Ο σκύλος Καρελίας από την Αμερική εναντίον της αρκούδας στην βόρεια Πίνδο

Από το facebook / Βάλια Κάλντα
Κάθε άνοιξη οι αρκούδες της Πίνδου πηγαίνουν σε κατοικήσιμες περιοχές, όχι μόνο για να αναζητήσουν τροφή αλλά και για να ξυστούν και να παίξουν με τους κορμούς των δένδρων, με αποτέλεσμα να σπάζουν τα κλαδιά και να καταστρέφουν τα οπωροφόρα.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κατά το τέλος της άνοιξης, όταν οι αρκούδες έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη δραστηριότητα και προσεγγίζουν άφοβα τους οικισμούς, τις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Αυτοί που κρίθηκαν, λοιπόν, κατάλληλοι να αντιμετωπίσουν τις αρκούδες και κατ' επέκταση να προστατεύσουν τις καλλιέργειες είναι οι σκύλοι Καρελίας.

Η ράτσα αυτή οφείλει την ονομασία της σε μία περιφέρεια της Ρωσίας που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία. Εκεί βρίσκονται πολλές αρκούδες, για αυτό εκτρέφονται εδώ και χρόνια οι σκύλοι Καρελίας που καταφέρνουν να φοβίζουν τις αρκούδες, ώστε να μην προσεγγίζουν τις κατοικημένες περιοχές.

Τέτοιοι σκύλοι έχουν μεταφερθεί στον Καναδά και στην βόρεια Αμερική, όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί κυρίως μαύρης αρκούδας.

Οι σκύλοι Καρελίας δεν είναι επιθετικοί απέναντι στον άνθρωπο. Επιδεικνύουν ένα ισχυρό ταμπεραμέντο επιθετικότητας και μία συμπεριφορά άφοβη ακόμα και στα άγρια ζώα. Καταφέρνουν και τρομάζουν την αρκούδα, αλλά δεν την τραυματίζουν.

Κατά τα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να φθάσουν στα Γρεβενά οι δύο πρώτοι σκύλοι Καρελίας, αφού οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν ολοκληρωθεί με εταιρεία από την Καλιφόρνια.

Θα σταλούν από την Αμερική δύο κουτάβια αεροπορικώς στην Ελλάδα τα οποία θα εκπαιδευθούν από δύο στελέχη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Αυτοί θα αναλάβουν την φροντίδα και τον χειρισμό τους.

Σχόλια