλλά και το περιβάλλον με τις μαζικές;

Η αισθητική της πόλης και το περιβάλλον καταστρέφονται από τις πολιτικές διάλυσης που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις όμοιες πολιτικές των τοπικών αρχών που οδηγούν τις πόλεις μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση και δε διστάζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον μπροστά στα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όχι από τις μαζικές αφισοκολλήσεις.

Τι κόντρες υπάρχουν με άλλους πολιτικούς φορείς και κόμματα για την επικράτηση της αφίσας;

Συχνά κάποιοι πολιτικοί χώροι καλύπτουν τις αφίσες μας με τις δικές τους. Άλλοι παίζουν μέχρι και ξύλο για τις αφίσες. Εμείς στον δικό μου πολιτικό χώρο δεν το κάναμε ούτε και θα το κάναμε ποτέ.

Ραφαήλ, 25


Η αφισοκόλληση είναι το κατεξοχήν μέσο προπαγάνδας και δημοσιοποίησης των πολιτικών θέσεων που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί η Αριστερά, όχι μόνο για την περίοδο των εκλογών, αλλά και για την ενημέρωση και την προπαγάνδιση μιας κινητοποίησης που θα λάβει χώρα στη γειτονιά. Μιας εργατικής κινητοποίησης ή απεργίας, ακόμη και μιας καταγγελίας ενάντια σε μια ρατσιστική-φασιστική επίθεση. Ο λόγος για τον οποίο η Αριστερά, τα εργατικά σωματεία και τα κινήματα χρησιμοποιούν ακόμα τη μέθοδο της αφισοκόλλησης έγκειται στο γεγονός ότι ζούμε σε ένα σύστημα όπου είναι οργανωμένο στις ιδέες της άρχουσας τάξης αλλά και στο τρόπο με τον οποίο αυτές διακινούνται και διαχέονται από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο, από το ένα σημείο της χώρας στο άλλο, από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο κτλ. Αυτό σημαίνει ότι οι ριζοσπαστικές ιδέες του κόσμου και της νεολαίας που παλεύει, οι εικόνες της αντίστασης και τα προχωρήματα της τάξης μας δεν έρχονται στην επιφάνεια, δεν διαδίδονται μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ. Επιπλέον η χρήση των συγκεκριμένων δικτύων και καναλιών ενημέρωσης κοστίζει κι αυτό είναι απαγορευτικό για τις οργανώσεις και τα μικρά κομμάτια της αριστεράς και του κινήματος, που δεν έχουν τη δυνατότητα της τηλεοπτικής και της ραδιοφωνικής εκπροσώπησης, ούτε τη δυνατότητα της έντυπης παρουσίασης των θέσεών τους μέσω των εφημερίδων μεγάλης εμβέλειας. Αντίθετα τα ίδια δίκτυα δίνουν χώρο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο όνομα της ελευθερίας του λόγου! Επομένως μένει ως μοναδικό μέσο πολιτικής προπαγάνδας η αφισοκόλληση στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας μας, στις Σχολές. Για κάποιους πολιτικούς χώρους όπως ο δικός μου, είναι και λόγω της πολιτικής επιλογής που έχουμε στο να μην εξαρτόμαστε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ αλλά και από τα συμφέροντα που αυτά εξυπηρετούν.

Έχετε διωχθεί ποτέ εσείς ή σύντροφοί σας για παράνομη αφισοκόλληση;

Εγώ προσωπικά όχι δεν έχω αντιμετωπίσει τη δίωξη λόγω αφισοκόλλησης. Υπάρχουν όμως περιστατικά συντρόφων που τους έχει συμβεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος της αστυνομίας αλλά και των θεσμών είναι η φίμωση του κόσμου που παλεύει, επομένως ναι χρησιμοποιεί τη δίωξη στην αφισοκόλληση χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού δεν υπάρχει το πλαίσιο ή και τα επιχειρήματα ακόμη καλύτερα για να στηρίξουν στο που έγκειται η παρανομία. Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει τη φασιστική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά μου πριν 3 χρόνια κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης. Μια επίθεση που συνοδεύτηκε από κλωτσιές μπουνιές κι αρπαγή του σακιδίου μου και όλα αυτά σε απόσταση 100 μέτρων από την ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας. Επομένως παράνομες είναι οι δράσεις και οι επιθέσεις των φασιστών στις γειτονιές που λειτουργούν με την κάλυψη της αστυνομίας, όχι η αφισοκόλληση.

Η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην αφισοκόλληση. Δεν φοβάστε ότι μπορεί η αφίσα τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολιτικούς σας στόχους; αφισοκολλήσεις;

Δεν έχω αντιμετωπίσει την αρνητική στάση της κοινής γνώμης ή της πλειοψηφίας του κόσμου για την αφισοκόλληση. Στη γειτονιά μου για παράδειγμα, την Καλλιθέα είναι απειροελάχιστες οι αρνητικές αντιδράσεις, περαστικών, κατοίκων ή ακόμη και ιδιοκτητών καταστημάτων. Ίσα ίσα που ανοίγεις συζήτηση με το κόσμο που περνάει, κοιτάζει και διαβάζει την αφίσα. Αν συνέβαινε το αντίθετο, η Αριστερά που χρησιμοποιεί παραδοσιακά την αφισοκόλληση θα την είχε παραμερίσει εδώ και χρόνια.

Δεν θεωρείται ότι καταστρέφετε την αισθητική της πόλης αλλά και το περιβάλλον με τις μαζικές;

Σε σχέση με το περιβάλλον πρώτα από όλα ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, που είναι από τη φύση του αντι-οικολογικό. Στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται η φύση, η πανίδα, η ίδια μας η ποιότητα ζωής.Αν κάποιος καταστρέφει το περιβάλλον είναι αυτοί που θέλουν να διαλύσουν την Χαλκιδική για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών από την εξόρυξη του χρυσού, αυτοί που πουλάνε τον αιγιαλό . Τέλος αν κάποιος έχει ευθύνη για το ότι οι γειτονίες μας είναι άσχημες, βρώμικες και γκρίζες με ψηλές πολυκατοικίες όπου με δυσκολία βλέπουμε τον ήλιο το πρωί, αυτός είναι το μεγάλο κεφάλαιο των κατασκευών και των εργολάβων όπου δεν έχουν αφήσει ούτε ένα τ.μ. χωρίς να έχουν ρίξει τσιμέντο. Η πόλη μου έχει πάνω από 200.000 κατοίκους και δεν έχει ούτε ένα πάρκο με δέντρα. Έχουν θυσιαστεί όλοι οι ελεύθεροι χώροι στο μπετόν.

Τι κόντρες υπάρχουν με άλλους πολιτικούς φορείς και κόμματα για την επικράτηση της αφίσας;

Κόντρες υπάρχουν με τους υπόλοιπους φορείς του κινήματος ειδικά τώρα στις εκλογές αλλά σε πολιτικά πλαίσια. Είναι όπως λέμε χαρακτηριστικά ο «πόλεμος της αφίσας». Πολιτικά δίνουμε τη μάχη για το ποιος χώρος θα είναι ορατός μέσα από την αφίσα του, το χαρτόνι ή το πανό της.

Σχόλια